Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vydražení poloviny bytu

Od: tomanova odpovědí: 22 změna:
Dobrý den.Potřebovala bych poradit.S Bývalým manželem jsme měli byt.Rozvedli jsme se ale neudělali jsme rozdělení majetku.Tento rok byla polovina společného jmění manželů prodána v dražbě.Koupil jí syn který je majitelem dalších dvou bytů.Ale stále jsem zapsána na katastru nemovitostí jako spoluvlastnik.V květnu jsem podala žádost o insolvenci která mě byla schválena.Ale napsal mě můj insolvenční správce že jsem zatajila spoluvlastnictví bytu.Ale jak když už mě nepatří.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

2x

jj, úřední postup. Jste úředně zapsána jako spoluvlastník, takže pro insolvenčního správce polovinu bytu vlastníte.

tomanova
hodnocení

A jak se to dá odstranit z katastru nemovitostí.
dolga*

To musí Váš syn v tom udělat pořádek.

tomanova
hodnocení

A jak se to dá odstranit z katastru nemovitostí.A doklad o dražbě na moje jméno mám.
dolga*

Že máte Vy doklad je sice dobré, ale ten doklad asi neměl katastr, že to nevložil do katastrální mapy a tak se ptám, proč syn, když to koupil, to nenechal vložit do katastru - tu změnu?

dolga*

Docela by mě zajímalo, na jaké jméno chodí složenka na dan z nemovitosti, nebot na finančním uřadě se myslím řídí tím, co je na katastru. A právě nový majitel, což je Váš syn, měl udělat pořádek na katastru a do ledna příštího roku po roce, kdy nabyl tuto nemovitost zaplatit dan z nabytí nemovitosti. Například koupil v červnu 2019, musí dan z nabytí zaplatit do 31.1.2020. Pak už se dan platí myslím do 30.5., ted zrovna nevím, ale už je to jinak.

potsii*

Daň z nemovitosti: jeden majitel, tam je to jasné. Víc spolumajitelů: zvolí si jednoho, na toho je daň. Platí se k 31.5. pro běžící rok.

Když kupující nepodá daňové přiznání, finančák si ho najde, dostávají od katastru změny.

syn

dolga - A právě nový majitel, což je Váš syn, . . . . Není to syn tazatelky, chce to číst

dolga*

Když kupující nepodá daňové přiznání, finančák si ho najde, dostávají od katastru změny.
------------------------------------------------------------------------------------

Asi těžko, když to ten katastr neví a změnu nezaregistroval.

Jinak opravdu, když koupíte nemovitost, musíte podat danové přiznání do konce ledna příštího roku. My to tak měli a byli jsme na to upozorněni, nevěděla jsem to a myslela, že mám čas do konce května. Ale nebyla to pravda.

hodnocení

0x

No pokud si koupil v dražbě polovinu, tak polovina je stále na Vás. Nebo jste ji synovi převedla také? To v otázce nezmiňujete, takže to vidím stejně jako insolvenční správce... jste majitelkou poloviny bytu.

dolga*

Převáděla by, kdyby nemovitost darovala, ale ona ji nedarovala, takže nový majitel to měl zařídit, to byla jeho povinnost.

Ale to já chápu... ale pokud nevypořádali SJM a syn koupil v dražbě polovinu, tak je logické, že syn vlastní 1/2 bytu a tazatelka tu druhou polovinu. Pak mi uniká proč se diví, že je na katastru stále vedená jako spoluvlastník... konkrétně podílový spoluvlastník ideální 1/2 bytu.

Kam by se asi tak to její spoluvlastnictví ztratilo, když nešlo do dražby? V takovém případě ji insolvenční správce obvinil oprávněně a položená otázka je nesmysl.

dolga*

Od: syn - dnes 22:10
Není to syn tazatelky, chce to číst

Koupil jí syn který je majitelem dalších dvou bytů.
-----------------------------
To napsala ale zakladatelka otázky...

dolga*

daně z nabytí nemovitosti
finance.cz/...
finance.cz/...

U nás na sídlišti jsem po nabytí nemovitosti musela podat danové přiznání do konce ledna a já si ted vzpomněla, že jsem to ale platila později. Už je to pár let...

Ale to je přece jedno čí je to syn. I když lze předpokládat, že když tazatelka napíše syn, tak myslí vlastního. Jinak by napsala soused, Čičmunda či cokoliv jiného.

To podstatné je, že ten syn (ať už je číkoliv) vydražil polovinu bytu. Takže ta druhá polovina stále zůstává tazatelce. Co je na tom tak složitého k pochopení?

potsii*
hodnocení

0x

Po dražbě to zařídí dražitel - pošle na katastr osvědčení o zániku práv. Teda, měl by.

Tu Vaši polovinu zpeněží insolvenční správce.

hodnocení

0x
Tazatelka píše, že polovina společného jmění manželů byla prodána ve dražbě. Takže jednu polovinu společného jmění koupil syn ve dražbě a druhá polovina je stále obou bývalých manželů, tedy ona a bývalý manžel vlastní každý jednu čtvrtinu. Protože nemají vypořádání, tak je stále spoluvlastnik.

Nikoliv... pokud došlo k rozvodu před třemi a více lety, tak aniž došlo k vypořádání SJM, dle zákona je majetek považován za podílové vlastnictví. I díky tomu bylo možné prodat polovinu v dražbě. Jinak by šel do dražby majetek celý. Takže druhá nevydražená polovina nepatří oběma manželům, ale jen manželce, tedy tazatelce.

Což ovšem nic nemění na tom, co tu říkám od začátku, že polovina majetku zůstala tazatelce a tudíž nechápu čemu se diví, když ji insolvenční správce obvinil ze zatajení vlastnictví podílu na nemovitosti. A že tedy její otázka je vlastně nesmysl. To jen Dolga mi pořád argumentuje že to nebyl její syn a podobně. Je úpolně jedno kdo to vydražil, protože jádro celého problému je v tom, že polovinu bytu stále vlastní tazatelka.

No jenže nikdo neví, jak dlouho jsou rozvedení, takže to jsou jen doměnky. Já vycházím z toho, co napsala - byla prodána polovina společného jmění. Kdyby napsala, že byl prodán podíl bývalého manžela, tak logicky by její podíl byl stále její. Nebo taky se mohl vydrazit její podíl a druhý podíl by zůstal bývalému, pak by logicky nevlastnila nic. Ale když píše, že byla vydrazena polovina sjm, tak logicky druhá polovina je stále v sjm a tudíž v katastru stále figurují oba dva. A když napíše, že to koupil syn, tak mám za to, logicky, že je to její syn. Kdyby to koupil syn syna, tak napíšu vnuk, nebo kdyby to koupil syn souseda, tak napíšu, že to koupil soused. I když kdo to koupil je úplně jedno, na tom teď vůbec nezáleží.

Toho syna nerozporuji... také si myslím, že to je její syn. Nevím jak tu někteří přišli na to, že je to někdo jiný.

Co se týká toho SJM... ptal jsem se na to právničky z katastru. Pokud nebylo uděláno vypořádání SJM a doba od rozvodu by byla kratší než ty tři roky, šlo by do dražby celé SJM, nikoliv jeho polovina. Jendak proto, že za dluhy vzniklé v manželství zodpovídají oba (pokud to nemají ošetřeno smluvně) a hlavně proto, že pro exekutora by bylo mnohem výhodnější poslat do dražby celý majetek - má vyšši cenu na splacení pohledávek a každý raději koupí celý byt než jen polovinu. Takže pokud šla do dražby polovina, muselo od rozvodu uplynout již více než ty tři roky.

Proto jsem si to sem troufl napsat i když to tazatelka nezmínila.

Samozřejmě že to tak je jak píšeš, proto by měla napsat, či polovina šla do dražby. Každopádně nechápu lidi, když tohle nechají dojít až takhle daleko. Dražba je až poslední řešení, nejméně výhodné a pro investory velice lákavé i když koupi jen polovinu, vyvolávací cena je 2/3 odhadu a pokud nikdo nekoupí v dalších kolech to může jít až na 40% tržní ceny. Nechat se takhle okrást je pro mě nepochopitelné.

nov
hodnocení

0x

Napište na koho z vás dvou byl vydán exekuční příkaz k prodeji nemovitosti a hned bude jasné kdo je vlastníkem po vydražení nemovitosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]