Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čištění zubů před nebo po snídani?

Od: risanek® odpovědí: 18 změna:

Mám na chalupě na prázdninách 4 vnoučata a mám se dvěma z nich konflikt s čištěním zubů ráno. Dvě si čistí zuby dle mých představ po jídle a dvě hned po probuzení s tím, že po jídle by si zamačkávali med, marmeládu a podobně do zubů. Doma to prý se souhlasem rodičů dělají také tak. Jaký je Váš názor?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Nechte je jak jsou zvyklé. Děti si stejně zuby čistí špatně, důležité je jen, aby si zvykly, že se zuby vůbec čistí.

liska5
hodnocení

5x

Ideálně se mají zuby čistit po probuzení s ranní hygienou. Jde o to, že v noci se tělo zbavuje škodlivin i do sliznic, takže v puse máme "zahnojeno" zejména po mléčných potravinách, uzeninách, tučných masech...Proč tohle, čeho se tělo zbavilo, znovu spolykat se snídaní? Někdo si proto speciální "škrabkou" čistí jazyk.

Po snídani by mělo stačit pusu vypláchnout. Případně přejet kartáčkem.

Já bych nechala děti čistit si zuby, tak jak jsou zvyklé. Jde především o návyk, o pravidelnost.

lmgify
hodnocení

4x

Zubaři tvrdí čistit před jídlem. Kyseliny v jídle naleptávají sklovinu, která se následným čištěním snadněji odstraňuje.

Rozumíte si?

lmgify

Co je tam špatně?

Taky jsem to musel přečíst 2x. :-D Špatně vyznívá, že po jídle je sklovina naleptaná od kyselin v jídle a mohlo by snáze dojít k jejímu poškození při čištění zubů. :)

hodnocení

4x

Zuby se mají čistit hned po probuzení, ale ne každému se pak chce snídat s příchutí pasty v puse. Nechala bych to všechny dělat, jak jsou navyklé. Ty děti, co si čistí zuby po snídani, by neměly hned, ale chvilku počkat.

lidus*
hodnocení

4x

Jsem babička a tak se tím řídím a vnučky nechávám dělat to tak jak jsou zvyklé z domova. Sama si zuby čistím hned po probuzení a holky jak kdy ale většinou po snídani.

mak*
hodnocení

4x

Možná mě teď někteří budou kamenovat, ale můj zubař říká, že stačí si vyčistit zuby 1x denně a to kdykoliv, ale pořádně. Hlavním úkolem čištění je totiž odstranění plaku. Nejlépe je si čistit zuby večer a poté už nejíst, ale 1x denně před jídlem a přádně je mnohem lepší než 2x denně po jídle a mizerně.

pohanecka
hodnocení

3x

cistit zuby hned po jidle se nema

doporucuji naucit deti si ustni dutinu pouze nekolikrat proplachnou vodou a vyplivnout

cistit az za pul hodiny, s temi kyselinkami maji pravdu, nici se sklovina

zub
hodnocení

3x

Proč vlastne čistit zuby ráno? Kvuli dechu stači vypláchnout ustni vodou a take pres den po kazdem jidle a pouziti zubni nite v meizubnim prostoru. Dulezite je čistit zuby dukladne kartáčkem před spanim!

hodnocení

3x

Doma si zuby čistíme před snídaní. Má to jednoduchý důvod. Koupelnu máme nahoře, takže se oblékneme, učešeme atd a vyčistíme zuby a jdeme dolů na snídani. Zpět nahoru se už nevracíme. Osobně je mi to příjemnější.

Děláme to tak už mnoho let a negativní projevy jsem neobjevil. Nemám nějak extra časté kazy.

Čištění zubů před nebo po snídani?

pb®
hodnocení

2x
Hned po jídle se nemá, ale takovou půl hodinu po jídle už ano a na to už není výmluva.

hodnocení

1x

Můj názor je takový, že děti jsou zvyklí od rodičů na toto, tak bych to respektoval. Zuby si čistím vždy po snídani. (Již několik dní, nebo roků? )

dolga*
hodnocení

0x

No pravda je, že je nejlépe si ráno vypláchnout usta ustní vodou, já používám tu pro děti, bez alkoholu, před snídaní.

No a pak si zuby čistit rozhodně po jídle, protože jídlo, které ulpělo na zubech a mezi zuby se začne rozkládat a to není tedy zdravé pro sklovinu vůbec a často je to i příčinou špatného dechu z ust. Když si zuby po jídle vyčistíte, usta vypláchnete ustní vodou, tak do dalšího jídla nic Vaše zuby a dech logicky neohrožuje.

liska5
hodnocení

0x

Já to zlehčím humornou příhodou.

Chlapi doma večer otevřeli slivovicu. Kolem se motal v pyžámku tříletý vnouček. Jeden z mužů se na něj otočil a ze srandy povídá: " Vilíku, dáš si taky?" A malej obratem : "Já nemůžu, já už šem ši čištil žuby." *smich*

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Já souhlasím s Liškou. Hned po ránu vyčistit kartáčkem veškerý "plak", a to i ten na jazyku, který čistí málokdo. Naopak bych zabojovala proti ústním vodám (chápu, že jejich výrobci potřebují prodávat), které zničí v ústech všechny bakterie, tudíž i ty, které tam máme od přírody a jsou pro zdraví nezbytné. S 1. nadechnutím si zase ty "špatné" do úst nasajeme, ale dost dlouho tělu trvá, než si ty "zdravé" opět vytvoří - po tu dobu nejsme chráněni.

Takže hned po ránu čistit zuby pro zdraví a pak podruhé - po jídle - pro vůni a krásu. :) Ida

liska5

Na ráno mám kartáček Curaprox ultra soft, na večer střední Dentalux, ať vezme dobře ty mezery. Je taky dobré, když do příštího čištění proschne, což při dvou kartáčcích jde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]