Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Známý mi nechce zaplatit dluh

Od: pipina* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, nedávno jsem známému prodal sběratelskou kartičku za 10 000, dohoda byla že mi teď dá 5 000 což taky dal a a za měsíc mi dá zbylých 5 000. Měsíce plynuli a pořád se vymlouval na malou výplatu atd. Vždy jsem mávl rukou a řekl že v pohodě, že dáš až budeš mít. Dnes ráno jsme se trošku rozhádali a odmítá mi 5 000 doplatit... Žádnou smlouvu jsme neměli tudíž se mi nějak příčí jít na policii. kdyby někdo věděl co stím prosím poraďte

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

3x

jj, známá věc. Chceš-li přijít o kamaráda, pujč mu peníze.

Co s tím? Obávám se že nic. Na policii ani nechoď, protože pohledávku nemáš čím doložit. Ale aspoň vidíš, co se nedělá. Prodej na splátky je vždycky problémová věc a prodávat někomu na splátky něco dražšího? Třeba auto? To se můžeš rovnou smiřit s tím, že celou částku nedostaneš.

hodnocení

3x

Zkus to s papírem v ruce..

Hele, já ti věřím, že teď nemáš a rád ti počkám. Abych měl ale něco v ruce, podepiš mi uznání dluhu...

Na uznání dluhu se běžně na konec připisuje doložka o sankčním úroku. např - Nebude li dluh uhrazen do vánoc 2019 bude od 1.1. 2020 podléhat sankčnímu úroku 0.1% denně.

Ono se to nezdá ale takové promile denně celkem slušně navýší dlužnou částku když se dlužník nemá k placení.

Poznámka - Na rozdíl od dlužního úpisu, není uznání dluhu po pár letech promlčitelné.

hodnocení

2x

Na policii nechoď, je to k ničemu. Rozbij mu hubu tak, aby ti nikdo nemohl nic dokázat a je to.

Z7 - poskytovat návod k páchání trestných činů nebo nečestnému (podvodnému) jednání
Zdroj: poradte.cz/...

hodnocení

0x
Buď jdi na policii, nebo to nech tak. Víc možností není. Dohoda může být i ústní. Obávám se, že máš bývalého kamaráda a v peněžence mola...

hodnocení

0x

Nemáš to na papíře, tudíž se nedá nic dělat.
Říká se : " Co je psáno, to je dáno. "
Za chyby se platí a já se domnívám, že tuto chybu si budeš pamatovat velmi dlouho !

hodnocení

0x
Policie sim moc neudelá nejlepší je mu někde beze svědkú dát po hubě a příště si pamatovat že peníze hotově na ruku

hodnocení

0x

místo papírů stačí prokázat onen slib zaplacení třeba přes SMS... máte nějakou? Pak to chce právníka a soud... Jenže - pokud zaplatí, nemáte nárok na náklady právníka, které budou vyšší než tato částka...

hodnocení

0x

A co na něj vyzrát nějakou fintou?

Hele, už mám zase tu samou kartičku, jen se mi zdá jiný odstín, nemohl bych to porovnat? A jak jí budete mít v ruce, nepustit. Jen za 5 000. Nebo něco podobného, lepšího.

Třeba mu říct...klidně si jí nech, stejně je falešná. Chceš ukázat jak se to pozná?

Z7 - páchání trestných činů nebo nečestnému (podvodnému) jednání
Zdroj: poradte.cz/...

Okrást člověka zpátky o to, co mi vzal? To nemyslíte vážně?

iz*

@Ringo i v případě, že by "kamarád" kartičku ukradl a tazatel si ji "vzal zpátky" by šlo o krádež. Jenže tady tazatel kartičku prodal bez písemné smlouvy a bez písemného uznání dluhu...

Smlouva samozřejmě platí i v případě, že byla uzavřena ústně. Ovšem bude problém prokázat její uzavření.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]