Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat nedávno jsem zjistil že podle katastrální mapy používám s části pozemek který není můj ale Státu ČR.Jak jsem hledal v dokumentech už v roce 1955 byl pozemek oplocen používán doteť.
Našel jsem zákon o vydržením pozemku v dobré víře používání máte nějaké zkušenosti?
V dobré víře znamená, že jste oprávněně přesvědčen, že je pozemek váš. Je to podobné jako Hlava 22 , když vyvinete jakoukoliv aktivitu, aby byl pozemek přepsán na vás, přiznáváte tím, že víte o tom, že váš není. Tedy to není jednání v dobré víře, ale naopak neoprávněné užívání.
V zásadě pozemek vydržet lze, ale musíte prokázat, že ho 10 let využíváte v dobré víře, že je váš. Ale prokázat, že jste 10 let oprávněně přesvědčen, že je pozemek váš je prakticky nemožné. Pokud žijete v tom, že je váš, měl byste z něj platit daň z nemovitosti, ale jakmile se k té dani půjdete přihlásit, zjistí se, že váš není. A podobně.
Přesně jak píší ostatní. Ono je to totiž s tím "vydržením" pozemku opravdu velmi "šalomounsky" v zákonu napsáno. Vy musíte prokázat, že jste o tom nevěděl a že jste ho využíval v dobré víře, že je Váš, proč teda najednou, třeba po 10 letech, už se to nedomníváte? Jinak by to asi bylo, kdyby se ozval po 10 letech pravý majitel a chtěl po Vás, abyste mu pozemek vrátil. V tom případě Vy můžete tvrdit a snad oprávněně, že jste pozemek využíval a staral se o něj celou tu dobu v dobré víře, že Vám patří. Tam by to právník mohl "ukecat". Ale jakmile se přihlásíte Vy, máte šmitec, protože to je důkaz, že jste vždycky věděl, že to sice Vaše není, ale protože se nikdo neozýval a bylo to tak odjakživa, tak jste dělal "mrtvého brouka".
Ono to je totiž jednoduché zjistit si, co mi patří a co ne. Máte záznamy na katastru a máte v nich všechno zakreslené. Já mám totiž přesně to samé také. Koupila jsem domek se zahradou a moc jsem v katastru teda nebádala. Pak přišla sousedka a sdělila mi, že určitý pruh na mé zahradě je města, protože tam byl kdysi potok, který pak zasypali a ti co zde tenkrát bydleli za komunistů, si jednoduše postavili plot kam se jim to šiklo a zabrali si ten pruh do své zahrady. Napřed jsem jí nevěřila, ale pak jsem se do katastru koukla a je to tak. Takže já mlčím, protože po mně zatím nikdo nic nechce. Ale co by bylo, kdyby se město ozvalo, to teda nevím. Asi by to blbě dopadlo pro mne. Ledaže by se mi podařilo je přesvědčit, že jsem tomu nevěnovala při koupi domu pozornost, jelikož jsem přitroublá
. Takže já mlčím a také dělám "mrtvého brouka".
Co člověk, to jiný názor, co právník, to dva jiné názory.
Vy jste až do nedávna byl přesvědčen, že ten pozemek je Váš, protože ho používáte, využíváte, protože jste o tom přesvědčen. Oponentůra bude hledat důkaz, že to tak není a že jste musel, nebo měl, popřípadě mohl vědět či tušit, že ten pozemek není Váš. Pak budete obě strany předkládat důkazy soudu a ten rozhodně. Nikdo si nedovolíme tipovat, jak soud rozhodne.
Pokud se domníváte, že oprávněnému majiteli sdělíte, já to nevěděl a tak je to moje, to se mýlíte.
" nedávno jsem zjistil" od této doby věrohodně a nezpochybytelně víte, že to není Vaše.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.