Nejste přihlášen/a.
Zavolej si geodeta a nech si vytyčit hranice pozemku. Pokud sousedova stavba stojí na tvém pozemku, tak s ním začni jednat o tom, že jsi ochoten mu tu část prodat. Pokud teda jsi.
Tohle se stává naprosto běžně. Dřív si lidi věřili a jen se domluvili mezi sebou, ale na katastru s tím neotravovali. Bohužel nebo bohudík, dnes platí jen to, co je psáno. Ale ve spoustě případů byly špatně i samotný katastrální mapy. Navíc tyhle skutečnosti často vyšly na světlo, až po digitalizaci, která v tom nadělala pěknou paseku.
No a když jste domek kupoval, tak jste k tomu dostal z katastru podrobné udaje, co je a co není Vaše. A to Vám nevadilo, že to nesouhlasí? Obávám se, že po 10 letech už s tím nic nenaděláte.
Jak by na to chudák tazatel před 10ti lety mohl přijít. Ano, z katastru zná, že pozemek má např 1452 m2, ale nepozná, že roh susedovy stodoly stojí na jeho pozemku. Zvláště v té době, kdy hranice mezi pozemky vedly všeliijak, spíše blbě než dobře.
No jo, tak to potom jsem znala asi jen jediného člověka v republice, který si to ověřil. Koupil domek se zahrádkou, pozval nějakého chlapa, ten mu to podle dokumentů z katastru přeměřil a stálo ho to 6 000 kč a byl spokojený. Dostal o přeměření doklad. Říkal, že nechce žádné rozbroje, že by mu tam nepatřilo třeba čvrt metru a byl by malér.
@libor - Četl jsem totiž o výdrženi tak aby s tím na mě nevyrukoval že už je to jeho.
Pro vydržení uvádí NOZ podmínku:
§ 1090
(1) K vydržení se vyžaduje pravost držby a aby se držba zakládala na právním důvodu, který by postačil ke vzniku vlastnického práva, pokud by náleželo převodci nebo kdyby bylo zřízeno oprávněnou osobou.
Soudím, že (zřejmě) neprokazatelná "ústní dohoda" ke vzniku práva postačovat nebude.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.