Zdravím vás, tento rok jsem maturovala, ale bohužel to nevyšlo a budu maturovat v náhradním termínu v září. Chci se vás zeptat zda mám status studenta až do konce srpna? Sem na vážkách, protože mi přestalo 31.6 chodit sirotčí důchod tak jsem si řekla, že nejspíš nejsem. Ovšem na netu jsem dnes našla, že jsem.. Ptám se, protože jsem si v červenci založila živnost a až do tohoto měsíce jsem měla výdělek 0,-kč. Musím tedy platit sociální pojištění? Děkuji za odpověď
Pokud si OSVC, tak platis socko nehlede na to, kolik vydelas. Vydelek s tim nesouvisi, to resi danovy priznani za tenhle rok... A mela by sis platit i zdravotni...
Ja vim ze to je trosku hnusne ale je takovy problem zeptat se na skole a pozadat pani sekretarku o potvrzeni o studiu s poznamkou "slecna xxx je studentkou skoly xxx do 31.8.2019" a pokud ti to skoncilo pred prazdninami (coz by ti mela oznamit) zajdi se poptat na urad prace a budes to vedet jiste a i proc ti neprisel sirotci duchod
Co máte dělat? Zaplatit zpětně sociální i zdravotní, když jste si pořídila ŽO. I kdyby jste dostala dodatečně potvrzení ze školy, že jste o prázdninách ještě studentem, tak si odpočet na studenta uplatníte v daňovém přiznání po ukončení kalendářního roku.
Kdybyste jí aspoň neblbli hlavu. Status studenta, za kterého platí zdrav. pojištění má až do 31.8. Pokud ze živnosti nemá žádné příjmy, nezahájila de facto činnost (nerealizovala první zakázku), nemusí do realizace první zak. platit soc. poj., ohlásí na OSSZ, že nezahájila, pokud bude živnost vedlejší (nebude hlavním zdrojem příjmů), pak zálohy první rok nemusí platit vůbec.
iz*
Řeknete-li "A", řekněte i "B":
OSVČ vedlejší nemusí platit v prvním roce podnikání zálohy na zdravotní a sociální pojištění, ale po skončení roku musí podat povinné přehledy a pojištění doplatit.
etana*
Jistě, to ale snad jako živnostnice už bude vědět sama. Psala jsem "zálohy".
Jde-li o SVČ vedlejší, nemusíte v prvním roce podnikání platit zálohy, doplatíte je po skončení kalendářního roku. Zdravotní pojištění podle dosaženého zisku, sociální pojištění až od určité hranice (přesnou částku pro rok 2019 z hlavy nevím) ročního příjmu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.