Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Propagace náboženství v soukromé kavárně

Od: coffeboy* odpovědí: 26 změna:
Dobrý den. V mém podniku se po pár návštěvách vyklubali ze dvou hostů dva náboženští kazatelé, kteří na zahrádce u kávy propagují mezi hosty své náboženství a provádí fyzické rituály. Mám jako majitel podniku právo je z podniku vykázat?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mak*
hodnocení

6x

Samozřejmě je můžete vykázat. Ale nesmíte je vykázat pro jejich vyznání, ale proto, že obtěžují vaše hosty. Pokud vás neuposlechnou, zavolejte policii. Důležité je, aby nepadlo ani slovo o jejich vyznání, prostě obtěžují zákazníky a vy v podstatě ani nemusíte vědět, jestli jim vnucují svou víru, nebo třeba chtějí něco prodat.

hodnocení

1x
Nic není ošemetné. To jen různé lidskoprávní subjekty si přejí, aby si to lidé mysleli. Můžete je naprosto jistě vykázat bez jakéhokoli důvodu.Předmět a obsah vlastnického práva§ 1011Vše, co někomu patří, všechny jeho věci hmotné i nehmotné, je jeho vlastnictvím.§ 1012Vlastník má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit. ...To znamená, nesmíte jim říct, že se vám nelíbí jejich náboženské vyznání (nebo že se vám nelíbí barva jejich ksichtu) , ale prostě jim jen odcitovat paragraf 1012 a nazdar.

,,, a technicky to provést samozřejmě tak, že je nejprve požádáte, aby odešli. Nebudete jim vysvětlovat důvod, a pokud by neuposlechli, tak jim řeknete, že zavoláte strážníky.

krtek*
hodnocení

1x

a co na to jít oklikou? U nás to teda funguje. Ve městě platí celoplošně "zákaz podomnního prodeje, služeb atd." Ta vyhláška je komplexní a zahrnuje i tohle (aspoň u nás). Takže takové Jehovisty a podobné zvěrstvo můžeme s klidným svědomím poslat do řiti :) U kámoša to už zkoušeli několikrát a ti trochu hloupější a neústupnější odešli každej po 500,- pokuty od orgánů. Pak už si dali říct

kava
hodnocení

1x

A co zajít na policii a jenom se jako zeptat. Potřebujete radu, nechcete udělat chybný krok. Tam by měli vědět, jak se máte zachovat, co můžete-nemůžete. Znáte to, sám něco podniknete a jste v maléru.

pavelpavel*

Souhlas a dobrá rada.

hodnocení

0x

Je to ošemetné, jestli konzumují, tak právo vyhodit uplně ne, kdyby to ostatní zákazníky obtěžovalo, měl by jste pádný důvod to řešit a mohl je požádat aby toho zanechali, nebo odešli. Pak by to bylo na nich. V případě, žě by ty rituály byly nějaké extra rušivé, nebo pohoršující a oni nevyslechli výzvy na zanechání, nebo odchod, bylo by asi dobré přivolat měšťáky, aby si nemohli stěžovat na napadení.

radajz*
hodnocení

0x

Dobře, že to řešíte. Normálně bych je slušně požádal, aby opustili zařízení, protože tím obtěžují vás a hosty.

Píšu to výše DŮVOD NEUVÁDĚT. Může to v případě potřeby využít jejich obhajoba.

radajz*

To mě napadlo taky, ale svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. A pokud mě to obtěžuje, tak na tom přece není vůbec nic trestného. Jak by proti mě využili to, že mě to obtěžuje? Jako, že ze zákona mě nesmí obtěžovat žvásty nějakých kostelových oken?

@radajz. Jsi naivní. Příklad. Blbci si to vyhození tajně natočí na mobil. Pak to medializují, chytne se toho různá nezisková lidskoprávní sebranka a rázem je na světě, že majitel kavárny je zlořád, který popírá svobodu vyznání. Dobrý advokát, který se chce zviditelnit a ejhle, nová doba: Host vyhazuje vrchního.

Jak říkám, není důvod uvádět důvod.

radajz*

@ernie: Samozřejmě v téhle zemi je možný všechno. A není problém zmedializovat naprosto cokoliv a udělat z toho na Nově neuvěřitelnou kauzu. Ale pořád chci věřit že selskej rozum někdy může vyhrát nad sluníčkářstvím a odbojem proti tomu většinovýmu "starýmu vzoru myšlení." *smich*

No... ono se to lehce řekne... vyhodit a neuvádět důvod. Oni totiž určitě budou chtít znát důvod toho, proč jsou vyhozeni. A když jim ho odmítnete sdělit, tak oni budou odmítat odejít. Případně budou volat policii či strážníky, že jsou bezdůvodně vykazováni.

Jste normálně s prominutím při smyslech? Proč by měl někdo znát důvod vykázání z pozemku/objektu jakožto soukromého vlastnictví? To se mi snad zdá... Nemluvím o tom popadnout dotyčného za límec a vyhodit na ulici, či jiné vyzické násilí (které může učinit v tomto případě jen policie-výjimku tvoří případy krajní nouze). Bavíme se o tom, požádat je, aby odešli. TO JE VŠE A TAK TO STAČÍ. Vykázání ze soukromého vlastnictví důvod nepotřebuje, takže pokud si dotyční zavolají policisty, tím lépe. Sami je vyprovodí ven :)

Zdůvodňování takového kroku vede k problémům. Nechápu, co na tom kdo nechápe...

soukromemisto

Tady musíš vzít v potaz, že se jedná o živnostenskou provozovnu, nikoli o soukromý pozemek v pravém slova smyslu. Do provozovny jako takové ze smyslu jejího poslání je vstup a pobyt zákazníků v provozní době přirozený, dokonce žádaný. Do toho se ti ještě motají zákony na ochranu spotřebitele a pod. to není jako vyhodit někoho ze své zahrady, když tě jako návštěva přestane bavit. V každém případě je ale jako vlasník nebo nájemce prostor můžeš vyzvat, aby neobtěžovali ostatní hosty a aby případně odešli, ale nemůžeš je vyhodit násilím a ni jim odepřít poskytované služby, pořád se k nim musí pesronál chovat jako k zákazníkům. Napadá mě např. vyhotovit návštevní řád dané provozovny, vyvěsit ho tam a z neho vycházet

Jsem zcela při smyslech. Kdyby mě vyhazovali z hospody a já si nebyl vědom čehokoliv špatného, tak bych sakra chtěl vědět proč mě vyhazují.

etana*
hodnocení

0x

Je to trochu ošemetné a asi bych je opakovaně upozornovala na to, že nesmí obtěžovat hosty, nejlépe si to přitom okatě točila na mobil. Docela by mne zajímaly ty fyzické rituály. Ono je něco jiného se křižovat a něco jiného obíhat stůl s kropenkou a namáčet hosty i ubrus.

krtek*

bez souhlasu nahrávaného nesmíš nahrávat nic...to je na tom to vtipné

olinl

krtek-nahrát si to můžeš jen pro své potřeby, "zveřejňovat" to ale nesmíš. Alespoň tak nám to bylo vysvětlováno.

vilik*
Myslím, že monitoring okolí je v pořádku, nikdo přeci nenatáčí přímo je. Když udělám video ze Staroměstského náměstí, nečekám, dokud neodejdou všichni ze záběru.
Nehledě na to, že mnohé provozovny disponují při dodržení určitých pravidel kamerovým systémem.

72mona3*
hodnocení

0x

Jaké rituály?

Ano, lze je vykázat, pokud se vám nelíbí jakákoliv činnost, kterou provádějí. Ovšem než přistoupíte k takovému radikálnímu řešení, zkuste sjednat pořádek méně drasticky. Tedy domluvou. Je smutné, že se lidé bojí postihu za uvedení důvodu. Kdybych měla v podniku partu cikánů, kteří budou hluční, budu je chtít vyhodit kvůli hluku. Ne proto, že jsou opálení. *afro*To samé s těmi vašimi náboženskými propagátory. M.

hodnocení

0x

Spíš by to šlo "uhrát" na přestupek - tam bude svoboda vyznání poněkud irelevantní:

č. 251/2016 Sb. o některých přestupcích

§ 5 Přestupky proti veřejnému pořádku

(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že

g) poškodí nebo neoprávněně zabere veřejné prostranství, veřejně přístupný objekt nebo veřejně prospěšné zařízení, jde-li o případy, které nelze postihnout podle jiných zákonů,

Volala bych policii, klidně opakovaně, ať je vykáže ona - svědky z hostů jistě mít budete. A jen pro informaci

(3) Za přestupek lze uložit pokutu do

d) 50000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 písm. g) nebo odstavce 2 písm. c).

třeba by je stačilo s příslušným zákonem seznámit ;)

zabor

Tahle konstrukce neprojde, oni přece nic neoprávněně nezabírají, přijdou jako řádní hosté do kavárny, něco si objednají a při té příležitosti otravují jiné hosty. Vemte v potaz, že se jedná o živnostenskou provozovnu a o řádné hosty, nelze je nijak omezovat v jejich spotřebitelských právech na základě jejich víry, oblečení pod. Jedině počkat na nevhodné chování a obtěžování ostatních hostů a to pak řešit. Pokud chcete najít nějaký přestupek v jejich chování zkustě to napasovat na občanské soužití například.

Anonyme, co to tady meleš za sračky o ochraně spotřebitele a podobné blbosti? Nejprve si udělej pořádek ve své palici a nech si předepsat medikaci na schizofrenii, než tady začneš diskutovat.

výtka
Upozornění od sys kapkanadeje 14. 08. 2019 23:07:18
Prosím, mírněte se! Není nutné nikoho zde napadat. Díky!
proernie

§ 6 zákona o ochraně spotřebitele (634/1992 Sb.)

Zákaz diskriminace spotřebitele

Prodávající nesmí při prodeji výrobků nebo poskytování služeb spotřebitele diskriminovat.

Dle tohoto ustanovení nesmí prodávající při prodeji výrobků nebo poskytování služeb spotřebitele diskriminovat, přičemž za diskriminaci lze označit takové jednání (včetně opomenutí) kdy se s jedním spotřebitelem zachází méně příznivě, než se zachází, resp. zacházelo nebo by se zacházelo, s jiným spotřebitelem ve srovnatelné situaci, resp. kdy je realizováno takové opatření, které neplatí za srovnatelných podmínek pro všechny spotřebitele stejně, popř. takové opatření není odůvodnitelné, přiměřené a nezbytné.

jurajjuraj*
hodnocení

0x

normalne vyhodit s tim ze si hoste stezuji, pokud by nepomohlo nasel bych si cloveka ktery by zacal "obtezovat" je, pokazde co vlezou do podniku, az budou maskovat monokly tak jim to mozna dojde

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]