Nejste přihlášen/a.
Poraďte prosím. Dítě bez průkazky na slevu, 6-7 let, budeme cestovat z Běchovic-vlak na Centrum Černý most /jedna stanice/.
Našla jsem, že musí mít lístek za 12 Kč. Je to tak?
Děkuji.
Já nechápu, že někdo chce patit za něco, když nemusí. Dítě do 15let má cestování zcela zdarma, pokud může prokázat věk. Ten prokáže nějakým průkazem. Cestovním pasem, občankou, nebo průkazkou, kterou vydal dopravní podnik. To nemá dítě ani cestovní pas?
Já jsem dětem nechala za 50Kč udělat občanky a mám klid. Mladšímu nejsou ještě 3 roky, takže leckde neplatí vstup a já jako doprovodná osoba mám dopravu PID zdarma. Ono hodně rodičů podvádí, takže i čtyřleté dítě vydávají ža ještě nebyly 3 roky, takže už se při vstupu ptají.
Děcku bylo nyní v červenci 6 let a budu ho mít v pondělí na pár dní. Rodiče bydlí na kolínsku a zatím jezdili na výlety do Prahy zadarmo. A udělat doklad dopředu nepřemýšleli.
Než mu tu průkazku udělají, tak se jedná, abychom překlenuli ten příští týden.
Jinak jsem ani nepočítala, že uděláme výlet. To je rozhodnutí narychlo, aby se s babkou nenudil. Přece jenom pořád kopat do mičudy už kvůli kolenům nemůžu a ostatní hry ho baví chvíli.
Pas nemá, nejezdí do ciziny, ale pouze po naší vlasti.
Pokud by to bylo moje dítě, tak bych už průkazku měla hotovou, ale nemůžu tlačit na rodiče, je to jejich rozhodnutí.
Ano,ale musí mít nějaký průkaz na prokázání věku.Zdroj: pid.cz/...
Pokud dítě neprokáže nárok předepsaným způsobem, musí si zakoupit jízdenku. Má-li alespoň nějaký potvrzený doklad o věku, může využít zvýhodněnou ("poloviční") jízdenku, jinak plnocennou.
vek - ne, tak to nefunguje, musí mít průkazku, že to je malé dítě, vše musí být podchyceno v databázi. Zcela zdarma pouze s dokladem s nacionálemi a fotografií. Doklad se pořídí za - elektronický 120 Kč a za papírový 20 korun, plus ještě nějaká zlatka i za obal.
Co zlatka za obal, to jsem si doma zalaminovala, ale průkazovou fotku musí člověk mít. A když ji nemá třeba v rámci focení ve školce, musí se nechat vyfotit a to stojí i v samoobslužné kabince stovku. Proto jsem dětem nechala udělat občanky, protože ty stojí jen 50Kč, nemusím jít někam dítě fotit a platnost mají 5 let a ne jen rok, tak jako průkaz do 3 let věku.
Děkuji ,,pb,, za rady.
Rodiče dítěte nehodlají cestovat s dítětem do zahraničí, tedy občanka pro dítě není potřeba. Též mají velmi kvalitní manželství, takže není občanka potřeba, kdyby se každý na vlastní pěst rozhodl jinak.
Dcera dělá na matrice měst. úřadu, takže i o této možnosti samozřejmě ví, je to součást její práce.
A jaksi laminovačku opravdu nikdo doma nemáme. Celkem ji na nic nepotřebujeme.
Je rozdíl MHD či vlak. Pokyny pro cestujícíí máte na webu dopravce (vizte např, pid, neprokáže-li, platí 1/2), či položit dotaz na pokladně k prokazování věku dětí. Když musí, tak musí nesplní-li požadavky. 12 Kč je ruinující?
ČD děti rozděluje do několika kategorií.
Já si tedy myslím (a našla jsem si to na dpp.cz/...), že takhle malé dítě žádnou průkazku nepotřebuje. Sama jezdím s dítětem (5 let) a nikdy jsem žádnou průkazku nepotřebovala. Tady z těch stránek a konkrétně z obrázku vyplývá, že průkazku má mít až od 10 let. Nebo se snad mýlím, dělám to špatně a hrozí mi pokuta?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.