Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej nemovitosti - 3 dědici

Od: nunuu* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, prosím o radu.

Mám sestru a bratra. Po smrti otce jsme společně zdědili chatu s pozemkem a dohodli se, že nemovitost prodáme. Každý máme 1/3. Odhadní cena je asi 150 tis., ale tržní se vyšplhala na 600 tis. S bratrem jsme sehnali kupce na tuto sumu a zařídili vše potřebné k prodeji. Bohužel, před podpisem smlouvy o prodeji, si sestra vše rozmyslela a teď dělá problémy. O kupce jsme sice přišli, ale s bratrem stále chceme nemovitost prodat.

Sestra nás vydírá tím, že přistoupí k prodeji pouze tehdy, když dostane pro sebe 300 tis. S bratrem na to samozřejmě nepřistoupíme.

co teď s tím? Děkuji za odpovědi.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cyril*
hodnocení

2x

Teoreticky se nabízejí dvě řešení:

1. sestra sežene kupce,který bude ochoten zaplatit 900 tisíc

2. sestra si nemovitost ponechá a vám vyplatí podíl - každému 300 tisíc.

Pokud je to pro zúčastněné strany neakceptovatelné, je třeba "dohodnout" se jinak.

nunuu*
hodnocení

Děkuji za odpověď,

sestra určitě kupce shánět nebude a myslím, že si bude chtít svoji část ponechat a nám vyplatií částku z odhadní ceny.

Což dělá 150 tis. a s bratrem bychom dostali každý 50 tis. Takhle si to zřejmě plánuje.

repak*

Nechte dědictví vypořádat soud. Pokud Vám chatu přisoudí do podílového spoluvlastnictví podejte pak návrh na jeho vypořádání dříve než sestra. Rozhodnutí soudu by mělo znít, že ji máte vyplatit třetinou odhadní ceny. Ale tenhle postup si ověřte s právníkem, to já nejsem.

cyril*

Takto to nefunguje a navíc pisatelka uvádí, že již jsou podílovými vlastníky, t. zn. - dědicé řízení je ukončené. Dále již záleží jedině na vzájemné dohodě současných vlastníků jak dál budou s majetkem nakládat. U soudu si jsou všichni vlastníci rovni a nelze nikoho z nich zvýhodňovat na úkor jiného.

repak*

Nedávno tu byl případ podílového vlastnictví domu. Noví sousedé zakoupili půl domu, poté podali žalobu na vypořádání podílového vlastnictví a podle tazatelky uspěli. Připadalo mi to jako nesmysl, pak jsem si přečetl odpovědi na nějaké právní poradně a §142 Občanského zákoníku a už mi to jako nesmysl nepřipadalo ...

doplněno 03.03.10 23:15:

O dědictví jsem četl špatně já, je uvedeno, že řízení už skončilo.

patriotj

A vám zase soud přikáže, že máte prodat své boty za 4 Kč a zubní kartáček za 12 Kč. To je přece jasné, soud je tady od toho *palec*

jirbar*

Pokud jsem dobře pochopil, tak alespoň v odhadní ceně Vám spadlo bezpracně do klína každému 50 000,- Kč.

Sestra však projevila zájem si chatu nechat. Jistě je dobré rodinný majetek ponechat někomu v rodině, již jen z úcty k zemřelému.

Na druhou stranu v rámci dobrých rodinných vztahů by Vám jistě umožnila chatu užívat.

Jenže Vy jste hladoví, chcete z toho vyrazit co nejvíce a proto jste se dostali do této situace.

doplněno 03.03.10 14:11:

A když tedy je "vykutálená" ta sestřička, tak jste si mohla ponechat chatu sama. Ostatní zůstává.

nunuu*
hodnocení

Tady nejde o to, že by nám spadlo do klína 50 tisíc, že jsme hladoví. Jde o princip, že sestra nám vyplatí částku za odhadní cenu a chatu obratem prodá za cenu tržní.

A připadá mi nefér, když se domluvíme na prodeji abychom měli všichni stejně a najednou sestra vykoumá, že by sama na tom vydělala víc, pod záminkou, že si chatu ponechá.

Opravdu nevidíte do našich vztahů. Chata je neobyvatelná, na pozemku není voda ani elektřina a nikdo z nás do toho nechtěl investovat. Proto ten prodej.

repak*
hodnocení

1x

Omlouvám se za OT, ale sem to patří. V kdysi vydané knize povídek Notářský pitaval je krásná věta: Neříkejte, že znáte své příbuzně dokud jste s nimi alespoň jednou nedědili.

nunuu*
hodnocení

Máte pravdu

. A o to smutnější je, že jsme se s bratrem o nemocného tátu starali do poslední chvíle sami. Sestřička se objevila najednou až po jeho smrti a hned se zajímala o dědictví.

jabraka*

Takže je jasné,o co jí jde.Nehledě na to,jestli jí někdo neradí.Nezbývá,než čekat.Soudní dědický oídhad platí půl roku,pak se musí dělat před prodejem jiný.Řekl bych,že bude podstatně nižší.Takže bych sestru seznámil s holou skutečností,kolik jste ochotni jí za ten její podíl dát,jinak že bude mít prdlajs.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]