Nejste přihlášen/a.
Dne 4.3 jsem byla na neschopence z důvodu nemoci do 16.3.2019. Pak jsem se na 3 dny vrátila do práce když jsem zjistila,že jsem těhotná. Takže 21.3.2019 jsem nastupovala na rizikové, tudíž další pracovní neschopnost.
Termín porodu mám 6.11,tudíž na mateřskou dovolenou nastupuji 25.9 a pokud dobře počítám měla by trvat do 8.dubna (tj.28 tydnů).
Má otázka zní. Mám nárok na dovolenou v zaměstnání za rok 2019? Když jsem byla leden a únor v práci a pak jakoby od října je mateřská?
A následně mám nárok na dovolenou i za rok 2020 když na mateřské budu až do 8.dubna?
Doufám,že jsem to napsala srozumitelně.
Dekuji za odpověď.
2x
Nerozumím tomu, ale podle čtení zákona je odpověď 2x ano.
Zákoník práce §21/...: Pro účely dovolené se za výkon práce nepovažuje doba zameškaná pro důležité osobní překážky v práci (pozn."nemoc, rizikové těhotenství") [...] Doba čerpání mateřské dovolené [...] se pro účely dovolené posuzuje jako výkon práce.
0x
Nárok na dovolenou v r. 2019 máte a v roce 2020 mít budete. Dovolená za rok 2019 se Vám však bude krátit kvůli překážkám v práci (neschopenky) na Vaší straně.
Pro nemoc jste v březnu zameškala 18 pracovních směn,
Za měsíce duben až srpen jde o 110 (zahrnuji i svátky, protože v ty jste nepracovala kvůli nemoci) pracovních směn a v září zameškáte dalších 16 směn. Jestli správně počítám (a jestli jste nezameškala další směny např. kvůli návštěvám lékařů), jde celkem o 144 zameškaných pracovních směn.
Nárok na dovolenou se krátí o jednu dvanáctinu roční výměry za prvních 100 zameškaných směn a dále o jednu dvanáctinu za každých dalších 21 zameškaných směn. > Vychází mi, že se dovolená krátí o jednu čtvrtinu (tři dvanáctiny), k čerpání Vám v případě, že jste letos ještě žádnou dovolenou nečerpala, zbývají 3 čtvrtiny (9 dvanáctin) dovolené.
Při roční výměře 20 dnů byste za rok 2019 mohla čerpat 15 dnů dovolené. Při výměře 25 dnů by šlo o 18,5 dne dovolené.
V roce 2020 "odpracujete" na mateřské dovolené (MD) více než potřebných 60 pracovních směn (vychází mi 72), takže Vám vznikne nárok na celou roční výměru dovolené.
Aby se nekrátila dovolená i za rok 2020, bude potřeba zaměstnavateli cca týden před skončením MD doručit písemnou žádost o poskytnutí dovolené od 9. dubna 2020 (dovolená musí bezprostředně navazovat na MD, která skončí 8. dubna). Žádanky pošlete dvě > zvlášť za každý rok. Kdybyste žádost o dovolenou doručila později, nemohl by jí zaměstnavatel vyhovět kvůli čerpání RD. V tom případě by Vám čerpání dovolení určil až po skončení RD, ale to už by se dovolená za rok 2020 krátila o překážky na Vaší straně (čerpání RD od 9. dubna do 31. prosince 2020).
Zároveň zaměstnavatele můžete požádat o poskytnutí rodičovské dovolené (RD). Ta musí bezprostředně navazovat na skončení obou dovolených (nelze souběžně čerpat dovolenou a RD).
Tip: O RD nežádejte "do tří let věku dítěte", ale např. jen do jednoho roku, před jejím skončením můžete zaměstnavateli doručit další žádost o RD např. do dvou let věku dítěte a RD postupně prodlužovat. Žádostem o poskytnutí RD musí zaměstnavatel vyhovět až do tří let věku dítěte. Tento postup radím proto, že tři roky jsou dlouhá doba a pokud byste žádost zaměstnavateli nedoručila, a potřebovala se do práce z nějakého důvodu vrátit dříve než den po 3. narozeninách dítěte, nemusel by zaměstnavatel, který by "automaticky počítal" s třemi roky, dřívější nástup umožnit (nemusel by k tomu mít podmínky).
Žádost o rodičovský příspěvek (RP, dávka státní sociální podpory) podáte na kontaktním místě úřadu práce. O RP můžete požádat před skončením pobírání PPM > tak, abyste jej pobírala již v době čerpání dovolené. (RP není vázán na dobu RD, je vázán na péči o dítě. Zajistíte-li nějak péči o dítě, lze v době pobírání RP dokonce i pracovat.)
Snad jsem to napsala srozumitelně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.