Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Znamená něco polsky Giewont?

Od: louisa1® odpovědí: 4 změna:

Bohužel na této hoře došlo k tragédii, kdy blesk uhodil do kříže Giewont a smrtelně a vážně zranil mnoho lidí. Má v polštině název Giewont nějaký význam? Dá se to přeložit do češtiny?

:(

irozhlas.cz/...

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

designtore*
hodnocení

3x

Legendy praví, že Giewont je spící král, který se probudí, když je země v ohrožení.
"Legend has it that Giewont is a sleeping knight who will wake up when the country is in trouble."

No ták to by tím mohlo mít něco společného. Neboť mají poláci pověst, že právě tam mají spící rytíře, něco jako u nás Blaník. Ale s polstinou,ten původ slova,nemá nic společného. Ale aspon uz víme, proč mu kdysi dali toto jméno *smich* a také uz vím, že moji známí v Polsku neznají legendy. Ovšem pro mě je to také novinka *smich* dekuji!

hodnocení

2x
Já nevim *nevi* hledala jsem na netu a jediné co jsem našla, tak že původ není jasný. Buď z němčiny nebo z místního nářečí. Ale volala jsem známým do Polska, a ti mi řekli, že je to prostě Giewont..že to význam nemá. Pockam si s Vámi na zkušenější odpovědi:)

hodnocení

Našla jsem v polštině etymologii slova Giewont:

niem. ge + Wand → zbiorowisko skał lub niem. gäh + Wand → stroma skała

Takže původ je asi jako něco více skal, strmá skála

pl.wiktionary.org/...

*cteni*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]