Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Pracuji na prodejně se smíšeným zbožím na pozici vedoucího prodejny. V současnosti jsem ve výpovědní lhůtě a pracovní poměr skončí 31.8.2019 (výpověď jsem podával ze zdravotních důvodů). Dále na prodenjně je zaměstnán již jen můj zástupce, který rovněž podal výpověď a pracovní poměr u něj skončí rovněž 31.8.2019. Vedení podniku má v plánu provést předávací inventuru 23.8.2019 a od 26.8.2019 do 30.8.2019 by jsme si měli vyčerpat dovolenou.
Můj dotaz spočívá v tom, že pokud by jsme oba nyní nastoupili na nemocenskou (můj zdravotní stav se zhoršil), tak bude provedena inventura bez naší účasti a mám za to, že v tomto případě by neproběhla v pořádku (bez manka). Samozřejmě, že oba máme podepsanou hmotnou zodpovědnost. Může nám zaměstnavatel dát k úhradě škodu zjištěnou při předávací inventuře, které jsme se já a ani můj zástupce nezúčastnili (nikdo jiný již na prodejně nepracuje)? Inventura běžně trvá 8-10 hodin, ale tak dlouhé vycházky nikdo nenapíše a v případě, že budu na pracovní neschopnosti, tak bych do práce vůbec neměl chodit.
Dále mám obavu z toho, že pokud budeme oba na pracovní neschopnosti, tak zaměstnavatel neprovede předávací inventuru a mám zato, že v tomto případě by jsme odpovídali za schodek až do doby řádné inventury (na konci roku).
Děkuji za odpověď.
Zákon nevyžaduje osobní přítomnost na inventuře, aby byla uznána za uskutečněnou.
Zaměstnavatel je povinen inventuru provézt - viz §254, odst.2.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.