Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozvod manželství

Od: jirkajc® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,zajímalo by mě jak to chodí při rozvodu. Mám dvě hodně male děti 1 rok a 2,5 roku. Manžel bude chtít rozvod oddalovat. Kazdý bydlíme už nyní jinde,ja v podnajmu a on na ubytovně. Finančně se nepodíli na potřebách dětí. Jeho výplata stačí tak z bídou na jeho najem, žití a jeho dluhy.Uskromnovat se nehodlá Jak to bude s placením výživného - v uvozovkách když by se rozvod tahl delší dobu. Já mám jen mateřskou která mi za par měsícu končí. a budu bez prostredků.Musí mi pak alimenty doplatit spětně. V jakě výši se pohybuji. Manžel má 27 000 cistého platí 5 000 najem a 5000 dluhy. Dekuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den. V první řadě bude soud rozhodovat o dětech. Svěření do péče, úprava styku a o výživném. Soud vydá předběžné opatření před rozvodem. Teprve potom dojde k rozvodovému stání, které se může protáhnout. Ale na děti bude muset manžel přispívat jak mu určí soud bez ohledu na to, kdy rozhodne o rozvodu manželství. Zpětně lze výživné doplatit od data podání. Kolik platí nájem a dluhy, soud zajímat nebude. Soud se bude zabývat jeho příjmem a dle něho mu vyměří výživné na děti. Jen orientačně - může to být v rozmezí 6 - 8 000 Kč/měs. dohromady na děti z takového výdělku, ale to záleží na uvážení soudu.

doplněno 15.08.19 18:31:

JJ..špatně jsem to formulovala. Díky za upřesnění.

@kapkanadeje - Zpětně lze výživné doplatit od data podání.
Nepřesná informace - doplním

NOZ § 922

(1) Výživné lze přiznat jen ode dne zahájení soudního řízení; u výživného pro děti i za dobu nejdéle tří let zpět od tohoto dne.

hodnocení

2x
Nemusíte zadávat další otázku. O výživné můžete žádat i v době před rozvodem a když prokazete, že už spolu nějaký čas nezijete, tak i zpětně. Navíc můžete žádat o výživné i na sebe. Na socialce vám s tím pomůžou, mají na to tiskopisy.

hodnocení

0x

@jirkajc - jak to chodí při rozvodu

Velmi podrobné vysvětlení vzory.cz/...

Mimo výživného pro děti máte nárok i na výživné pro sebe i po dobu trvání manželství

NOZ § 697

Výživné mezi manžely

(1) Manželé mají vzájemnou vyživovací povinnost v rozsahu, který oběma zajišťuje zásadně stejnou hmotnou a kulturní úroveň. Vyživovací povinnost mezi manžely předchází vyživovací povinnosti dítěte i rodičů.

Dojděte se poradit na OSPOD, měli by vám pomoci se sepsáním návrhů na svěření dětí do vaší péče a žaloby na určení výživného.

Jinak pozor na "jeho dluhy" - za určitých podmínek by se mohly týkat i vás.

martl
hodnocení

0x
Když 27000.- čistého nestačí na jeho nájem, živobytí a dluhy, tak se bude muset uskrovnit. Jsou lidé, kteří mají menší příjem a platí na jedno dítě okolo 5000.- Kč

hodnocení

0x
27 tisic a staci mu to tak tak? Haha to soud nebude zajimat. Zaplati dluhy , najem a ma jeste 17tisic.
Kalkulacek na vypocet alimentu najdete na internetu dost. Jinak pocitejte cca 5-8tisic za obe deti. Takze se urcite uskromnovat bude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]