Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze založit s.r.o. když mám exekuci?

Od: marek87* odpovědí: 9 změna:

Lze založit s.r.o. když mám exekuci?
Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V podnikatelském sektoru rozhodně často probíraná a zároveň nesmírně palčivá otázka, nicméně podnikání s exekucí samozřejmě možné je.

Exekuci samozřejmě nepodléhají věci toho rázu, které dlužník k výkonu podnikání "potřebuje nezbytně nutně”. Soudy v této otázce vychází ku příkladu z údajů v živnostenském listě. Dále nelze postihnout část peněžní hotovosti podnikatele. Tato část peněžní hotovosti se nazývá nezabavitelná částka. Ta bývá pro každý rok mírně odlišná. Nezabavitelnou částku tvoří dvě složky: životní minimum jednotlivce a normativní náklady na bydlení. Částka má rovněž sloužit pro zajištění bezprostředních životních potřeb, současně garantuje podnikateli v exekuci okamžité disponibilní prostředky, například pro nákup materiálu na další pracovní den. Shodnou částku si může dlužník i vybrat ze svého bankovního účtu, který byl postižen exekucí.

Co se týče blokace bankovního účtu, tak ani ta není překážou pro podnikání v exekučním řízení. Pokud je podnikatel zaměstnavatel, má možnost si z účtu vybrat prostředky do výše mezd svých zaměstnanců. Učinit tak však může jen jednou, a to ve výplatním termínu bezprostředně následujícím po doručení příslušného exekučního příkazu. Exekuce též nemůže postihnout peněžní prostředky podnikatele, které mu byly převedeny na bankovní účet jako účelové dotace z veřejného sektoru.

Zisk z vykonané práce rovněž nepodléhá celý exekuci. Jinými slovy podléhá exekuci pouze jeho část vyjádřená zlomkem. V případě vymáhání běžných pohledávek z obchodního styku ve výši dvou pětin, v případě přednostních pohledávek (jako je například výživné, náhrada škody či platby státu na pojistném apod.) ve výši tří pětin.

Nutno rovněž podotknout, že tato omezení platí jen pro odměny dosažené v rámci podnikatelské činnosti, nikoliv ku příkladu z pronájmu osobní věci.

jak-zalozit-sro-a-podnika/...

marek87*
hodnocení

Děkuji, vyčerpávající odpověď.

hodnocení

0x

Ano lze, samotná exekuce není překážkou v založení s.r.o.

Potíž bývá ovšem s hotovostí, neb na rozjezd firmy jsou většinou potřeba nějaké peníze - a o ty vás zase většinou připravil exekutor. A jako další majetk, tak i podíl v s.r.o. může exekutor zpeněžit a použít na umoření dluhu.

marek87*
hodnocení

aha?
Doposud jsem pracoval na černo a bankovní účet je vedený na matku.
Zatím exekuci nesplácím, ani jsem se neozval žádnému správci, apod.
Prostě jsem neměl pořádně ani na živobytí.
Nyní mám možnost slušného příjmu svou činností na kterou jsem se přeorientoval a je o ni docela slušný zájem, i mě to dost baví.
Ale jelikož si buduji nějaké webové stránky, bylo by asi fajn fungovat jako s.r.o.
Proto jsem se tak nějak ptal, zda mě díky s.r.o. může někdo dohledat a něco mi brát, apod...
Nevím jak je to u OSVČ ale tam jsou zase ty povinné odvody zdravotní a soc.
u s.r.o. je to tuším jinak, nebo se pletu?
Potřebuji se teď finančně srovnat a začít to pomalu ale jistě splácet.
Blbě se mi s tím žije a to dlužím asi 4 stranám dohromady odhadem 700tis?
Ani nevím na kolik se může vyšplhat po cca. 10 letech exekuce 309tis. a cca. 8 let neplacení zdravotního.
Nelynčujte mě prosím za to, prostě jsem byl v dost těžké rodinné i životní situaci, nyní se sbírám.
Myslím že každému se to může stát velmi rychle.
Děkuji.

jirib
To je největší ptákovina jít podnikat...
Pěkně se nech zaměstnat,aby jsi měl čistou hlavu a každý měsíc čisté peníze...to jakože makat pěkně rukama nejlépe pár let...
Ve vašem případě spíše insolvence...
marek87*
Jasne a jake zamestnani s vyucnim listem mi otoci cca. 80tis. a nadela kontakty mesicne?

Tak to je super, aspoň líp a rychleji splatíte svoje dluhy.

Odpovídám z pozice věřitele.

hodnocení

0x

Možná by byla jednodušší varianta, založit s.r.o. na matku, pokud by s tím souhlasila a po ukončení exekuce převést s.r. o. na sebe.

marek87*
O tom prave premyslim. Bude to idealni reseni. Jen nevim zda muze jako manager/zamestnanec mit sve s.r.o. a co by to pro ni znamenalo papirove, odvodove, danove...?
Vite o tom prosim neco?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]