Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může mě matka vyhodit z domu?

Od: honzys odpovědí: 12 změna:
Zdravím,
již dva roky bydlím s matkou a jejím přítelem u něj doma. Přestěhovali jsme se tam za ním z jiného města i přes můj silný odpor. Odpor byl jak ke stěhování samotnému tak i k osobě, ke které se stěhujeme. Jejího přítele prostě nemám rád, je to pro mě idiot a hlupák, nevzdělaný primitiv. Ovšem maminka je maminka, udělal jsem ji radost a tak jsem se po nějaké době celkem adaptoval na nové bydlení, dojíždění atd.

Na co jsem se ale už neadaptoval, je její přítel. Vztahy mezi námi jsou čím dál tím vážnější a křehčí. Na denním pořádku jsou hádky, ale i násilí. Muž si dělá nárok na mě, jako na osobu, myslí si, že jsem jeho syn, snaží se mi přenechávat osobní hodnoty,o které já ale nestojím, neboť jsou naprosto rozdílné s těmi mými. Dělá si nárok na mé věci, včetně peněz. Chce, abych měsíčně platil doma 5 tisíc za nájem, za to, že jako 17-ti letý student můžu bydlet doma. Sice ne ve vlastním domě, ale pořád doma. Mám vůbec na výběr, když jsem se stěhovat nechtěl, byl jsem donucen, jinou možnost jsem neměl?... 5 tisíc tvoří můj měsíční příjem z brigády, takže tento nápad jsem smetl ze stolu. To, že si do mě rýpne pokaždé, když má špatnou náladu nebo prostě chce, je na denním pořádku.
Ovšem nyní je vše jinak. Za dva měsíce mám 18 a prý se mám do té doby odstěhovat. Proto se ptám, může mě takto "matka" vyhodit z domu? Vím, že to není její bydlení a jsme vlastně cizí, ale přece mě jakožto studenta plnící své studentské povinnosti (patřím k premiantům) nemůžete jen tak vyhodit? Musí mi přece zajistit náhradní bydlení? To, že nesdílím její názor na perfektního může přece není můj problém? Ještě, když jsem se sem přestěhovat prostě musel. Proto se ptám, jaká jsou má práva? Co můžu dělat? Kdo mi může pomoci?
Děkuji všem za odpovědi.
Honza

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

6x

Dům není matky a ten komu patří vás vyhodit může bez náhrady, když se mu zachce vyhodí i matku. Ovšem vy máte právo pobírat výživné jak od otce, tak od matky, řešit to ale musí soud.Jste schopný si i vydělávat a tak si myslím, že nějaký podnájem by se našel, třeba i studentský pokoj.

Najděte si nějaké samostatné bydlení, třeba i sdílené, ale utíkejte z tohoto prostředí rychle a sám, bez ohledu na to, jestli vás matka vyhodí nebo ne.

michalverner

sisi...jenže on utéci nechce.Je přece super žít v mamahotelu,nechat se živit,X let studovat a za peníze z brigády si chodit do kina.

hodnocení

3x
No byt ti nepatří majitele nemáš rád a hádáš se snim
A ted bys chtel mit ještě náký práva no dobry
Mezi nama já bych tě vyhodil taky a věz že to de
Přesně toto udělal muj bratr se svými dvěma nevlastními synky
Nechtěli sekat latinu byly chytří jak rádio tak ĺetěli
Radil bych ti se s mamou a jejim přítelem nak rozumě domluvit prostě sklon hlavu mlč a mysli si svý a to aspon do doby než budeš schopen se sám o sebe postarat
Jak se říká koho chleba jíš toho písen zpívej

hodnocení

2x

Zdravím. A zkusil jste se obrátit na svého otce? Nebylo by možné bydlení u něho? Nebo u někoho z rodiny, s kým se budete snášet lépe? Jinak poradím obrátit se na OSPOD a snad poradí tam. Možná se poohlédnout po spolubydlení a žádat od obou rodičů výživné, dokud studujete a připravujete se tak na budoucí povolání. Pokud jste byl svěřen do péče matky, měla by si uvědomit, že dokud studujete, má k Vám závazky. Stejně tak i Váš otec. A Vy - sice máte svá práva, ale také i ty povinnosti. Plníte si je?

hodnocení

2x
Zjednodušeně. Maminka má vůči Vam vyživovací povinnost, dokud budete studovat. Neznamená to, že Vás musí nechat u sebe bydlet, ale pokud nenechá, musí Vám bydlení platit.

Nemusí platit bydlení. Musí platit výživné.

Ano, máte pravdu, ale znamená to, že výživné by mu mělo zaplatit to bydlení, když nebydlí u ní.

melis
hodnocení

1x

Já si myslím, že hlavně nechce přijnout to, že ten pán se o vás stará, že jste mu vlastně podřízen. To vás děsně štve a ponižuje. Ovšem na jedné straně říkáte, jak je to s ním hrozné být pod jednou střechou a na druhé straně, když už jste plnoletý a mohl konečně vydechnout, najednou se vám od toho nemožného chlapa nechce z domu a pátráte po svých právech. Ale i on má svá práva a asi by to nebylo nic protiprávního, když vás jako plnoletého vykáže ze svého domu, také má určitě své argumenty. Nejenom vám, ale i jemu může dojít jednou trpělivost. Nepomyslel jste třeba někdy na to, že vaše máma měla štěstí, že zaujala nějakého muže a to i přesto, že měla ve své péči dospívajícího. Uf. Tak jí to přejte.

vilik*
hodnocení

0x
Milé mamince sdělte, že po dobu vaší neschopnosti se sám živit, máte právo na přiměřenou výživu a bydlení. Pokud je nedostanete, zažádáte si o výživné soud.
Na druhou stranu, ze zákona máte povinnost pomáhat dle vašich možností v domácnosti, což ovšem neznamená, že budete platit nájem.
S blbem to holt budete muset přetrpět.
Internát by nešel?
K penězům z brigády si zařiďte účet.

honzys
hodnocení

Díky všem za odpovědi. Abych to trochu více specifikoval, neštve mě to, že tu nemůžu stále bydlet, štve mě to, že jsem vyhozen, protože nemám kam jít a nemám dostatečné finanční prostředky, abych se o sebe mohl postarat. Kdybych měl tu možnost, tak už dávno bydlím někde jinde. Jenže ta možnost tu není a bydlet s idiotem, kterého můžu v nejhorším ignorovat, je stále lepší, než být "bezdomovcem". Jsem sakra dost mladej na to, aby mi život skončil dřív, než vůbec pořádně začal.
Otčím prostě pochopil, že mu dotovat cigára a chlast ospravedlněné jako "přispívání na domácnost" prostě nebudu. Ne ze svých peněz, pro které trávím každý víkend v práci. Kapesné nemám žádné. Takže prostě moje peníze. Chodím tam já, ne on.
Další věc, která mě zajímá jsou ty povinnosti pomáhat v rámci schopností. Ano, přes týden chodím do školy, po škole ven nebo doma, nějakej relax. Víkendy v práci, po práci většinou to samé. Pokud jsem doma, nemám problém matce s čímkoli pomoci. Ať už je to vaření, uklizení, prádlo, nakoupit atd... S čím ale problém mám, je přijít domů z práce a najít otčíma, který se už dva měsíce válí každý den doma na zadku a čucí na telku. Doma mě přivítá plný škopek nádobí, který já mám jakože po něm uklízet. (Nezapomene mi to nějakou hezkou narážkou sdělit.) K tomu mi většinou sní i oběd. Tohle je pro mě opravdu absurdnot. On je celý den sám doma, nic nedělá a já mám po něm potom, co přijdu z práce nebo ze školy, uklízet? A ještě potom uklízet samozřejmě doma, jakožto pomoc mamce (která je pro mě naprosto v pořádku, poněvadž máma vaří, pere, je v práci atd..., prostě si tu pomoc zaslouží). Toto se většinou opakuje několikrát denně, protože velmi rád papká a nemá problém si všechno dělat v několika miskách a hrncích. Takže to se taky vztahuje na přiměřenou pomoc? Dělat lenochovi, co se valí doma, levnou myčku? To mi moc normální nepřijde. Nejhorší je, že tam tak to nádobí klidně nechá večer přes noc mamce na druhý den, když je doma a nedokáže jí pomoct, když je to všechno jeho nepořádek. Takže tohoto jsem měl už prostě dost, což současnému stavu "za dva měsíce se odstěhovat" dost pomohlo
To, že doma nemůžu na televizi nebo počítač, či si vodit domu kamarády a přítelkyni a dokonce takovou absurdnost jako sedět na gauči už ani neřeším a zvykl jsem si na ní.
Ještě jednou díky.

hodnocení

0x

Bývá to, že partneři žen se syny Vašeho věku se s nimi těžce sžívají( a mohou být jeden i druhý zlatí či stříbrní - je to fuk... Teď jen - pokud se "válí doma" - je nezaměstnaný nebo je již v důchodu nebo marodí? To asi nutno zohlednit v tom Vašem postavení, kdy mu jste podřízen. Pokud půjdete studovat VŠ, je šance, že budete bydlet na koleji, Tak vydržet ještě čtvrťák, co nejlíp odmaturovat a najít si vejšku dál od bydliště - asi by to bylo nejlepší, dojíždět v tomto trochu dusnu, a přitom se učit a de facto dávat podnět ke zbytečné zlosti by bylo dost vyčerpávající pro všechny zúčastněné.. S maminkou problém nemáte, ani ona s Vámi, ani ona s partnerem - takže to bude hodně podobné něčemu, co jsem zažila "na vlastní oko"... Takže - zatnout zuby a vydržet - nehádat se, pomoci mamince, možná problémy s ním se pokusit vyřídit přes maminku...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]