Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Moje maminka nadrzuje moji mladší sestře

Od: opek odpovědí: 7 změna:
Dobrý den. Máme momentálně menší rozpory s maminkou a s moji sestrou. Mne je 19 let a sestře 14. Moje sestra na mě žaluje a vymýšlí si blbosti, které říká mamce a já jsem poté za tu zlou a špatnou. Vymysli si na mě věci co se tyče domácích prací a v tom, že jsem na ni hnusná, že na ni jen řvu - není to absolutně pravda, nepříjemná jsem na ni jen tehdy, když za ni musím dělat její práci. Abych Vám to trošičku přiblížila. Otec nás opustil, a my jsme samy 3 ženský v domacnosti. Já jsem se od svých 13 let starala až doposud o celý náš dům, jelikož maminka měla 2 práce a nemela na úklid ani na nás moc času, a když čas měla, byli jsme někde na výletech. Moje sestra nemusela nikdy nic dělat, jediný její úkol od 12 let je myčka a roztřídit spodní prádlo. Já jsem od 15 let pracovala každý víkend, abych mohla mamince pomáhat ( měli jsme strašně dluhy) nikam jsem nechodila, doma jsem uklizela a do všeho se ještě učila. Byli to pro mě hodně těžké časy, nebyla jsem úplně vyrovnaná a pro maminku to taky nebylo úplně nejlepší, ale teď už se vše zlepšilo. Mamka má jen jednu práci a je ve větší pohodě a i když je doma, vše musím udělat stejně já, i když je sestra doma a maminka taky. Já chodím na celodenky- odcházím v 8 prichazim o půl 10 večer a do toho mám ještě jednu práci, jednou týdne. V září jdu na vysokou školu a chtěla bych si taky odpočinout, ale vždy když jsem doma, tak mi mamka nechá vzkaz co musím udělat- není to klasicky úklid na 1 hodinu, ale úklid úplně kompletní od A do Z, takže mi nezbývá moc volného času, když ten nás dům uklizim sloro cely den, do toho ještě dělám na zahrádce. A hádejte co, moje sestra je doma a valí si šunky v posteli. Prosím, nezkoušejte tady na mě, ze moje sestra dělá, když jsem v práci - ne nedělá, je věcně někde s kamarádkami a nebo je doma a nedělá nic- vím to, vypada to doma stejně jako když odcházím rano .A když dostaneme úkoly na půl, děla ksichty a nic neudělá poradně a já aby byla mamka vpohode jdu a vše za ni udělám. Už několikrát jsem to mamce rikala, ale řekla mi, ze do toho nevidí ze nás nebude soudit, a já jsem vždy, opravdu vždy ta špatná, chce se mi brecet jenom když to píšu. Vím ze je v pubertě, našla si teď kluka a asi si přijde hrozné důležitá. Nevím jak dlouho to vydrzim, jsem ze všeho vážně vyrizena. Dekuji za rady

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Na vojně jsem měl stavy, kdy jsem si říkal - to už opravdu nejde vydržet, to musím padnout, omdlít, umřít... a světe div se - člověk to vydrží. Nejen nějaké fyzické cvičení, ale hlavně psychická zátěž. Milon nadávek, řvaní ze všech stran, buzerace...

Zkuste to jinak - buďte při ruce, snažte se uklidit vše a ještě pomáhat, vydržte pár hodin bez telefonu a FB plného pochybných hloupostí. Nejen, že matka přestane křičet "udělej to" - pochválí a dá za příklad sestře. Celkově to upokojí atmosféru domu, lidi se začnou i přes tu práci na sebe více usmívat, více si navzájem pomáhat... Budete se divit - ale funguje to !

Např. Kluci mi doma občas hrají "ponožkovou soutěž" - kdo bude mít více špinavou ponožku po utírání prachu. Je to sranda a baví se u toho - přitom je to domácí práce, kterou by běžně nikdo neměl rád.

hodnocení

4x

Dobrý den. Asi by pro Vás bylo lepší se osamostatnit a odstěhovat se. Maminka by si musela poradit bez Vás a spoléhat jen sama na sebe. Asi by ji to donutilo být více důsledná k mladší dceři. A ta by se musela také začít starat a podílet se na pracech v domácnosti. Dokud obě spoléhají na Vás, tak se to asi nezmění. Ale chápu, že to třeba není možné uskutečnit..Je dobře, že se snažíte pomáhat, ale měla byste si i života užívat. S mámou si promluvte o jiném nastavení pravidel tak, abyste měla čas i sama pro sebe a aby se sestra více zapojila do úklidu v domácnosti. V tom by měla máma být důslednější. Vaše sestra je sice v pubertě, ale pokud se cítí dost stará na to, aby měla kluka, měla by na ni dohlídnout máma, aby si plnila i své povinnosti doma. Já Vás chápu, že Vás to štve a vyčerpává. Měla by to pochopit i Vaše máma.

liska5

smode*
hodnocení

4x
Dobrý den, to je velice typické - rodič upřednostňuje jednoho potomka před druhým a když se o tom zmíníte lže do očí že prý to tak není. Jestli je vše tak jak píšete, jste samostatná a šikovná. Nechte maminku se sestrou ať si poradí jak umí, utíkejte na koleje či do vlastního bytu a osamostatněte se..bude to pro Vás začátek nového života že budete pravděpodobně překvapena jak to může být pohodové. Máte svůj život, jste dospělá a mamince ani sestře ani náhodou nic nedlužíte. Zařiďte se podle sebe.

id
hodnocení

2x

Vydržte, září je co by dup. Budete na kolejích a nebo se budete chodit domů jen vyspat. Vše se změní. Váš čas si budete organizovat jen vy sama. Když doma nebude klid na učení, máte i jiné možnosti - knihovna, kavárna a v létě i na lavičce v parku.

sedma
hodnocení

2x

Není vaší poviností žít i maminčin život. Nemůže vás až takto pořád využívat jako nějakou služku, jenom proto, že má podělaný život. I vy máte ten svůj. Půjdete na vysokou, být vámi tak se tam někde ubytuju, vzít nějaký studenstský byt, nájem a doma se ukázat jen někdy.

vilik*
hodnocení

0x
Nedávno jsme něco podobného řešili z druhé strany, kvůli pomoci v domácnosti od dětí.
Vy si částečně odpovídáte sama. Že když sestra něco neudělá, uděláte to vy.
Uvařil bych matce kafe, vysvětlil jí, že máte sice zájem jí pomáhat, že chápete, jak to měla těžké, ale nechcete už dělat úplně všechno, když jste na to tři. A že byste byla ráda, kdybyste si mohla při vašem zápřahu občas vyšetřit čas na sebe.
Pokud to nepomůže, tak opravdu nezbývá nic jiného než počkat a při škole se zdržovat doma co nejméně a ještě navíc využívat tento čas na učení.
Navíc, nedomnívám se, že váš dům potřebujete uklízet pořádně častěji než jednou týdně prach, jednou měsíčně komplet koupelna apod. Navrhnul bych, že se můžete klidně střídat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]