Nejste přihlášen/a.
zdravotnický záchranář je obor, který se studuje na VŠ nebo VOŠ, takže je potřeba v první řadě získat maturitu, a poté pokračovat v dalším studiu. vcelku je jedno, na jaké střední škole maturitu získáte, u přijímaček nikdo po vás nebude chtít odborné ošetřovatelské znalosti (takže není nutné mít předtím střední zdravotní školu), obecně se u přijetí na VŠ spíš předpokládají znalosti v rozsahu gymnaziálního učiva (tedy je lepší studium na gymnáziu nebo zdravotnickém lyceu). u oboru na zdravotnického záchranáře mohou být přijímačky i z testů fyzické zdratnosti, takže je potřeba myslet i na to.
osobně bych SVÉMU DÍTĚTI střední zdrávku nedoporučila, protože vím, že moje děti mají na víc a zdrávky jsou školy, na které berou každého, kdo se jinam nedostal. a co mě jako sestru mrzí, tak v poslední době bývají zmiňované mezi nejhoršími školami, co se týká úspěšnosti u maturit. pravda je, že když jsem koukala na státní část jarních maturit, tak horší, než zdrávky, byly už jenom učňáky s maturitou přitom pamatuji doby, kdy bylo potřeba vyznamenání a ani tak přijetí nebylo jisté. na druhou stranu tohle je shrnutí za všechny zdrávky dohromady a při výběru každé školy záleží na té konkrétní, na kterou člověk nastupuje. takže pokud jste teprve na základce a vybíráte si střední školu, tak se zajděte určitě podívat i na zdrávku, ať si sám uděláte obrázek. obor zdravotnický záchrář se někde otevírá i v kombinované formě, tedy že ho studujete při zaměstnání, a potom je samozřejmě výhodou pracovat v nemocnici, kde alespoň částečně získáte praxi.
na záchranářství je zaměřené studium na vyšší odborné nebo vysoké škole, tedy až po maturitě. pokud byste šla na zdrávku, tak na obor praktická sestra a ten pro práci záchránáře není dostačující. na VŠ/VOŠ se dá obor studovat buď v denní formě, tedy klasicky člověk chodí (víceméně) denně do školy nebo na praxi. anebo v kombinované formě, tedy že teorie bývá třeba jeden víkend za dva týdny (například, může to být i jinak) a zbytek se předpokládá, že se studen naučí samostudiem doma. plus se chodí na praxi. toto studium volí zaměstnaní lidé, umožňuje jim pracovat i studovat zároveň. a v takovém případě je výhodou už pracovat v nemocnici jako praktická sestra, protože alespoň část praxe si zpravidla může započíst ze své běžné práce a nemusí mít tolik školní praxe. i když nevím, jak moc ten zápočet funguje u záchranářů, tam asi bude přeci jenom ta praxe (kromě výjezdů, samozřejmě) zaměřená na práci na urgenu, intenzivní péči a anesteziologicko-resuscitačním oddělení, což zase jsou oddělení, kam ne vždy vezmou praktickou sestru hned po škole.
jako nevím. pokud by moje dítě chtělo jít na zdravotnického záchranáře nebo na dětskou/všeobecnou sestru, asi bych je směrovala spíš na zdravotnické lyceum nebo gymnázium. to ale předpokládá následné další studium, protože ani se zdravotnickým lyceem nemůžete ve zdravotnictví nic. oproti tomu na střední zdrávce jako praktická sestra můžete ve zdravotnictví pracovat, pokud si další studium rozmyslíte. moje zkušenost je ta, že všechny praktické sestry, které k nám na oddělení nastoupily, buď byly naprosto neschopné a o jejich dalším osudu nic nevím, protože se u nás neudržely, nebo dříve či později začaly studovat na vysoké škole. nejenom na všeobecnou sestru, ale třeba na radiologického asistenta nebo zdravotnického záchranáře.
na podzim na středních školách začnou dny otevřených dveří, běžte se podívat na různé školy a sama se rozhodněte. moje holka si taky vybrala jednu školu, byla se na ní podívat, pak jsme se byli podívat na jiné škole se stejným oborem a ona měla možnost vidět, jak na té její původně vybrané škole byli studenti bez zájmu a na zvídavé otázky neuměli odpovědět, na té druhé jí nadšeně všechno ukazovali a zodpověděli prakticky jakýkoli dotaz. stejný obor, různé školy, různé přístupy - vybrala si tu druhou a zatím je spokojená. mmch ta druhá škola má i větší úspěšnost u maturit. i proto osobní prohlídku školy a možnost promluvit si se studenty považuji za důležitou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.