Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Táta se chová k mámě hrozně

Od: ivarmi odpovědí: 10 změna:

Hezký večer,

už když jsem byl menší, tak se táta k mámě choval hůř, vždycky dost pil. Tenkrát jsem to tak nejspíš nevnímal. Táta s náma na dovolenou nikdy nejel, se ani bráchou nikde nebyl.

Poslední dobou se mi zdá, že se to čímdál tím víc zhoršuje. Myslím si, že je máma dost nešťastná. Otec je bohužel "buran", jde vidět, že se za něj stydí.

Mamince je 55let, je zkrátka ještě z té generace, kde rozchod moc neexistoval. Citím to tak, že je s tátou jen protože, "nemá" kam jít a říká si, že se to možná zlepší a nějak to dopadne.

Táta se mamince nebojí říct i před lidmi, že je kráva nebo na ni zakřičet, že je blbá. Když máme něco chce tak ji odbude tím, že to nepotřebuje a že to jsou její hloupé výmysli.

Je mi líto. Maminka je skvělá. Elegantní moc fajn ženská. Chtěla by si užívat, jezdit na výlety, chodit za kamarádkama, ale kvůli tátovi nechodí- hned jí to vyčte.

Moc rád bych ji pomohl. Byla perfektní rodič, s bráchou nás brala úplně všude a ani jeden z nás určitě kvůli ní netrpěl. Zasloužila by si to stejné. Nevím jak toto téma otevřít. Ani moc nevím co jí poradit.

Máte prosím někdo podobné zkušenosti? Jak jste to řešili?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lipanek
hodnocení

1x

Nemyslím, že je mamka z generace, kdy rozvody nebyly na denním pořádku.

Byly, a také byly svobodné matky.

Takže pokud se nechtěla rozvádět, tak zůstala v nevyhovujícím svazku se všemi důsledky.

Počítám ale, že Vy s bratrem už musíte být na prahu dospělosti, ne-li již s ukončeným vzděláním, dávno po 25 letech.

Kdyby Vás tedy měla ve svých 30 letech.

Takže mi časová posloupnost moc nesedí.

Proč mamka s otcem zůstává se zeptejte jí.

Pokud je zaměstnaná, tak má svůj příjem, a pokud budeme předpokládaz, že Vy s bratrem končíte školy, tak i Vy budete výdělečně činní a matce po finanční stránce pomůžete.

Ona musí chtít sama, změnit svůj život. Nevíme majetkové poměry, kde a v čem bydlíte. Je možné, že se v dnešní době bojí, aby utáhla svoje bydlení, které se neúměrně navýšilo.

Je možné, že otec, ač arogantní zpiťar, přináší domů přemíru peněz a mamka je po finanční stránce spokojená, možná, že otec matku kvalitně uspokojuje jako muž, možná, že matka se opravdu bojí, že zůstane sama, protože i Vy za chvíli odejdete za svým životem atd. Těch důvodů je povícero.

Existují poradny, mamka má i svoje kamarádky, kolegyně v práci. Jistě se mohla někomu svěřit a nějaké rady od někoho mohla dostat, takže neimformovaná určitě nebude, jaké by mohla učinit kroky ke svému lepšímu životu.

Možná si s ní sedněte Vy s bratrem a řekněte jí, co vás trápí a že to chcete řešit. Uvidíte, co Vám odpoví.

liska5
hodnocení

0x

Otce se zeptej, jak tohle chce řešit. Řekni, že už to stačilo a dál je to nejen pro maminku, ale i pro vás bráchy neúnosné. Jinde by takové soužití končilo rozvodem. Tady dovedeš formulovat, co by pomohlo, aby u Vás nebylo dusno. Nějaká pravidla to chce. A když budete na to s bráchou dva...Pokud je v tom ale dlouhodobě alkohol, tak moc nadějné to není.

Jen z těch formulací mi připadá, jako by to psala sama maminka.

ivarmi
hodnocení

Nad otcem jsem narovinu lidově "zlomil hůl" - pár takových rozhovorů i od známých bylo, ale to je jedním uchem tam, druhým ven. V lepším případě to odbude slovy "o tom nic nevíš" a v tom nejlepším je pár dní relativní "klid".

jp

liska - Přesně stejný pocit mám i já, jako by to psala sama ,, postižená ,, osoba.

hodnocení

0x

Dobrý den. S mamkou si v klidu popovídejte o všem, co máte na srdci. Jistě ocení, že o ni máte starost a chcete pro ni jen to dobré. Pokud je jí 55 let, tak není ještě vůbec stará na to, aby nemohla začít žít spokojenější a šťastnější život. Nemusí být s chlapem, který jí uráží a ponižuje. A trápit se, když může ještě žít naplno. A když bude vědět, že vy, děti, byste jí to nezazlívaly, třeba se rozhodne zařídit si hezčí život a podle sebe.

doplněno 30.08.19 23:56:

Věřím, že to musí být psychicky vyčerpávající. Ale mamka má vás, děti. Vytáhněte ji někam na výlet, na oběd, do lesa na houby, na procházku, ať načerpá energii..I za cenu toho, že jí to otec vyčte. Ať si jde občas posedět a poklábosit s kamarády..Třeba jí to pomůže, uvědomit si, že takto dál žít nechce. A pokud se otec nezmění, zbytečně by se trápila v takovém manželství. Ale je to její život, rozhodnout se musí sama co se svým životem dál..Držím jí palce!

ivarmi
hodnocení

Maminka je životní optimistkou a zároveň je opravdu odolná. Spoustu věcí "přejde" a někde v nejhlubším zákoutí duše asi doufá, že se to třeba jednou zlepší.

Přes pár světlých momentů příliš nechce vidět ty špatné, které to silně převažují. Také mi příjde, že neví jak dál.

Osobně si myslím, že tomu byla vystavena tak dlouho, že to přijala jako věc, která se jí prostě děje a je z toho už tak unavená, že to nechce rozmazávat dál.

Většina těchto "výstupů" se děje, když je otec napitý- což v kombinaci s tím, že pití je u něj spíše denní normou je problém.

Moc nevím, co ji říct- nebo jak toto téma otevřít a jak ji reálně pomoci.

Těžko se to popisuje a těžko chápe někomu kdo v tom není. Na jedné straně je to, že se k nám táta chová už XX-let hrozně, na straně druhé je to, že člověk nechce rozvracet rodinu. I to jsem si od něj vyslechl- vězte, že to není nic příjemného na poslech.

au1
hodnocení

0x
vim jak tohle konciva, alkohol v tom sehraje vyznamnou roli, a z vasi rodiny se nakonec stane to, o cem toci TV Nova svoje bulvarni reportaze. Tvoje mama nejspis neni s tvym otcem proto ze nema kam jit, ale kvuli vam, detem. Zeny jsou schopny pro svoje deti obetovat svuj vlastni zivot. Pral bych ti aby to dopadlo dobre, nicmene se obavam, ze na to budes mit pramaly vliv. Bohuzel.

eais
hodnocení

0x

Tady asi moc účinná rada neexistuje, neboť se jedná o vztah dvou dospělých lidí a to si musí vyřešit oni sami. Mámě je 55 a jestli chce prožít v další části života ještě něco lepšího, tak aby byla šťastnější, tak to musí řešit ona. Vše závisí na jenom ni. Nevím kolik je vám roků, také by vám mohlo být kolem 30, takže by mohla dát i na vaše rady, ale to ona zase nechce, neboť věří, že se něco zlepší a asi i chybí vůle něco vážněji řešit. Možná pro ni osobně to není zase až tak katastrofální, když zatím s vaším tátou setrvává.

hodnocení

0x

Obávám se, že maminka je svéprávná a tudíž v tom vztahu je ona. A vy s tím nic nenaděláte. Sama mám tu zkušenost s mojí mámou. Pokud ona nechce s tím nic dělat, tak je to její život a její věc. Můj otec nepil, ale je také zlý, psychopat a domácí násilník. Užili jsme si všichni. Nyní je s ním máma.

doplněno 31.08.19 09:51:

Souhlasím s liskou. Rozvody byly, ne že ne. Mojí mámě je přes 70 let a pamatuji si, že celé mé dětství se hádali a máma během té hádky říkala, že se rozvede a nic neudělala. Jednoduché to asi nebylo. Ale nadává na něj odjakživa. Není tedy ani divu.

doplněno 31.08.19 10:27:

Moje máma vždycky byla pracovitá, šila hezky, i známým a slyšela od manžela, jak je líná apod. Proto jsem si říkala, když jsem v tom žila, že žádného chlapa v raději domácnosti nechci, abych nedopadla stejně. Dělat jen služku a ještě za to poslouchat nadávky, být mlácená apod.

jardaa*
hodnocení

0x

Ŕešení je jediné - rozvod. Proč to nechce udělat je třeba se o tom pobavit. Nejspíše to bude stránka ekonomická, jak řešit majetek, kam jít. Pak obavy co na to řekne rodina, co práce, okolí, tahanice při rozvodu, obava začínat znovu ...
Lepší to nebude, pokud nechce, bude trpět.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]