Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , nastoupil jsem do nové práce v červnu 2019 kde hrubá mzda je 13350 kč .V červenci jsem měl výplatu za 17 dnů 13176 kč čistého (mám 2 děti úleva na daních) Teď v srpnu jsem měl výplatu za 23 odpracovaných dnů 12370 kč čistého a hodin jsem měl 176,76 . Pohádal jsem se se zaměstnavatelem a dal okamžitou výpověď , vyjádření zaměstnavatele na můj dotaz jak je možný že za 1 měsíc který nebyl celý jen 17 dnů mám výplatu větší nežli teď za celý měsíc a 23 odpracovaných dnů : prý je vše v pořádku . Pracovní doba byla od 6-14 a smlouva na hpp.
Můžete prosím poradit kde je chyba? Neměl jsem jedinou absenci . Udělal jsem chybu s výpovědi?
Pohádat se se zaměstnavatelem je nejhloupější možný způsob řešení problému, stejně tak "okamžitá výpověď" - zřejmě máte na mysli zrušení pracovního poměru ve zkušební době.
Ve mzdové kalkulačce mi vyšla čistá mzda s bonusem na dvě děti 14.150 Kč. Uvedl jste ale velmi málo údajů ke své výplatě, možná máte nějaké srážky. Odpověď zaměstnavatele, že je vše v pořádku, je taky nelogická - když Vám se jeví, že to v pořádku není, měl Vám výpočet mzdy srozumitelně vysvětlit.
Takže tím, že jste od něho odešel, se nikomu z vás nestala žádná újma. Práci za minimální mzdu jistě seženete rychle. Příště se zkuste nepohádat, ale slušně se dožadovat vysvětlení - málokdo z běžných zaměstnanců rozumí výplatní pásce.
Děkuji za odpověď , opravdu nemám žádné srážky nebo exekuci . Samozřejmě jsem se pohádal s šéfem až po jeho "vyjádření" že výplata je v pořádku. Já byl u šéfa v kanceláři a v ruce jsem měl 2 výplatní pásky červenec odpracováno 17 dnů a 136 hodin výplata 13176 kč a v srpen odpracováno 23 dnů 176 hodin a výplata 12370 kč. Není možný abych měl menší výplatu za víc odpracovaných dnů.
Nemohl byste sem ty výplatní pásky naskenovat? Samozřejmě se zakrytými osobními údaji. Možná Vám dal šéf na uvítanou prémie a další měsíc Vám je odečetl, potřebovala bych vidět všechny mzdové složky.
Možná Vám dal šéf na uvítanou prémie a další měsíc Vám je odečetl
Čistě ze zájmu jsem si v rychlosti spočítal na kousku papíru, jak by to vycházelo a vyšlo mi (vše v čistých po zdanění, takže dost nepřesné): 82,- Kč/hod čistého a 2050,- záloha ("prémie" vyplacená v červenci, stržená v srpnu) neboli dost reálná čísla.
Také bych se ze zájmu podíval na ty (mobilem ofocené) výplatní pásky, jak je možné za 1/4 více práce dostat ve výsledku o 10% méně peněz.
Možná vím
Za červen, vám doplatil (ze svého) do fondu hodin, proto 13350kč
no a v červenci když jste měl přesčas tak vám je odečet.
Teda aspoň já to mám takhle ve smlouvě.
Pokud v měsíci nedosáhnu fondu hodin,tak šef doplatí
No a jak mám nad fond ,šéf si je odečte.
Na tom něco bude, protože jsem si už dříve všiml, že v červenci dostal nějak "moc" s ohledem na hrubou mzdu za plný počet hodin. Velmi nepřesným výpočtem mi vychází, že za odpracované hodiny by vzhledem k jeho hodinové mzdě měl dostat těsně pod 11 000 (a tedy asi 14 700 teď v srpnu bez té srážky přeplatku z července).
Uvidíme, co bude na páskách, jestli je dodá.
Kdekoliv jsem pracovala, tak se nesrovnalosti a dotazy k výplatě konzultovaly nejdříve se mzdovou účtárnou.
Možná máte jiný systém tam u Vás, ale s vedoucím se řešily problémy až po konzultaci se mzdovou účetní. Povětšinou ,,problém,, vysvětlila ona. Pokud ne, tak se řešilo až teprve potom s přímým nadřízeným, který kontroloval mzdové listy. Mzdové listy jsme si psali my sami a vedoucí kontroloval, opravoval a doplňoval.
Jestli dělal pro malého podnikatele, tak těm mzdy dělá externí učetní, kterou navštíví i ten podnikatel v lepším případě tak 1-2x do měsíce. S ní zaměstnanci vůbec nepřijdou do styku. Zaměstnanec si stěžuje na výši platu šéfovi, ten zavolá druhý den učetní, ta si to zkontroluje, řekne, že to má správně, podrobnosti asi nesdělí nebo nevysvětlí, protože nevidí, v čem je konkrétně problém a šéf přetlumočí zaměstnanci, že plat je správně.
V takovém případě to chce přijít s napsanými jasnými dotazy k platu, předat je šéfovi, ať šéf ví, na co mu má učetní odpovědět. Když se nepodaří vyřešit ani pak, tak domluvit schůzku nebo přímý telefonát s učetní.
Jo,
Pracuji v Karviné a hádejte kde mám učetní?...v Praze
voláte - zrovna je na poradě,nebo nedostupná. prej řekněte to šéfovi a on mi zdělí
lmgify, naprosto s Vámi souhlasím, musí to vyřešit nadřízený. Co když je účetní externí firma. Proč by se měla po telefonu bavit s někým, koho nezná, neví kdo to je, a zdali je to on.
Alespoň u nás je to tak, že vysvětlím zaměstnanci, proč a co má s výplatou. Zatím to bylo vždy, že zaměstnanec neví, kde co a jak se počítá.
(Dokonce jeden chtěl, abychom mu vypláceli měsíčně slevu na dani, protože to stát posílá firmě.)
V červenci šlo o výplatu za červen, teď v srpnu o výplatu za červenec.
Vložte sem naskenované výplatní pásky se znečitelněnými osobními údaji a údaji o zaměstnavateli, podívám se na to.
Napadá mne, že Vám zaměstnavatel mohl v červnu vyplatit zálohu, kterou si započetl proti červencové výplatě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.