Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám takový problém, který se pokusím zjednodušit. Mám brýle na dálku, PRAVÉ OKO -6 (0,5 cylindr, osa 0) LEVÉ OKO -5,5 (0,5 cylindr, osa 0). Nosila jsem staré sklíčka už asi 5 let, byla poškrábaná. Tak jsem si řekla, že je chci vyměnit. V Brně jsem si našla optiku. Nebyla jsem před výměnou znovu u oční lékařky, jen jsem našla poslední dostupný recept (na ty skla, protože se mi zrak nehorší. Zadala jsem brýle podle toho receptu optikovi, ten je vyhotovil. V pondělí jsem si je nasadila a první dojem byl divný, ale řekla jsem si, že to to třeba vykoukám.
Je středa, a trochu divný pocit zůstává stále. Tahá mě zejména pravé oko. Nedokážu jinak definovat ten divný pocit. Nevidím nic dvojitě, jen asi, že je poměrně malá plocha na těch sklíčkách, při které vidím ostře. Prostě vidět přes ně jde, není mi v nich špatně na zvracení, nebo že by nešlo chodit, přečtu ostře také všechno, ale prostě mám divný pocit.
Jinak jsem tedy byla v třech jiných optikách na konzultaci. Mám ještě jedny rezervní brýle, ve kterých divný pocit nemám. Změřili mi tyhle i rezervní, a odchylky v dioptriích nenašly, ani v cylindrech, odchylky os jsou do 3 stupňů maximálně. Dvě optičky, jiné mi tvrdily, že i tak malá odchylka může mít vliv. Další, že si mám zvyknout. Že je to asi jiným typem sklíček, od jiného výrobce, než jsem měla před tím.
Tak nevím, co dělat. Mám jít za původním optikem a říct mu, že z brýlí mám divný pocit? Když řeknu, že je to osami, tak mi je akorát dá do původního stavu, tj. trochu vyrovná, do nuly. Ale při měření v jiné optice mi řekli, že v těch mých náhradních brýlích je osa úplně jiná než nula a než ta, kterou mám teď. Do té jiné osy, co bych asi potřebovala, by mi to asi nedal, protože to nebylo v zadání zakázky. A to se ještě nebere v potaz, že to mohl špatně vycentrovat, ten optik.
Mám si ještě zvykat, případně jak dlouho? Nebo mám jít za optikem teď hned? A jak on to případně bude řešit, když osu opraví, a já budu vidět ještě hůře? Nebo centraci? Předem díky za odpověď.
Možná jste si měla nechat ty oči přeměřit před tou výměnou,měla jsem to tak,že jsem měla poškrabané skla a chtěla také výměnu.změřili mě dioptrie a ubrali na každém oku něco.Na nové skla jsem si zvykla tak za 3 týdny,měsíc.Divný pocit,jakoby točení hlavy,ale to si oči zvykali na nové dioptrie a "čisté skla" zkuste ať vám oční změří zrak a porovná s novými skly,jestli jsou stejné dioptrie
Kdyby to bylo špatným počtem dioptrií, tak bych přeci divně viděla i přes moje rezervní, které poškrábané nebyly a u nichž jsem nic neměnila, ty jsem nosila, když se v těch mých stávajících vyměňovali ony skla. V náhradních mám úplně stejné dioptrie jako v těchto, ale divné pocity z nich nemám, z náhradních.
Anzionko, Vám tenhle optik neměřil zrak? Já jsem taky nešla k očnímu, ale k optikovi a ten mi zkoušel čtení z toho panelu, nasazoval brýlky s dirkama, různá skla, a musela jsem říkat, jestli nevidím dvojitě, zakrýval mi půlky zorného pole, aby trefil správné zakřivení..Za týden jsem u něj byla zpátky reklamovat, že to není ono. S klidem to vzal a šli jsme koukat ven z výlohy a já říkala, co přečtu a co už ne. On si brýle vzal zpět a po nějakém čase mi zavolal, že už to je upraveno. Bylo to lepší, přesto jsem neměla dobrý pocit. Nejhůř bylo na cestě dolů po schodech. Asi dva měsíce mi trvalo, než si mé oči zvykly .
Taky to mám. -6,5 L a P. Řeší to ty dražší skla, kde nedochází ani k deformitě do oblouku u krajů. Tedy řeší ostrost a vertikální čáry se u krajů neprohýbají a není nutné se dívat středem brýlí. Holt větší dioptrie a jejich neduh.
Náhradní brýle mají širší obroučky a taky si zvykám při změně obrub na druhé den či dva.
Mám tenčená plastová skla (1,67) za víc než 2 500 Kč. Tak nevím, jak víc drahá skla mám zakoupit, abych viděla ostře, i když se rozhlédnu na přechodu a nebála se, aby mě zajelo auto, protože na něj nemohu rychle zaostřit. Předchozí brýle, poškrábané, takové problémy nedělali, viděla jsem ostře více méně dobře, i když jsem pohla hlavou nebo jí zavrtěla, měli stejné parametry, i ztenčení.
pár let jsem měl brýle v práci pod monitorem - nedělalo mi to dobře, když jsem je používal. Třeba mne bolela hlava atd.
Po x letech jsem přišel na oční na kontrolu se synem a řekl si, že bych mohl udělat vlastní revizi. Řekli mi, že mám ty původní býle chybné. Jestli to byla chyba výrobce nebo chybně vypsaný papír, netuším...
Osobně bych řešil s optikem hned - je možné, že si přehodil strany L-P ... nebo co my víme.
L-P nepřehozeno, nechala jsem si je přeměřit a zkontrolovat ve dvou nezávislých optikách, přišli jen na jiné hodnoty os, v některé optice řekli, že je to řádově o 2-3 stupně, v jiné až o 5. V jedné, že pár stupňů nemám řešit a nechat oči přivyknout, v druhé, že by to chtělo reklamaci. Ale mám teď práci, ve které musím chodit po městě a zaměřovat se na vzdálené objekty, přecházet silnice, je to dost nepříjemné, když se jen otáčím, abych se rozhlédla přes přechod, a vše se mi rozmaže, a pak zase musím chvíli hledat bod na brýlích, kde je to ostré a mrkat a mžourat. Ale asi zítra za tím optikem zajdu a řeknu, že jsou pro mě brýle nenositelné a nebezpečné, jakože ano, vidím v nich třeba normálně na PC, nebo na čtení, ale do dálka, když zahýbu hlavou, tak se to rozmaže a ostřím znovu a znovu. Mrkám a namáhám oči.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.