Nejste přihlášen/a.
Je to jako s učením se cizím jazykům, pěkně postupně. Přihlaste se do městské knihovny, abyste si nemusel vše kupovat a hromadit nepřečtené knihy, které na vás vyčítavě hledí z knihovničky a připomínají vám potíže. Nemusíte dočíst to, co vás hned nezaujalo. Najděte si pro začátek něco lehčího, tenčího, z oboru, který vás zajímá, klidně odborné. Připravte si vhodné prostředí, nepokoušejte se hned číst při hudbě, mezi lidmi, s televizí puštěnou jako kulisou. Uvařte si ke čtení čaj, kávu, pěkně se uvelebte. Vypněte na dobu čtení mobil (úplně, aby ani neblikala upozornění), začněte deseti minutami ( po nich přestaňte, i kdyby vás čtení zaujalo, budete se mít na co těšit). Někdo začíná povídkami, kde celý děj na pár stránkách vychutnáte, ale neumoří vás. Ukecané knížky typu Dostojevského nebo Harryho Pottera (kde, než si Harry dá snídani uteče dvacet stran popisu) zatím nechte být.
Jakube, podle všeho jste mladý člověk a problém se soustředěním a krátkodobou pamětí je dost závažný problém. Mám to jako vy, ale mi je přes 70 let. Dříve jsem četla několik knížek za týden. Četla jsem stále a naprosto všude. Rodiče mi knížky zakazovali, že nic jiného nedělám, než čtu. Jako dospělá jsem dokonce pletla a četla. Fakt! Nejen četla, ale i pamatovala. Až s věkem se něco stalo a od půl stránky už nepamatuji, co jsem četla. V hlavě mi nezůstává nic a také se přistihnu, že myslím na něco jiného. Jasně, že nejsem ráda! Ale je to to tak.
Také to může být tím, že čteš knihy s nezáživním obsahem, co tě prostě nebaví. To člověk čte a čte a nic z toho nemá. Také když člověk čte, tak musí mít na to klídek, tiché prostředí, aby se ničím okolo nerozptyloval.
Pěkný den začněte něčím nenáročným, třeba články v časopise. Pak tenkou knihu. Navíc kniha vás musí opravdu bavit,vtáhnout do děje. Pak jde čtení samo.
Nedivte se, že si někteří myslí, že asi nečtete to, co Vás baví. Jsem odjakživa velký čtenář a pamatuji si vždycky, co jsem četla a to i kdybych ve čtení knihy třeba jeden, nebo i více dní nepokračovala. Mám v knize založenou stránku kde jsem přestala a pak stačí přečíst odstavec a jsem zpátky v ději. Proto ani mně nejde do hlavy, jak si můžete nepamatovat co jste četl před čtvrthodinou. To vypadá na to, že si vybíráte knihy, které Vás nebaví, nebo jim nerozumíte. Kdyby Vás obsah zaujal, tak naopak nebudete vnímat co se děje kolem Vás, jste "vtažen" do příběhu. Pokud jste roztěkaný a všechno Vás ruší, obsah knihy Vás nebaví. Do čtení se nemá nikdo nutit, to nemá smysl. Nevybírejte si knihy podle toho, že o nich někdo jiný napíše, že je to úžasný příběh. Vybírejte si podle vlastního uvážení. Já když si jdu koupit knihu, tak si ji v obchodě náhodně otevřu na nějaké stránce a začnu číst. To udělám třeba 3x za sebou, někdy ani nemusím, stačí jednou a hned vím, že tahle kniha se mi bude líbit. Nezáleží jenom na obsahu, ale také na stylu spisovatele. Proto také mají čtenáři své oblíbené spisovatele, tam už ani nemusím knihu otevírat, vím, že mne bude bavit. Takže až najdete žánr, který se Vám bude líbit, tak přestanete mít problémy se soustředěním a žádné vnější zvuky už vnímat nebudete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.