Nejste přihlášen/a.
Spíš než epilepsie (i když je to závažný problém, nezlehčuji to) je průšvih, že slečna nemá žádné vzdělání, není ani vyučená. Tím se sama vyřadila ze spousty možností, od kadeřnice po prodavačku v papírnictví, co já vím. Doporučuji navštívit odbornou poradnu, jak na Úřadu práce, tak u lékaře.
Na webu Reddit bylo několik dotazů na dobře placené práce bez vzdělání, případně po krátkém zaškolení.
Jestli umíš anglicky, tak to určitě stojí za přečtení nebo poslech. Těch videí je na Youtube několik a každé má jiné odpovědi s prácemi.
Co si zkusit udělat nějaký obor dálkově? Na skupinu lidí tam narazíš párkrát za rok. Já vím, nabídka oborů je malá pro dálkaře.
Je škoda, když máš "jen"3 záchvaty za rok, abys ty zbylé průměrné 4 měsíce mezi záchvaty nevyužila naplno pro normální život.
Už zde několik dotazů na život jen se ZŠ bylo. Mám odkaz na dva ( 1, 2) a určitě najdeš i další ( #základní+vzdělání apod.) Je tam pár zajímavých nápadů na práce a podnikání, které nevyžadují žádné znalosti. Začneš od nuly a vše, co potřebuješ, odkoukáš nebo tě to naučí.
Moje kamarádka (špatný prospěch na učňáku pro nezájem o obor) dělala kdysi prodejce po telefonu internetu u Telecomu a vydělávala více než já nebo než byl průměr v ČR. Znal jsem prodejce stavebního spoření (žádné vzdělání není potřeba), kteří vydělávali neuvěřitelné peníze. Někdo na to má prostě talent. Atd.
Z dlouhodobého hlediska asi bude nejvýhodnější takováto (polo)nezávislá práce placená od splněných cílů, případně vlastní malé podnikání, než být zaměstnanec na pozici bez vzdělání, kde budou platy vždycky mizerné.
Jestli chceš nějakou práci hned, tak ta pošťačka, prodavačka, sklad ve firmě nebo velkosklad (Amazon je vopruz), telefonní centrum, úklid, zahradnice, pokojská, jiné pomocné práce (na stavbě, malování pokojů, u řemeslníků, ...) apod. Obvolej a obejdi firmy. Co ti nabízejí na Úřadu práce? Vyber si práci, pro kterou máš vrozené vlohy a jseš v ní dobrá i bez snažení. Vyzkoušej více prací a uvidíš, co ti půjde nejlépe.
Hodně štěstí.
Zapomněl jsem napsat - přečti si Zákoník práce (tj.zákon a povinnostech a právech zaměstnavatele a zaměstnance), ať s tebou v práci nevytírají podlahu a neobírají tě na penězích.
Bohužel se musíš některým zaměstnáním vyhnout a najít si takové, které by pro Tebe nemohlo být nebezpečné.
" Člověk s epilepsií má omezení v následujících pracovních činnostech:
- práce ve výškách (nad 1,5m) a nad volnou hloubkou
- u zdrojů sálavého tepla, vysokého napětí
- u otevřeného ohně
- u otevřených (případně nekrytých) rotačních strojů, vrtaček,
běžících pásů
Individuálně je nutno posoudit:
- práci v třísměnném provozu (porušení spánkového režimu může být
provokujícím mechanismem záchvatů, ale nehraje u všech lidí s epilepsií
stejně významnou roli)
- stresovou zátěž
Člověk s přetrvávajícími záchvaty s poruchou vědomí by také neměl pracovat na pozici, kde má odpovědnost za další osoby (např. učitelka v mateřské
školce, sanitář na operačním sále apod.)
Důležitým omezením je také případná nezpůsobilost k řízení motorových vozidel. Podmínky jsou definovány vyhláškou č. 72/2011, o stanovení zdravotní
způsobilosti k řízení motorových vozidel, a liší se mimo jiné i v závislosti
na tom, zda je řidičský průkaz využíván pro soukromé či pracovní účely (více
viz Průvodce problematikou pro zaměstnance kap. 2. Omezení pramenící
z diagnózy epilepsie".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.