Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuji znát váš názor. Už jste se někdy setkali s tím, že jste byli na hodně nepříjemném pohovoru? Jde mně o to, že jsem se nedávno hlásila do jedné firmy, kterou vlastní Němci a vyrábí součástky do automotive, zaměstnává asi 700 zaměstnanců z okolí a má hodně poboček, na jednu nižší pozici, na kterou jsem byla patrně překvalifikovaná. Ale protože míst, na které se svou úrovní zkušeností hodím, je málo, zkusila jsem i tohle, protože byť nižší, tak stále v rámci oboru administrativy a jazyka a expedice. Hlásilo se tam pár desítek lidí, co mi říkala personální, a dostala jsem se prý nakonec do výběru mezi tři - vím zase od známé. Nakonec dostala místo dívčína, které to ale velice přeji, znám ji, nemá takové zkušenosti, ale bude pracovitá a prác potřebovala, holka od rány... Nicméně mi nabídli, ať počkám, že budou řešit brzy jedno volné místo v nákupu. Čekala jsem, až mě nakonec pozvali na pohovor, byť místo bude dostupné až ke konci tohoto roku. Snad si řekli, že bych jim tam pásla. Dobrý. Díky za tu šanci. Dorazím na pohovor, kde vedoucí oddělení do mě už od začátku jel, pohovor trval hodinu, hrabal se v mém životopise a minulosti, proč jsem taková a proč utíkám a proč a proč, stále obhajoval přechodzí zaměstnavatele, dokonce mi řekl, že ze mě nadšený není. Už první jeho věta, proč se tak "tlačím" do oné firmy... Kdybych netušila něco o trendech dnešní personalistiky a způsobech nátlaku, kdy tímto testují uchazeče... Snad bych si myslela, že proti mě sedí amorální hovado. Vykládal mi cosi irelevantního o životě, že nastane v životě každého mnoho situací nepříjemných... Přitom kdyby věděl, co odmalička zažívám - otec alkoholik, oběsil se, já jako malá zdravotní potíže a odlišnosti od kolektivu, nedodělala jsem VŠ kvůli vysokým nárokům na sebe sama, potrat, dochovala jsem babičku až do posledního dne úmrtí, ale navzdory tomu všemu jsem poracovitá a zodpovědná a od Vš pracovala a to, že jsem nebyla spokojená v malých českých firmách, kde dodnes panuje mnoho zlozvyků a nedůstojných praktik, to je snad dobře, že se snažím o práci v korporátu, kde snad bude pořádek, férovost a loajalita. Jsem zklamaná, byl by to můj nadřízený, který mi akorát přišel, že si tam došel pohonit ego. Příjde mi nefér, když o člověku nic nevím a nevím nic o okolnostech analyzovat tak ryze subjektivním způsobem cizího člověka... Já si doma akorát říkala, že jsem měla odmítnout o tomto hovořit, protože po tom nic nikomu není. K mým předpokladům pracovním jsme se moc nedostali. Moc jsem se z té příležitosti těšila, teď bych je najraději za tahle nakopala do prdele. Co mi všeobecně v této společnosti vadí, že lidé jsou k sobě sprostí a když si něco nenecháte líbit, tak jsme vy ten špatný. Že prej mě vidí, jak opouštím team, když se mu nedaří, zatímco když je dobře, tak se vezu. Tohle mi řekl. Samozřejmě jsem se držela, ale mrzí to, protože jsem vždy byla spíše tahoun a blbeček...
Docela vystihujete, co si upřímně o tom celém myslím. Práce snů to určitě není, ale teplé místečko asi trochu ano. Zajímavé je, že tento "kokotismus" se poměrně zřetelně vyskatuje i u mnoha dalších tam zaměstnaných. Takové to "nesu se jak ho*vno na palici". Pro mě jaksi neopodstatněně. Tlak jsem ustála, brada se mi začla třepat až jsem vylezla ven.
1. Tak, jak rozumně argumentujete tady, měla jste argumentovat u pohovoru. Možná vás k tomu chtěl dotlačit. Nebyla jste příliš pasívní?
2. Je možné, že on vás nechce (má vyhlídnutého jiného kandidáta), ale jeho šéf vás chce. Pak na vás tlačí, abyste to vzdala sama. V takové situaci těžko radit.
3. Pohovor je jen pohovor, vlastní práce může vypadat jinak.
4. Je horko, lidi jsou pod tlakem a není jim dobře. Možná on měl jiné starosti než trávit čas s uchazečkou, možná vy jste byla zbytečně vztahovačná.
Můj závěr? Tak jako si manažer dělal obrázek o vás, tak i vy jste si udělala obrázek o jeho firmě. Je jen na vás a na vašich prioritách, jak se rozhodnete. Já bych tu práci vzal (vrabec v hrsti), ale stále bych se ohlížel po jiném zaměstnání. Hospodářský růst zvolna slábne, ale o kvalifikované lidi je a bude zájem pořád.
btw pracuju taky ve fabrice, vlastněné německým "korporátem". Nevnímám to nijak negativně - na mé pozici se ten "korporát"nijak výrazně neprojevuje (ať už to slovo znamená cokoliv).
Děkuji ! Zrovna tento člávek jsem četla, ale až po pohovoru
. Co jsem zapomněla dodat... Měl jakoby obavy, že uteču, buď na mateřskou nebo proto, že nebudu spokojená, přičemž se furt chtěl dopídit na motivaci toho, proč jsem třeba na jedné té mojí pozici nesetrvala. Přitom i oslu musí být jasné, (a co já si o tom mám myslet) že když někdo nabízí práci a má obavy, aby člověk neutek... To je tak i s reklamou, že dobré výrobky reklamu nepotřebují... Bude dobrá práce, budeš dobrý šef? Neuteču. Bude to naprd? Uteču a ano, budeš mít znovu martyrium s novým uchazečem. Zpětně mi příjde úsměvné, jak moc zpochybňoval člověka, který mu třebas uteče... Pro mě bude vždy práce jenom prací. Jsem pečlivá, pracovitá, zodpovědná, ale abych se bála říct, že chci k lékaři nebo že se poohlížím po lepším... K smíchu. Můj přítel mně také řekl, že jsem měla s úsměvem říci, že to není třeba tak žrát, že práce je jen práce. Směšná administrativa v nákupku. Všichni jsou nahraditelní, desítky uchazečů na pozici... I to je úhel pohledu.
Děkuji, mlátím se do hlavy, že jsem tam dále seděla a vlastně celou tuhle nepříjemnost přiživovala. S korporátem to bude moje první zkušenost, pokud tedy. Měla jsem zato, že když se hraje o víc, musí vše víc klapat a fungovat, spešl pro Němce. Já sama jsem pedat a hraju čestně. Ano, asi bych měla přestat být naivní.
Děkuji za názor. Máte pravdu, nikdo není zvědavý na ublíženého stěžovatele, což jsem snad úplně nebyla, ale zase jsem dosti upřímná a nemám problém říci, co mi na přechodí firmě vadilo. Co na tom, je to jen názor, s mojí výkonností a pracovitostí to nemá nic společného. Naopak snad štvu nadřízené, že očkávám solidnost i od zaměstnavatele. To je oboustranný pracovně-právní vztah, je to vlastně obchod, i oni se musejí líbit mně. No ne ?
Aha, děkuji za názor. Když mi je tedy kladena otázka, proč jsem odešla od přechozího zaměstnavatele a já odpovím, že jsem narážela na problém s dodržováním smlouvy - pracovní doba, proplacení přesčasů a především na přístup, který odmítal vzniklé nepříjemnosti řešit (plus mnoho dalšího, co jsem nechtěla u pohovoru řešit, protože ctím mlčenlivost vázanou na smlouvu)... Mám lhát a dělat chybu jakože na mojí straně? --- Jak z tohoto vybruslit? Říct třeba, že jsem toužila se někam posunout...? To je klišé. --- Nevím, prosím klidně mi poraďte.
Máte na víc, bezesporu. Moc bych se tím netrápil. Já s úspěchem (je až s podivem, jak mi to v karierním životě prochází) začínám na pohovorech co cca 5 let úvod větou typu "Mě potřebujete, neb mé srdce tepe pro..." To je prostě princip nabídky a poptávky, take it or leave it, ale chápu, že v Praze je to dost snadný a ne všude tak tomu je.
Každý zaměstnavatel má zájem o loajální zaměstnance. Pokud jste hovořila o tom, s čím jste byla u předchozích zaměstnavatelů nespokojená, dala jste najevo, jak se to má s Vaší loajálností.
Nedivte se proto, že na to personalista reagoval... Upřímnost je něco jiného než stížnosti na předchozí zaměstnavatele (nebo pomlouvání předchozích zaměstnavatelů).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.