Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čerpání dovolené v těhotenství

Od: lucinka2209 odpovědí: 2 změna:
obry den, může mi někdo poradit,kdo se v tom vyzná?
Dne 4.3 jsem byla na neschopence z důvodu nemoci do 16.3.2019. Pak jsem se na 3 dny vrátila do práce když jsem zjistila,že jsem těhotná. Takže 21.3.2019 jsem nastupovala na rizikové, tudíž další pracovní neschopnost.
Termín porodu mám 6.11,tudíž na mateřskou dovolenou nastupuji 25.9 a pokud dobře počítám měla by trvat do 8.dubna (tj.28 tydnů).
Má otázka zní. Mám nárok na dovolenou v zaměstnání za rok 2019? Když jsem byla leden a únor v práci a pak jakoby od října je mateřská?
A následně mám nárok na dovolenou i za rok 2020 když na mateřské budu až do 8.dubna?
Doufám,že jsem to napsala srozumitelně.
Dekuji za odpověď.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

2x

Nerozumím tomu, ale podle čtení zákona je odpověď 2x ano.

Zákoník práce §21/...: Pro účely dovolené se za výkon práce nepovažuje doba zameškaná pro důležité osobní překážky v práci (pozn."nemoc, rizikové těhotenství") [...] Doba čerpání mateřské dovolené [...] se pro účely dovolené posuzuje jako výkon práce.

iz*
hodnocení

0x

Nárok na dovolenou v r. 2019 máte a v roce 2020 mít budete. Dovolená za rok 2019 se Vám však bude krátit kvůli překážkám v práci (neschopenky) na Vaší straně.

Pro nemoc jste v březnu zameškala 18 pracovních směn,

Za měsíce duben až srpen jde o 110 (zahrnuji i svátky, protože v ty jste nepracovala kvůli nemoci) pracovních směn a v září zameškáte dalších 16 směn. Jestli správně počítám (a jestli jste nezameškala další směny např. kvůli návštěvám lékařů), jde celkem o 144 zameškaných pracovních směn.

Nárok na dovolenou se krátí o jednu dvanáctinu roční výměry za prvních 100 zameškaných směn a dále o jednu dvanáctinu za každých dalších 21 zameškaných směn. > Vychází mi, že se dovolená krátí o jednu čtvrtinu (tři dvanáctiny), k čerpání Vám v případě, že jste letos ještě žádnou dovolenou nečerpala, zbývají 3 čtvrtiny (9 dvanáctin) dovolené.

Při roční výměře 20 dnů byste za rok 2019 mohla čerpat 15 dnů dovolené. Při výměře 25 dnů by šlo o 18,5 dne dovolené.

V roce 2020 "odpracujete" na mateřské dovolené (MD) více než potřebných 60 pracovních směn (vychází mi 72), takže Vám vznikne nárok na celou roční výměru dovolené.

Aby se nekrátila dovolená i za rok 2020, bude potřeba zaměstnavateli cca týden před skončením MD doručit písemnou žádost o poskytnutí dovolené od 9. dubna 2020 (dovolená musí bezprostředně navazovat na MD, která skončí 8. dubna). Žádanky pošlete dvě > zvlášť za každý rok. Kdybyste žádost o dovolenou doručila později, nemohl by jí zaměstnavatel vyhovět kvůli čerpání RD. V tom případě by Vám čerpání dovolení určil až po skončení RD, ale to už by se dovolená za rok 2020 krátila o překážky na Vaší straně (čerpání RD od 9. dubna do 31. prosince 2020).

Zároveň zaměstnavatele můžete požádat o poskytnutí rodičovské dovolené (RD). Ta musí bezprostředně navazovat na skončení obou dovolených (nelze souběžně čerpat dovolenou a RD).

Tip: O RD nežádejte "do tří let věku dítěte", ale např. jen do jednoho roku, před jejím skončením můžete zaměstnavateli doručit další žádost o RD např. do dvou let věku dítěte a RD postupně prodlužovat. Žádostem o poskytnutí RD musí zaměstnavatel vyhovět až do tří let věku dítěte. Tento postup radím proto, že tři roky jsou dlouhá doba a pokud byste žádost zaměstnavateli nedoručila, a potřebovala se do práce z nějakého důvodu vrátit dříve než den po 3. narozeninách dítěte, nemusel by zaměstnavatel, který by "automaticky počítal" s třemi roky, dřívější nástup umožnit (nemusel by k tomu mít podmínky).

Žádost o rodičovský příspěvek (RP, dávka státní sociální podpory) podáte na kontaktním místě úřadu práce. O RP můžete požádat před skončením pobírání PPM > tak, abyste jej pobírala již v době čerpání dovolené. (RP není vázán na dobu RD, je vázán na péči o dítě. Zajistíte-li nějak péči o dítě, lze v době pobírání RP dokonce i pracovat.)

Snad jsem to napsala srozumitelně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]