Nejste přihlášen/a.
Ahoj, jsem pořád studentkou, ale už si 4 roky přivydělávám na brigádách. Jde o to, že až teď věkem mě začalo zajímat sociální pojištění, které za mě v práci odvádí. Víceméně skoro celý rok jsem na DPČ, kde za mě zdravotní i sociální odvádí zaměstnavatel. Jenže mě za všechny ty roky přišly jen 2 papíry jako potvrzení, že za mě odváděli sociální a ještě k tomu to je blbě. Např. v jednom stojí to, že od 15.5 do 21. 7. mám zaplaceno z nějaké částky. A kde je zbytek roku? Na internetu lze jednou ročně požádat o Informativní osobní list důchodového pojištění, kde tedy všechno zjistím. Pokud si o to požádám, tak to bude stačit a nebudu potřebovat ten papír od firmy "Evidence důchodového pojištění"? Bude to stačit jako důkazní prostředek někdy v budoucnu? Protože volat naší účetní do Prahy a vysvětlovat jí to všechno fakt nechci. Vždy se nás snaží co nejrychleji zbavit a bývá velice "ochotná".
Informativní osobní list důchodového pojištění (IOLDP) je výpis všech odevzdaných a v databázi ČSSZ uložených evidenčních listů důchodového pojištění (ELDP).
ELDP je roční výpis od jednoho zaměstnavatele (máte-li v roce více z-telů, u nichž odvádíte sociální pojištění, budete mít i více ELDP), na němž je uvedeno, jak dlouho trvalo pojištění a jakého vyměřovacího základu (zpravidla hrubé mzdy) bylo dosaženo. ELDP je zásadní dokument, je to nejvýznamnější výstup, protože zakládá nárok na doživotní dávku - důchod.
Můžete požádat na ČSSZ Praha, Křížová 25, o IOLDP. Z něho zjistíte, které doby Vám v evidenci ČSSZ chybějí. Tento problém lze vyřešit účinně na OSSZ místně příslušné sídlu zaměstnavatele, kde (nejspíš na oddělení kontroly) najdete referenta, který se zabývá evidenčními listy. OSSZ vyzve zaměstnavatele, aby splnil svoji zákonnou povinnost - jedná se o zákon č. 582/1991, § 38 a následující.
Každý rok by měl zaměstnanec od zaměstnavatele dostat ten list důchodového pojištění za předchozí rok, Myslím, že se to nazývá evidenční list, ale nejsem si jistej. Pokud za 4 roky máte jen dva evidenční listy, tak se na to odeslání evidenčního listu v té firmě buď vykašlali, nebo ho poslali na špatnou adresu nebo jste tam měsíčně vydělávala menší částku než stanovenou, při které se sociální pojištění neodvádí. Dřív to bylo měsíčně 2500 Kč, nyní je to myslím 3000 Kč měsíčně. Je možný, že když je někdo student, tak ta doba studia se do celkové odpracované doby započítá nezávisle na tom, jestli někdo během studia pracoval nebo ne. Jestli stačí k budoucímu případnému doložení jen výpis ze správy sociálního zabezpečení, to nevím.
Šlo vždycky o DPČ? (Někteří lidé zaměňují DPČ a DPP.)
Z DPČ se odvádělo sociální a zdravotní pojištění od 2.500 Kč měsíčně, nyní je to od 3.000 Kč měsíčně. Z DPP se pojištění odvádí až od 10.001 Kč měsíčně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.