Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pravo na mzdu

Od: thomas35869* odpovědí: 14 změna:
Dobrý den, mám otázku, byl jsem zaměstnán jako brigadnik na pomocný úklid, odpracoval jsem 3 dny (17 hodin), celou tu dobu jsem neměl ještě smlouvu se zaměstnavatelem, furt slibovali že to bude co nejdřív, třetí den po praci mi šéfka napsala SMS ať už nechodím, že má praci pouze pro holky (dcera šéfky, jeji kamaradka), na to jsem ji odepsal kdy bude ta smlouva a kdy si mám vyzvednout vyplatu (1870,-) na to už neodepsala. Nevím jak dosahnout svých peněz. Předem děkuji za odpověď.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

"Nevím jak dosahnout svých peněz"

Nijak. Zapomeňte na ně a berte to jako ponaučení pro příště. Nemáte v ruce žádný doklad, žádný důkaz, že jste nějakou práci vůbec udělal. Dlužná částka není zas tak vysoká, aby stálo za to podávat trestní oznámení a bez důkazu to ani nemá moc smysl. Šéfka Vás prostě zapře a bude tvrdit, že Vás nikdy neviděla. Na Vaše místo nastoupí další důvěřivec (určitě ne její dcera), po pár dnech zase další... Zaměstnavatelka tímhle způsobem ušetří docela dost peněz. Tenhle postup některých "vyčůraných" zaměstnavatelů není zas tak moc výjimečný.

hodnocení

3x

Jestli máte nějakého svědka (jiného zaměstnance), který Vás tam viděl pracovat, můžete se pokusit věc řešit na oblastním inspektorátu práce.

hodnocení

1x

Dobrý den. Právě, že jste zaměstnán nebyl. Těžko budete dostávat peníze z někoho, s kým jste neměl uzavřenou prac. smlouvu. Doufejte, že Vám peníze za práci dají. Pokud ne, sprostě Vás zneužili, ale těžko se budete dovolávat někde, když jste prakticky dělal na černo. A to znamená případný finanční postih i pro Vás. A to nejsou malé peníze.

pavelpavel*
29.08.19 11:05

Nesmysl.

Není to nesmysl .za práci "načerno" (toto byla v podstatě práce načerno) hrozí postih jak zaměstnavateli tak i zaměstnanému! Sumy nwn,ale asi tak zaměstnavatel ve stotísícových a zaměstanec v desítkách tisíc!

!Sorry alew toto píšete níže a přečetl jsem pozdě.Akorat nepochopil co jste myslel nesmyslem.

Myslím si, že postih zaměstnanci by až tak hrozit neměl - těžko Vám někdo svévolně vleze do podniku a naschvál vykonává práci bez smlouvy. Je jasné, že mu byla slibována. (Neměl vůbec nastupovat, ale když nemá zkušenosti, nedivím se.) Chyba je jednoznačně na zaměstnavateli, bez smlouvy neměl nikoho zaměstnat.

pavelpavel*
hodnocení

1x

Okamžitě předejte inspekci a policii (které vám nepomůžou) a požadujte svědectví zaměstnanců. Hrozí jim těžká pokuta a mluvím z praxe. Nemechte se odradit nikým a ničím a nikdy už nenastupujte bez smlouvy ani na den.

asd1
hodnocení

1x

Za práci bez smlouvy hrozí firmě sankce v řádu stovek tisíc. Pokud máš důkazy že jsi tam pracoval, tak jim můžeš dát na vybranou jestli ti zaplatí nebo to budeš řešit přes úřady. Ovšem sankce za práci bez smlouvy hrozí i tobě.

Zajdi osobně přímo za šéfkou, pokud tě odmítne tak jednej rovnou s ředitelem/ vlastníkem firmy, Pracoval jsi tři dny a za to chceš dostat zaplaceno + smlouvu. Pokud ne, tak s tím bude mít firma problémy. Prokazatelně jí vyzveš k vystavení pracovní smlouvy a zaplacení práce. Když vycítí že by s tím mohly být problémy tak ti to dají. Taky můžou tvrdit že jsi tam nikdy nedělal a nazdar bez důkazů smůla...

Jinak zkušenost do života, že bez smlouvy ani ležet na gauči v kanceláři.

Můžeš i anonymně zavolat na inspektorát práce a tam ti poradí jak postupovat...

pet3
hodnocení

0x

Bohužel, moc neuděláte, ale příště budete vědět, že se začíná pracovat až po podepsání smlouvy. Můžete se obrátit na inspektorát práce, ale tam je riziko, protože jste pracoval bez smlouvy, mohlo by to postihnout i vás.

pavelpavel*
hodnocení

0x

Mohu mít otázku na zakladatele? To je soukromý podnik? Podnikatel? Hlavně mu nedávat ultimáta bral by to za vydírání.

thomas35869*
hodnocení

Jedna se o obec, byla to obecní brigáda.

No tak to mě podržte. Obec, a nedodržuje zákony? Já žasnu. Zkuste si promluvit se starostou. Nevyhrožovat, jen mu slušně sdělit, že se chystáte konzultovat svoji věc na inspektorátu práce.

krtek*
hodnocení

0x

se divím, že v dnešní době tohle ještě někdo zkouší...tohle se dělalo někdy na začátku krize v 2007

Jak vidíte, lidi jsou nepoučitelní. Vidím to ve svém zaměstnání dnes a denně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]