Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám amalgámovou výplň v šestce dole ale asi mám pod plombou kaz protože občas při zkusu bolí. Nevíte někdo jaká plomba je nejlepší? Která nejdéle vydrží a většinou se pod ní nedělá kaz?
Díky.
Pokud se otevře opravovaný zub amalgánem k vůli kazu pod ním, musí se udělat endodontické ošetření kanálků a zabití infekce (strkají se čistítí štětičky do kanálků v zubu a vybere se to. Pak se to nejlépe uzavře kompozitem, protože při zavření amalgánem to může prdnout (zub už je kolem tenků dle velikosti kazu.
Takto mi to tehdy vysvětlil stomatolog.
Mně praskla šestka po výměně amalgámové plomby za kompozitovou, Kompozit mi po zaplombování třetí den měnili, protože zub stále bolel, a do tří měsíců celá stolička praskla napříč.
Co je pod plombou zjistí lékař velmi rychle buď na rentgenovém snímku, nebo po odstranění staré plomby. Pak se zub vyčistí, případně léčí s provizorní vložkou a pak teprve uzavře, nebo někteří zubní lékaři umějí s příslušným instrumentáriem zub umrtvit a vyčistit kanálky, dát do nich speciální výplň a pak navrch dát korunku.
V jednom pořadu v televizi MUDr. Šmucler říkal, že amalgámové výplně jsou nejlepší a že by si je vyndavat a nahradit něčím jiným prý nenechal. Jenže zubaři mají nové kompozitní materiály a amalgám už nenabízejí.
První bych si nechala zub zrentgenovat kvalitním rentgenem, aby bylo vidět, jak ten zub vypadá. Sama mám jen plomby amalgámové a jen 3, takže nemám moc zkušeností, nicméně první plombu mám z roku 1996 a nikdy neopravovanou. Je to ještě ručně míchaný amalgám. Další dvě jsou kapslový amalgám, ty mám asi 7 let. Můj táta má bez oprav plombu v puse třeba 50let. I když fotokompozitem se dá udělat celá nástavba zubu a je vhodný na velké kazy nebo dvou až tříploškové kazy, nejsem si jistá, jestli bude mít takovou výdrž, jako dobře udělaný amalgám.
Asi se to bude někomu zdát na hlavu, ale hodně pomůže změna stravování. Taková životospráva, která tlumí každý zánět v těle. Spodní šestky mají souvislost právě s tenkým střevem.
Tak jíst hodně zeleniny, saláty, mandle,ořechy, petržel, kyselé zelí, kroupy, dýňová semínka, česnek, kefír, kvasnice, olivový olej, cereálie, ovoce. atd. A hodně pít čistou vodu, ideálně se lžcí jablečního octa nebo citronu..
. Omezit vše sladké, umělé potraviny s konzervanty a barvivy, uzeniny, tukové polevy, paštiky, chrossanty, chipsy, colu, sáčkové polévky, příliš masa, bílé mouky, kávy, příliš mléka a sýrů.
Hlavně, abyste měl v těle dostatek Zn, C a B vitaminu. Odpočinek, pohyb na čersvém vzduchu, spánek. Jakmile budete v kondici, zánět se zpravidla zklidní.
Jinak můj zubař vždy preferoval amalgám, že je nejtrvanlivější. Má i své mínusy, je to kov v puse.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.