Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedé kouří na balkóně, otravuje nás to

Od: vojta2 odpovědí: 45 změna:
Dobrý den,
bydlíme v paneláku a pod námi sousedé několikrát denně na balkóně kouří cigarety.
Máme to doma zamořené kouřem, malé děti to u nás dýchají, my jsme nekuřáci.
Jde to nějak řešit?
Děkuji

45 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

etana*
hodnocení

7x

Zkuste se s nimi slušně domluvit, ale pokud na to nebudou pozitivně reagovat, máte smůlu. Bydlíte v paneláku, ne ve vlastním domě. Je třeba zas obtěžuje brek vašich dětí nebo vaše cojávím hádky. Teď je moderní jít po kuřácích, před lety hulil každý všude, od úřadů přes nemocnice až po školky a lidi umírali furt stejně jako předtím a potom. Začněte šetřit na barák.

liska5
hodnocení

3x

V rubrice Zajímavé otázky je stejný dotaz s mnoha odpověďmi. Překlikněte a čťete!

pb®
hodnocení

2x

Nepomůžete si nijak. Když nebudou kouřit na balkoně, budou kouřit u otevřeného okna nebo vám půjde smrad domů stoupačkou. Já chodím s dětmi na hřiště, kde pravidelně se mladý pár z paneláku vypíčí ven na lavičku a hulí jednu za druhou. Přece si nebudou smrdět doma. Na hřišti se kouřit nesmí, ale už se nemluví o tom, že i když jsou vedle hřiště, všechen smrad jde stejně na hřiště. Jako kdyby se na jedné straně bazénu nesmělo močit a kálet do vody a na druhé straně ano. Stejně se to všechno promíchá. Jediné co mohu udělat, je z toho hřište odejít. Vy můžete leda tak zavřít okna.

sonna
hodnocení

2x

Jde o to, co jsou to za lidi. Jestli jsou slušní, tak domluva bude účinná a ještě se vám omluví, ale v opačném případě máte smůlu. S debilem se nedomluvíte.

hodnocení

2x

U nás kouří na několika balkonech a někdy to jde do bytu víc, někdy míň, ale co s tím lze udělat? Přeci ani kouření před vchodem není výhra, to spodní patra odnesou také. Popravdě to mě víc otravuje baba, která řve pořád na ty kuřáky a přitom ji nikdo nikdy neodpoví, teda až na nás když dostala čočku ať neřve...

72mona3*
hodnocení

1x

Prvně řešit domluvou. M.

doplněno 17.08.19 17:06:

Je zajímavé, jak všichni dopředu vědí, jak by to dopadlo. Remcat jo, ale konfrontovat, to ne.

Z dotazu vůbec není zřejmé, zda už to v baráku řešili. Pokud ano, je moje odpověď mimo mísu. Pokud ne, je má odpověď to nejlepší možné řešení. Výsledek pak nemusí být optimální (pro všechny), ale to není skoro nic.

doplněno 17.08.19 17:17:

Jo jo, Jedubabi. Ti, co se chtějí domluvit, jsou fakt potomci. ;)

houbes*
Taky bych to řešil domluvou ale oni odpoví a kde, že mohou kouřit už ani ne doma? Prostě žijeme vedle sebe a musíme se naučit respektovat. Na tyhle vztahy byly české komedie Zítra to roztočíme, drahoušku…!

Jakmile někde někdo poradí domluvu, obratem se dozví, proč to nejde *smich*

Jediná výjimka v poslední době byla ta maminka s fotkama dítěte.

72mona3*
17.08.19 21:14

*pitomci! *zed*

liska5

A já si říkám, proč hned řešit genetiku?*smich* Takže nejde o potomstvo.

A co píše pb v druhé řádce poslední sloveso...To není překlep?

72mona3*

Ups :-D

Ono je to někdy jedno, zvlášť když nejsou naši ;)

vypíčí? To neznám*co*

Já to malebné slovo znám. Pamatuji si ho z dětství...:-D. Znamená to někde se jakoby zviditelní. Postaví, nebo to může být i nějaká věc, kterou dá někdo někam na viditelné místo.Teda tu věc někam "vypíčí". Také by mne zajímalo, jak to slovo vzniklo. A ještě zajímavější je, že mne asi před 3 dny napadlo, že se se na to zeptám tady na poradně. Jestli to slovo někdo ještě zná. Také existuje podobný výraz "vykundit". *smich* To se zase týče toho, že někdo něco vyrobí, udělá a tak dál...

72mona3*

Pravda! No potěš*smich*

nekurak
hodnocení

0x
Na to jste měli myslet dřív než jste se nastěhovali obejít sousedy a slušně se zeptat jestli kouří, teď máte smolika můj byt ,můj hrad.

kurak
hodnocení

0x

No to se nedá nic dělat. Když bydlím v paneláku,musím počítat s tím,že tam bude hluk, různé pachy a domácí mazlíčci.

Chcete klid? kupte dům u lesa.

Tam zase bude hmyz, strhá se údržbou, všude daleko, žádný komfort. Všechno má pro a proti, ale kouření na balk=oně je omezování stejně jako štěkající pes, hlasitá hudba atd.

72mona3*

Na to budeme mít málo lesů...

takynekurak
hodnocení

0x

Nebydlím v paneláku, ale přemýšlím nad vašimi odpověďmi. Většina z vás radí řešit problém domluvou.

Jak by ta domluva měla vypadat? Když si nepřejete, aby sousedé kouřili na balkóně, kam jim doporučíte si jít zapálit? Prosím, nepište kilometr od domu, do parku kde jsou děti a podobně. Balkon vadí, před vchodem to také vadí. Nájem si platí stejně jako nekuřáci. Že by po vaší domluvě přestali kouřit, tomu nevěřím.

72mona3*

Většinou jde o toto: chci mít otevřené okno celý den a celou noc. To vidím jako problém. Potom je jasné, že i jediná cigareta může být pro nekuřáky fakt iritující.

Já třeba doma jsem jen část dne. Když nejsem, okno mám zavřené. Větrám krátce a intenzivně (průvan) nebo dlouze, třeba v noci. Dokonce ho zavírám i kvůli hluku (auta, sekačky, vyhlídkové lety, brusky, štěkot psa...). A proč to takto zdlouhavě popisuji, aniž bych odpověděla přímo? Aby si každý uvědomil, že otevřené okno celý den je opravdu luxus, který si většina lidí (nahňácaných na malém prostoru) nemůže dovolit.

Domluva spočívá v tom, najít kompromis. Mohou kouřit po libosti, když jste pryč. Nebudou kouřit po určité hodině (třeba desátá večerní), použijí protilehlé okno... Vy budete omezeni, že nebudete mít to okno rozvalené celý den, popřípadě jim budete akceptovat kávičku s cigaretou o páté. Oni budou omezeni, vaším rozvrhem. Tak to vidím já jako ideál. Samozřejmě nikdy nemůžete vědět, jestli to tak fungovat doopravdy bude, ale většina lidí to ani nezkusí.

sonna

Jde o to, že kuřák kouří na balkoně, aby měl svůj byt čistý, voňavý. Kouř nejde do jeho bytu, ale do bytu někomu jinému a to si myslí, že je v pořádku a nebo ho to prostě nezajímá a ani nad tím neuvažuje.

@72mona3: To, co popisujete je ideální model kompromisu. Problém je jediný: Kuřák, ač třeba inteligentní, je závislý. On si prostě zapálit musí. Úhlopříčně pod námi je rodina. Kouří matka se synem. Kouří zásadně v lodžii, při zavřených dveřích a oknech. Sami nechtějí mít doma zahuleno. Pro mě není problém zavřít okno, ale větrat musím. Jenže kdy? Oba kouří hodně a ne vždy současně a prostě musí. Pro nás to znamená zavírat okno. Jednou za hodinu? Když oni musí, protože musí, protože jsou závislí? To nemá řešení. Kuřák je v podstatě feťák (jasně přeháním, ale model je stejný) a s feťákem se nedomluvíte.

72mona3*

Sonna - toto není odpověď, jen další stokrát opakované plácnutí do vody...

@amper - nikdy není vše ideální, ale to neznamená, že to máte již dopředu vzdát.

takynekurak

73mona3 - paráda, to by mne nenapadlo, ale za zkoušku to stojí *palec*

sonna - reagujete na mě, ale žádná dohoda z vás nevypadla.

vojta2
hodnocení

Dobrý den,
máme 2 malé děti, které zase dělají kravál, nejspíš také omezují klid kuřáků.
Ona domluva nejspíš nepůjde, ale zkusit se to může.
Chápu že kuřáci potřebují kouřit, ale proč na to musí doplácet naše děti zdravím?
Dýchat smrad z cigaret jím jistě neprospívá, na to se ohled prostě nebere.
Český člověk myslí jen na sebe,ostatní ho nezajímá. Je to jak s kapitalistama, ti nemyslí na nic jiného než jak zotročit lidi.
Nechápu jak lidi mohli odsouhlasit kapitalismus, vždyť za komunistů bylo tak dobře a lidi byli spokojení až na ty, kteří mají pořád málo.
Setkávám se s nimi denně, kdyby měli zkusit dělat pod někým, nevydrželi by to, musí jen buzerovat ostatní chudáky, je to v nich, prostě povahou :(

Nějak mi přestalo vadit, že vám sousedi smradí. Dokonce si myslím, že by měli ještě víc. Pokud máte malé děti, nepamatujete totalitu, tak proč ji vychvalujete?

@vojta2 - Český člověk myslí jen na sebe,ostatní ho nezajímá.
Zatím jste se se sousedy ani nezkusil dohodnouit, ale hlavně, že víte svoje.

za komunistů bylo tak dobře a lidi byli spokojení
Kdyby tehdy byl náhodou soused-kuřák někdo z těch, co tak chválíte, velmi pravděpodobně byste držel ústa a krok *smich*

vojta2
hodnocení

Dobrý den,
a je to tady, spousta obyčejných lidí by mi dala za pravdu, ale ozývají se ti praví, že by kapitalisti? Více lidem bylo dříve lépe, co se teď děje nebudeme raději rozepisovat, byla by to somora komora :) jsme totiž na poradně.
Pojďne to raději dořešit jestli se s tím kouřením dá něco dělat?
fik
Nedá,taky kouřím na balkóně
etana*

Samozřejmě že se dá něco dělat...uvědomit si, že i soudruh Lenin kouřil, stejně tak i velký Stalin, o dalších soudruzích nemluvě. Tak si také zapalte a vše bude cajk.

72mona3*

Jsou dny, kdy (ač nekouřím) bych si nejraději zapálila...

@vojta2 - jsme totiž na poradně

Všiml jste si? To je dobře - tak snad už do otázky ohledně sousedovic kouření nebudete třídní boj zatahovat *smich2*

no

jj, Vojta2 vše totálně "zvojtil". :-D

vojta2
hodnocení

Typický příklad myšlení českého člověka je např. "jedubabicka" :)
Mluvili jsme se sousedama, ti chtěli návrh kde by měli chodit kouřit.
Když jsem jím řekl, že ven ale trošku dál od hlavních vchodových dveřích, nejevili zájem.
Odpověď byla, že každý má nějaké potřeby a ať si zavíráme okna.
Tak domluvou jsme neuspěli, je to opět typický český člověk, který nechce brát ohledy.
Teď nezbývá než být omezován nebo se to dá řešit jinak?
sonna

Možná vaši rodiče nebo prarodiče měli výhodnou stranickou funkci, nebo pracovali u STB, proto jste se měli tak dobře. Měli jste své obchody a takové provomoci, že když se vám někdo málo znelíbil, mohli jste ho zdeptat a hodit na deset let do tepláků, i když jinak nic tak hrozného neudělal, jenom řekl svůj názor, který se soudruhovi nelíbil. No ale docela si i myslím, že nemáš ani děti, ani nebydlíš v paneláku, jenom se nudíš a počítáš poslední dny prázdnin.

takynekurak

Vojto, Vojto = máte myšlení pravého Čecháčka (váš výraz). Domluva, dohoda nespočívá v tom, že pošlete kuřáka mimo váš dům. Dohoda je kompromis. Sám píšete, že vaše děti ruší klid kuřáků. Co jste pro to udělal, aby vaše rodina nerušila sousedy? Odhlučnil jste podlahy?

Kuřáci jistě nekouří 24 hodin denně na balkoně a vy nemusíte mít otevřená okna celodenně. Dohodli jste se na určité hodině, kdy vám nejvíce vadí kouř? Ne, vy chcete jen ústupky pouze od kuřáků. Pak se nedivte, že se na vás každý vyprdne.

72mona3*

Ale jeho děti neruší jen kuřáky. Co vím, sluchem disponuje většina populace. *smich*

vojta2
hodnocení

Když vezmete že bydlení dostal dříve skoro každý a zadarmo nebo za hubičku,o práci se nemusel bát aby uživil rodinu.
To podle vás nejsou základy života?
Lidé byli v práci mnohonásobně více spokojení, nemuseli dělat noční směny jako dnešní chudáci lidé :(
To jste nikdy nezažili, proto se vám dobře píše, myslím si, že by jste nejspíš nepřežili.
Dnes se ani nehledí co bude po nás, hlavně vydělat a vyrábět zmetky. Kolik dříve vydržely spotřebiče a jakékoliv výrobky?
To vidět nechcete, je to smutné :(
nocni
Já dělám noční dvanáctky od roku 81 a včil mudruj

@vojta2 - To jste nikdy nezažili, proto se vám dobře píše, myslím si, že by jste nejspíš nepřežili.
Co jsme nezažili? Noční šichty? Starosti s bydlením? Nespokojenost v práci? Protivné sousedy?

Hlavně, že tak dobře víte, kdo za to může *smich2*

pepa1
hodnocení

0x

To jste napsala pěkný blábol,že se nedělali noční.Už od roku 86 jsem je dělal u ČSD.A co záchranáři/policajti/MHD/taxikáři/skladníci/pekaři a ostatní? Ti nedělali noční?

doplněno 21.08.19 12:57:

Jo a ještě k tomu bydlení - před osmi lety jsme dostali obecní byt za půl roku od podání žádosti.Bez nějakého doplatku nepo poplatku.V Brně.

vojta2
hodnocení

Pepa1: nerozumíte, samozřejmě že se noční směny dělaly, jelikož ty nejdůležitější pozice musely, ale určitě lidé v továrnách nedělali noční směny v takovém měřítku jako dneska, jsou to dnes chudáci.
Jinak k tomu bytu, měli jste buď štěstí nebo známost, v dnešní době se většina lidí bytu nedočká buď vůbec nebo to trvá strašně dlouho, protože bytů není.
Komunisti je stavěli pro lidi protože byli lidští.
Kapitalisti je nestaví vůbec a když se občas něco poataví, chtějí zbohatbout, to snad vidíte.

Proboha, že vy jste někde našel Rudé Právo? Kde jste ve svém věku přišel k takové dávce marxismu? Neříkám, nic není jen černé a bílé, ale přál bych vám žít třeba měsíc před Vánoci začátkem 70. let, asi byste rychle změnil názor a vážil si dnešní doby.

gumid
hodnocení

0x

Pořiďte si velké truhlíky s květinami či bylinkami do kuchyně a pravidelně zalévat. Jak přeteče spodní tácek truhlíku, tak jim to dole típne cigára :-D.

Pěstování květin není zakázané stejně jako kouření... Ale nepočítejte s tím, že přestanou. Spíš jde o dráždění mezisousedských vztahů.

72mona3*
V tomto případě si myslím, že ani moc nejde o problém s kuřáky...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]