Nejste přihlášen/a.
Pěkný den,
mám problémy v komunikaci s lidmi. Jako dítě a teenager jsem byla roky šikanovaná a bohužel mě to poznamenalo. Mám jisté psychické problémy,na jejichž zlepšení pracuji, chodím k psychatirovi a psychologovi. Dobře se mi komunikuje s lidmi ve stacionáři,tam problém celkem nemám. Ale jak mám mluvit s někým zvenku,tak nevím,jak se zapojit. Hlavně zpočátku jsem dost zdrženlivá,takže si třeba moje známá zezačátku myslela,že jsem nafoukaná,když se s ní nebavím. Lidi si tak na první dojem myslí,že jsem nafoukaná a nebo příliš nudná. Se známou jsem již schopná mluvit,ale chvíli mi to trvalo.
Nemám primární důvěru v lidi. Jinak s tou známou dokážu mluvit jen když jsme samy dvě,jak je tam někdo další,tak nemluvím. U kamarádek je to tak,že mě dobře znají,tak s těma komunikuju vcelku normálně,akorát o některých věcech se bojím mluvit,třeba o svých problémech,abych je od sebe neodradila,prostě v některých věcech raději mlčím,ale to je myslím v pořádku...Je fakt,že většinou musí konverzaci zahájit kamarádka a já se pak postupně rozmluvím. Jinak jsem schopná celé hodiny mlčet. Je to asi hrozný,ale nevím,jak se uvolnit a začít komunikovat s lidmi,abych z nich neměla strach.
Ve stacionáři si trénujem i komunikaci a tam mi to problémy nedělá,asi protože vím,že tam jsme všichni nějak nemocní,tak mě to uklidňuje. Ale před zdravými lidmi se bojím. Nemáte nějaké tipy,jak se zlepšit v komunikaci?Abych se tolik nebála. Děkuji
Zkuste začít pochvalou. Téměř každý majitel pejska se usměje a něco milého odpoví, když mu jen tak povíte Jé, to je pěkný pejsek! Když půjdete kolem upravené zahrady a někdo tam bude, bez obav můžete pozdravit, pochválit a třeba se zeptat, co to právě kvete. U lékaře jsem nedávno úplně cizí staré paní pochválila šaty. Poznala jsem velmi kvalitní hedvábí a musela jsem jí to říct. Měla velikou radost, sama se rozpovídala.
V obchodech se můžete ptát na mnoho věcí, i když nechete nic koupit. Mačká se to? V jak teplé vodě se to pere? Je ten malovaný servis vyhodný do myčky?
Tady na poradně komunikujete s cizími lidmi dobře. Z očí do očí to také půjde!
Dobrý den. Krůček po krůčku se postupně osmělit a zapojovat se do komunikace. Píšete, že se nebojíte hovořit s lidmi o kterých víte, že jsou též nemocní. Věřte, že každý v sobě nosí nějaký ten problém, i když to není vidět na první pohled (s psychikou se léčí kdekdo). Říkejte si, že se tedy není čeho bát. Ale na druhou stranu zase nemá smysl se nutit do komunikace za každou cenu. Lidé ocení i tu "vrbu". Pokud někoho povzbudíte, dáte najevo pochopení, sdělíte svůj názor..atd..I to na Vás lidé ocení. Vím, že je to obtížné pro Vás překonat, ale už jste toho zvládla tolik, že toto je jen další krok. Tak se toho nebojte!
Jste introvert stejně jako já. Taky jsem se roky učil rozmluvit, ale tlachání mi prostě nejde. To všechno, co vám radí zde, mně lidi radili kdysi. Radili mi abych komunikoval, abych se postavil svýmu strachu, atd. Neznám vás a třeba budete na tom jinak - líp, ale u mě se to nepovedlo. Z introverta upovídaného člověka neuděláte ikdybyste se postavila třeba na hlavu. Důležité je se přijmout. Přijmout se takovou jaká jste. Mějte se ráda a budete šťastnější.
Jak? Choďte mezi lidi. Neseďte doma u televize, u počítače.
Lisko, ale musí o to druhá strana taky stát, na té túře. Ne každý se chce bavit nebo záleží na tom, jak si dva sednou. Ještě může jít na jazykový kurz nebo keramiky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.