Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tlačit děti do sportu?

Od: eivlis* odpovědí: 17 změna:

Dobry den, prosím, ráda bych znala vás názor..

Mame 2 kluky 13 a 9 let. Poslední dobou, řekněme asi tak 3 roky zpět bojujeme s jejich lenosti co se sportovních aktivit týče. Máme doma zavedené limity na mobil a jinou elektroniku, kterou mají při škole 1,5h.denne.Kdyz jim vyprší čas a mimochodem nemají žádný zakaz -:)stejně se ničemu jinému nemají chuť věnovat, tedy nebehaji, neplavou, nemají zájem chodit do organizovaných kroužku. Mimochodem já jsem je vedla aktivně k tenisu, který jsem hrála v dětství na závodní úrovni a manžel až do dnešních dní s ními chodil na tréninky karate, které absolvovali z donucení. Již nás nebaví děti neustále tlačit, nutit, přemlouvat, aby se hýbali a dělali jakoukoliv pohybovu aktivitu. S manželem řešíme otazku zda dále nutit, nebo nenutít do sportu...?

Děkuju...

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nutit je nemůžete, to je zcela k ničemu.

Můžete jim jít pouze příkladem (drtivá většina dětí, které nesportují, nesportuje právě proto, že jejich rodiče také žádný sport nedělají).

Tenis je jeden z nejtvrdších sportů které znám (hlavně po stránce psychiky) a spousta a spousta dětí "odpadne"...a když už si jdou občas "zapinkat", tak nechtějí dělat tenis na závodní úrovni. Pokud jste tenis sama dělala, tak jistě víte, že na "krajskou" úroveň již musí 10-12 leté děti trénovat a hrát tenis cca 5 a více hodin týdně, plus cca 15 a více turnajů ročně. "Úmrtnost" dětí mezi mladšími a staršími žáky je 50%..to je obrovské číslo.

Zkuste tedy jiný sport, i kdyby to mělo být jen na rekreační úrovni...

A u toho tenisu samozřejmě...pokud jste děti trénovala "sama", tak to je velmi kontraproduktivní...

eivlis*
hodnocení

Ano, trénovala jsem tehdy pořád x hodin denně a často jsem jezdila na turnaje.Kluky jsem sama netrenovala a přesně jak píšete, tak by to nikam nevedlo, takže jsem je přihlásila do tenisové školičky. Já jsem si tenis začala hrát sama na tenisové zdi s prkynkem od rizku, když mamka dodělala řízky. -:)Sama jsem chtěla, tenis milovala a pak si všimli, že mi to velmi jde a rozjela jsem závodní tenis.Vubec nechci, aby kluci dělali cokoliv závodně a úplně mi stačí, aby se hybali a neseděli jen u mobilu.Oba mají rádi sladké a říkám jim, že jim to péct nebudu pokud se nebudou hýbat. Vědí, že to dodržím, tak kvůli tomu vydrželi s tátou chodit na karate. (Manžel dělal závodně karate a dodnes ho dela) Opět nechceme závratne výkony, ale ať se hýbou. Je zajímá jen mobil, počítače, Xbox atd.. Nechci, aby byli otroci médií.. Moc děkuju za vás názor..

hodnocení

3x

Doporučuji sportovní aktivity provozovat v rámci celé rodiny.Choďte na výlety, plavat, jezděte na kole, hrajte badminton, časem třeba běhejte apod.

*bezim*:)

hodnocení

2x
Bohuzel , dite musi chtit samo.
eivlis*
hodnocení

Ano, musí chtít, ale oni nechtějí nic.. -:)

hodnocení

2x

Konkrétně Vám neporadím, ale aby kluci něco dělali, musí mít motivaci. Musí je to bavit a musí to dělat, protože to oni chtějí (ne Vy, ne otec, ne nikdo jiný). Nutit nejen do sportu, ale i do čehokoliv jiného, určitě ne. Vypěstujete v nich akorát tak odpor, třeba Vás i poslechnou a budou na ten sport chodit (abyste jim dali pokoj), ale při první příležitosti od něj zdrhnou.

Jako kluka mě naši nutili hrát na piáno. Učil jsem se 4 roky. Za tu dobu jsem přlouskal celou jednu učebnici ;) ("Bayerovu školu"). Měl jsem soukromou učitelku, která docházela k nám do bytu. Hodiny jsem měl 1x týdně, mezi tím jsem piáno ani neotevřel. Výsledek podle toho vypadal. Pak to naši vzdali. To málo, co jsem se naučil, jsem během pár měsíců zapomněl. Dneska už neznám ani noty.

eivlis*
hodnocení

Úplně vám rozumím. -:)Taky jste si "uzil" to své. -:( Nutit opravdu nelze a sama to v životě nesnáším. Jsem znamení berana a pokud nechci, tak se mnou nic nepohne. -:)Jen hledáme cestu, aby se opravdu jen hybali. -:)

gig
hodnocení

2x
Nenutila bych je sport je musí bavit. Není důležité,aby dělali sport,důležité je ,aby se hýbali! Co dělají jinak po škole? Jdou si s klukama zajezdit na skejtu? A co zkusit třeba hasiče? Skauta? Turistický oddíl?
eivlis*
hodnocení

Mluvíte nám z duse-at se hybou-Bohuzel oni nemají o nic zajem a jediná jejich aktivita, tedy pokud nemají mobil, PC atd, tak je stolní hra, kde hází kostkou.-:) Ten starší má kamarády, kteří taktéž sedí jen u PC a mobilu a když jde starší syn s nima ven, tak všichni skončí u některého z nich na PC. Mladší napodobuje staršího. S manželem nevíme jak v nich vzbudit zájem. -:(

hodnocení

2x

Sice jsou kluci malí a nevěnují se celý den škole, ale ta hodina a půl na elektroniku... chce se jim přestat? Mně přes školní rok vyhovuje teda úplná "abstinence". Jestli to chcete omezovat, tak jim dovolte třeba sobotu nebo neděli "do syta" a oni si pak najdou jiné koníčky.

eivlis*
hodnocení

Přestat se jim určitě nechce, ale trváme na jejich školních povinnostech atd. Přes víkend mají media dovolená více, ale víme, že i kdyby měli mobily 12h.denne, tak přes školní tyden by to vyžadovali stale.Nic je nezastaví a když dostanou zákaz hrajou již zmíněné stolní hry atd, ale nikdy sami od sebe žádný pohyb.. -:(

id
hodnocení

2x

Zaveďte v rodině pravidlo, že v sobotu bude rodina společně podnikat výlety, tůry (pěšky). Každý týden vymyslí plán na sobotu jeden člen rodiny. I rychlá chůze je dostačující pohyb. Co jim koupit fitness náramky? Nemotivovalo by je to v pohybu? Bratři by měli mezi sebou soupeřit . Nakonec krokoměr se dá nastavit i do mobilu.

Za odměnu v neděli jim upečte pekáč buchet a to takových, které má nejraději " vedoucí soubotní výpravy":)

P.S. Neexistuje žádná omluvenka pro žádného člena rodiny. Nikdy byste se neshodli na termínu výletu. Vždy někdo asi nebude moci, chce dělat něco jiného, třeby vy konkrétně vyprat prádlo. A neexistuje špatné počasí, jen někdy se člověk špatně obleče.

liska5
hodnocení

2x

Kluci jsou ve věku, kdy je to brzy potáhne k partě vrstevníků. Což se dohodnout s jinými rodiči podobných kloučků a někam s nimi chodit na hřiště s balonem. Fotbálek, vybíjenou, streetbasket...Víkendy na kole, na běžkách, túry po horách, případně některé odpoledne na bazén.

liska5
hodnocení

2x

Dcera dětem organizovala orienťáky- fáborky, úkoly. poklady... Přidaly se děti sousedů. Dnes už nejstarší kluci vyrážejí a chystají tratě těm mladším.

hodnocení

0x

Už je pozdě, tuto otázku jste měla řešit tak před 5 lety, minimálně, teď už je fakt pozdě.

eivlis*
hodnocení

A co jsme měli podle vás dělat před 5 lety...?

liska5

Sisi, vždyť to svým způsobem řešili... Nesmí být pozdě! Tohle bych nevzdávala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]