Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na jednu otázku.
Užila jsem tyto vitaminy: zdravaapatyka.cz/...
Ovšem nečetla jsem příbalovou informaci a to, že se smí pouze jeden denně (1 tableta=1000% denní potřeby vitaminu C) a vzala jsem si jich 5.
Může mi něco být? A jak bych měla postupovat?
Předávkování vitaminem C nehrozí. Letální dávka vitaminu C je jeden vagon, když na mne najede. Ostatně Pauling probagoběl užívání vidaminu C v masivních dávkách a dožil se více než devadesáti let.
Určité nebezpečí může představovat zinek, ale řekl bych, že minimální. Na anamneza.cz/... jsem si přečetl:
Co se stane, když požiji příliš mnoho zinku?
Při užívání zinkových tablet by se měl dodržovat přiložený návod k použití. Jedna dávka od 30 do 50 mg je považována za účinnou a bezpečnou. Teprve množství, která několikanásobně převyšují doporučenou dávku, mohou vyvolat kovovou chuť na jazyku, bolesti hlavy nebo průjem a zvracení. Otrava (intoxikace) zinkem může nastat pouze po dlouhodobém mohutném předávkování. Klinické příznaky otravy zinkem jsou: zvracení, závratě, bolesti břicha, letargie, nekoordinované pohyby úst a horečka. Za normálních okolností není kromě vyloučení zdroje zinku žádná další terapie nutná.
Předávkování by hrozilo pouze v případě, že byste dlouhodobě brala velkou dávku vit C, které by už tělo nezvládalo odbourat. Víte co kupte si příště vit.C s prodloženou účinností a budete mít jistotu, že tělo celý den si bere kolik potřebuje. Ale proboha než dáte něco do úst, přečtěte si co a kolik!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.