Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký to je být doprovodem u porodu?

Od: mommy2020 odpovědí: 36 změna:
Ahojky, je pro mě jasne, že u porodu bude určitě manžel. Možná i tchyně má zájem. Ale jako prvorodicku by mě zajímalo, jaké to pro doprovod je. Jak jste se cítili? Jak to šlo? Jak se na to co nejlépe připravit. (Nechci aby se manžel sesypal :D) Chtěla bych ho nějak připravit.
O tchýni se nebojím, ta asi vi co čekat i když naposled rodila před 36 lety a tentokrat to semnou prožívá, chodí na kontroly a je nadšena z toho dnešního přístupu a možnosti, co ona neměla.
zámek
kapkanadeje uzavřel tuto otázku

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Jen manžel - je to mezi manželi, tak ať to tak zůstane...

Každý porod je jiný. Provorodička manželka za 4 hodiny od prdnutí vody hotovo, druhé dítě po 15ti hodinách a roztrhaná na další hodinu šití...

Manžel musí být taky trochu silný - resp. pokud omdlévá při kapce krve, nebrat ho - jen bude zavazet a další člověk u porodu bude ošetřovat jeho...

doplněno 08.08.19 19:41:

První porod byl vynikající, stresový spíše pro mne jako natěšeného otce. Ale např. jsem měl načteno, že má při tlačení manželka mít zavřené oči - což jí nikdo neřekl. Pak jsem to radil i kolegyním... prý tak zamezí případným potížím očí do budoucna, v každém případě se lépe "tlačilo" :D

Je to velmi intimní věc a manžel si po porodu jistě bude ženy vážit o hodně víc... Ale rodiče nebo sourozence u takové akce bych teda nedoporučoval!

No a druhý porod, když si myslelo 5 doktorů, že je pořád čas... a pak se hledal doktor, když na obyč. lůžku byla už hlava venku... dítě přiškrceno, ampulky na rozbité zemi... no masakr či komedie... prostě hnus. Pak jsem jednou rukou držel dítě v zavinovačce a druhou jsem držel manželku na lůžku - po každém propíchnutí jehlou vyskočila o půl metru. Nebyl to konec - po 4 dnech se zjistilo špatné dočištění, infekce - dne po operaci bez dítěte.. tj. zatvrdnuté mléko, další bolest... no a nakonec potrat třetího dítěte díky celé této "komedii" komediantů v nemocnici.

Dobře vybírejte porodnici.

mommy2020
hodnocení

A jaká byla Vaše úloha? Jaké to pro Vás bylo?
mommy2020
hodnocení

Proboha to je mi moc líto ! :((( a jakou jste měli porodnici?
Já se jdu registrovat v pondělí buď Vinohrady nebo Bulovka. Podle toho kde bude místo, létos je to těžký. Trochu se bojím, že nebudou mít moc čas se mi věnovat, těhotných je letos hrozne moc.
Jižní Morava
dolga*

Víte, asi by všechno probíhalo lépe, kdyby tam byl jen lékařský personál - mimo rodinu. Ta tam prostě nemá co dělat - není to kino, ale lékařská záležitost. Neříkám, že je to Váš případ, ale některé maminky jsou pak rády a proto také tam své muže nutí, aby to jejich utrpení viděl a pak si jich víc vážil. Pokud si to maminky tak myslí, tak je to veliký omyl i když hodně rozšířený. Až budou maminky vašemu manželovi operovat třeba konečník, nebo tlusté střevo, budete se také cpát na operační sál? Abyste byly oporou? K čemu nějaká opora? Vždyt v té chvíli je vám maminky oporou hlavně porodní asistenky a doktoři. Berličku, tedy svého muže k porodu nepotřebujete, opakuji, rodíte vy, tak proč tam cpát své muže?

Proč zvát muže? Třeba proto, že kdybych tam nebyl, vysrali by se na ni a nechali ji v pokoji samotnou - v tu dobu byla jedna sestra na chodbě a lékařka někde na kafe... Nejsou lidi, tak co by se nervovali... Nechci přemýšlet, co by se ženě a dítěti stalo, kdybych tam nebyl.

Myslíte si, že tam od příjezdu sedí sestra a hladí rodičce ruku? Nebo že lékař sedí za rohem a čeká, kdyby byl potřeba? Někdy je tam muž potřeba, aby seřval všechny ty "já mám čas" - ať se nestane něco podobného, jako tomu děcku na chodbě, jak se na něj dívá personál se zájmem a "hele, on nám krvácí, to je sranda... to nemůžu vidět, radši jdu pryč".

Iluze, že dobří lékaři v ČR zůstali - té se držet nemůžete. Kdo něco uměl, už je dávno v zahraničí. Tady jsou 80ti leté praktické lékařky a ukrajinské etnikum, co neumí česky.

Já osobně jsem velmi rád, že jsem nějak mohl pomoct. Když si tolik lidí myslí, že stačí jen popřát @iz nebo @benovi a ono je to pomáhá uzdravit, proč by nepomohla přítomnost manžela u porodu? To teda jistě pomůže, o tom vůbec nepochybuji. A to z vlastní zkušenosti - ne z domněnek...

@jmlc tak jistě, seřvávat lékařský personál je ta nejlepší pomoc, jakou si rodička může přát... *hi*

To už řešíme extrémy ... ale když tam někdo takový je (manžel) - personál se sám od sebe "bojí" a snaží se být při ruce. Pokud na to prostě nekálí...

Jasně, že jsem neřval a spíš se snažil pomoct - nemyslím si, že bych na místě zavazel - spíš jsem pomáhal jak manželce, tak i onomu nedostatku personálu - každá ruka dobrá.

Jen mne kolegyně rádkyně tou reakcí v mém komentáři dost vytočila... Tak zpětně - pardon za ten výbuch. Kdo nezažije, ten nechápe...

dolga*

spíš jsem pomáhal jak manželce, tak i onomu nedostatku personálu - každá ruka dobrá.

--------------------------------------------------

To nemyslíte vážně - rodila Vaše žena, ne Vy, nebo zdravotnický personál, když už píšete o tom nedostatku personálu. Pořád je to ta maminka, co rodí a opakuji, až na odborníky, jsou tam ostatní čumilové naprosto zbyteční, natož aby tvrdili, že nebýt jich, tak porodnice nefungovala. To mi přijde za vlasy přitažené. Mám také za sebou porody a nejdříve jsem to nechtěla psát, ale popíšu Vám své porody, abyste viděl, že hysterie v případě mladých a zdravých rodiček není na místě.

Bylo mi pouhých 18 let, když na mně přišly porodní bolesti. Od rána od 5 hodin. Manžel odešel do práce a já mu nic neřekla. Netušila jsem, že jde o porod. Plodová voda mi odtekla, až cestou do porodnice, když jsem šla pěšky. V 16 hodin odpoledne, když jsem uklidila, uvařilajsem, jsem se sebrala a šla pěšky do nemocnice s taškou s věcmi.

Po půl kilometru jsem nastoupila na tramvaj, jela 7 zastávek a pak jsem šla pěšky do vysokého kopce, až jsem došla k nemocnici. O porodu jsem nic nevěděla. nebylo mi ani jasné, jak se dítě narodí, domnívala jsem se, že mi rozříznou břicho a dítě vyndají. Neměla jsem se koho se zeptat, maminku jsem neměla a tchyně byla několik tisíců kilometrů daleko a neznala jsem ji ještě osobně. Doktor mě v ambulanci prohlédl a řekl, že jsem prvorodička a že to bude ještě nějakou dobu trvat. Odešel si pro kafe a já jsem na tom ambulantním lůžku porodila syna. Bylo to v zimě navečer, byla tma na té cestě, protože jsem měla velké bolesti, bylo mi špatně. Když se doktor vrátil, seřval mě na 3 doby, že jsem měla počkat, ale já nevěděla jak, co jsem měla udělat, syn chtěl přece na svět. Takže jsem dostala vynadáno a manžel přišel druhý den na návštěvu a byl rád, že jsem to zvládla a oba jsme v pořádku...

Moje druhé dítě se narodilo o 4 roky později doma. Scénař se opakoval, byla jsem sama, udělala jsem domácí práce a večer jsem si říkala, že pojedu do nemocnice, bolesti se stupnovaly k nevydržení. . Manžel přišel, řekla jsem mu, že mám bolesti a on hned, že tedy pojedeme do špitálu. Řekla jsem, že ne, že je čas a že mu řeknu. Pak jsem si šla lehnout do našeho pokoje na postel a bez jediného slova, jako v případě prvního porodu jsme mlčky porodila. Malé se rozplakalo a manžel v šoku přiběhl do pokoje. Takže do nemocnice už nás jelo víc, byli jsme tři.

Tak ted jsem si uvědomila, že mám dilema, byl tedy manžel u porodu nebo ne? Jinak za normálních okolností bych nerodila jako na jevišti, ani nepřenášela porod či kojení on-line, jak je dneska podivným zvykem. Takže opakuji, u porodu má být jen rodička a zdravotnický personál. A to malé.

Já jsem rád za své dvě živé a zdravé děti i za živou a zdravou manželku. Pokud chce někdo poradit, snažím se s ohledem na zkušenost sdělit, co bylo dobře či špatně.

Taky si pamatuju, že prababička jela do porodnice na saních... znám nepříjemné příběhy z nemocnic s ublížením na zdraví či smrtí... Nicméně:

@dolga - každý máme svou zkušenost, nechme to prosím tak - tazatelka bude mít zkušenost svou... a bude řešit podle svých možností, svědomí...

Můj názor nezměníte ani svou zkušeností, ani svým napadáním...

dolga*

Já Vás přece nenapadám, to děláte Vy...napadáte zdravotnický personál tak, že ve Vašem podání bez Vás by Vaše žena neporodila, protože jste je tam všechny zvedal do latě při nedostatku personálu. Jako chlap, co nikdy nerodil, nevíte, že se nikdy kolem rodičky, která čeká na porod, nemotá dvacet doktorů a 30 sester, protože to není zapotřebí. Ve chvíli, kdy rodí, jsou ale u ní.

. Každou těhotnou, která to čte, jste vyděsil svými příspěvky a já na rozdíl od Vás ty těhotné, to jest i zakladatelce otázky dávám rady tím, že vyprávím pravdivou skutečnost, že porod je normální záležitost a nemusí se ho obávat, ani svolávat rodinu k doprovodu do porodnice, protože i bez rodiny se tam o ni postarají a to dobře.

Na rozdíl od Vás jsem žena, která porodila děti a tak zcela určitě mám s porody větší zkušenosti než Vy. Nevím, proč tu těhotné ženě píšete horory...

Opakuji tedy znovu - radím autorce otázky se nestresovat, nebát se, jde o porod, spousta žen porodily bez manžela a tchyně a nijak je to nepoznamenalo, toho, co tu někteří píšou za horory, si nevšímejte, píší to muži, kteří nikdy nerodili a tím je to dané, že ve všem vidí hrůzu. Není to hrůza, je to jen a jen porod. Takže budte v klidu.

radajz*
@dolga: Ale tazatelka je v klidu, jen se ptala, jaký to je pro doprovod. Nechápu proč napadáš @jmlc jen kvůli tomu, že má negativní zkušenost, které je mi upřímně líto, a ještě jeho radu degraduješ jen proto, že jsi žena, která rodila dvě děti. Podle toho, co píšeš, jsi ale normální porod nezažila. To bych pak mohl říct, že já tomu rozumím víc než ty, protože jsem normální porod zažil. Ale netvrdím to, protože má každej nárok na svůj názor. Ty sis vybrala porody i bez doktorů a nikdo tě za to nehaní, tazatelka tam chce manžela a tchýni. Tak ať si je tam má.
V jiným vláknu jsi hanila tazatele, protože je sobec, když má barák napsanej jen na sebe a nevzal si partnerku za manželku, ale stranit manžela a otce dítěte porodu a tvrdit, že tam nemá co dělat, podle tebe sobecký není?
dolga*

Omlouvám se, ale považuji Váš komentář za opravdu hloupý a neodpovídající věci. Tazatelka se ptala a já vysvětlovala a uklidnovala ji tím, že porod opravdu není záležitost, ze které se musí dělat takový humbuk. Rodí ona, tak by do porodnice na porodní sál měla zamířit jen ona a rodinu nechat na chodbě, at si počká.

Do toho se začal plést chlap, který ví, co je porod, protože u něho byl a já to podle Vás zase nevím, protože jsem podle Vašeho vyjádření neměla normální porody. Měla jsem je opravdu normální, o tom nepochybujte, ale kdybych kvůli tomu burcovala rodinu, nutila je, at se dívají, jak trpím, jaké mám bolesti, tak bych porody měla pak asi tedy normální. Člověk nesmí být rozmazlený víte. Moje matka měla 9 porodů a ani u jednoho se nikdo z rodiny nemotal, protože to byl jen porod, nic víc. V porodnici, s péčí sester a doktorů. Žádný laik se tam nemotal a nedělal chytrého.

Takže litovat rodičku, psát nesmysly o tom, jak chlap pomyslně rodil na sále mně opravdu už nebaví. Můj postoj je naprosto jasný. Mladá a zdravá žena porodí jako já a nemusí u toho mít rodinný doprovod, který se tam motá, protože jsem přesvědčena, že někteří otcové - hysterici - dokáží tak znervoznit sestry a doktory, že porod se naopak stane pro rodičku utrpením. Kdyby tam tací nebyli, nebylo by víc problémů.

Nenapadejte mě za můj názor, když jsem rodila také a tak dobře vím, o čem mluvím. Měla jsem hodně sourozenců, ti také měli porody, ale nikdo z nich neprovozoval tohle divadlo. Těhotné ženy jsem se tu snažila uklidnit, protože vyprávění nerodícího otce bylo takové, že by vzbudilo obavy z porodnice a porodu i u hodně flegmatických rodiček...

To mi přišlo dokonce neetické vůči nim.

dolga*
hodnocení

6x

Nechtěla bych nikdy traumatizovat manžela a očekávat, že se samozřejmě zučastní porodu. Pokládám to za zbytečné. Zrození nového života je intimní věc mezi matkou a tím dětátkem. Nechápu, nač je potřeba dělat z porodu bolšoj teater jak se říká, přijde mi to jako hysterie dnešních matek. Až se stane, že Vás později opustí, nebo k Vám změní sexuální chování, protože už pro něj nebudete tajemně přitažlivá, tak si vzpomente na to, že možná nechtěl u porodu být, ale dal na jemný nátlak, že jako otec by to absolvovat měl. Neměl, protože to není on, který rodí. Mnohé muže to totiž znechutí.

To je tak krásně napsáno, že jsem se již dlouho s takto koncipovanou a pravdivou / ačkoliv to mnozí zblblí dnešními tlaky neuznají/ odpovědí dlouho nesetkala.

Souhlasím... od pradávna platilo, že porod je ženská záležitost a chlap tam nemá co dělat.

Já u porodu byl/nebyl a nakonec jsem rád, že to dopadlo jak to dopadlo (viz moje odpověď).

kknn

Opravdu hezky výstižně napsáno. U porodu je lékař,sestry a to aby rodičce pomohli. Otec se tam už nějak nehodí, ten jenom trpí, ale dělá, že je šťastný, že tam může být. Jeho sexuální chování je potom také nahlodané, i když se tváří, že není.

hodnocení

4x
Já bych do toho familii netahal. Stačí otec.
mommy2020
hodnocení

Mě přišlo moc hezky, že chce být u toho. Taky mi lichoti ten zájem.
jurajjuraj*

no jo ale co kdyz se tam otec ditete potka s manzelem?

hodnocení

3x

Byl jsem u dvou porodů a jsem tomu rád. Je to silný a nezapomenutelný zážitek, cítil jsem, že i manželka je ráda, že jsem tam s ní. Na přítomnost na sále jsem se nijak nepřipravoval, ale protože si manželka vybrala poměrně vzdálenou porodnici, připravoval jsem se (teoreticky i psychicky) i na nouzový porod na cestě ("be prepared...")

Na druhou stranu, porod není estetický zážitek a někoho to může zaskočit, vidět svoji manželku v takové možná dramatické situaci. Může tam být krev, může tam být špína, ostatně i ten čerstvý umazaný novorozenec není žádné vymydlené voňavé miminko. Stříhal jsem šňůru (je to překvapivě tuhé, musíte těma nůžkama dost zabrat), kluky jsem podepisoval (mám krátké příjmení, ale byl to nápis od ramene až po kotníky :) )

"Baby friendly" porodnice - nemocnice Šternberk

Jezis marja dalsi prznic cestiny. Nevim co to je posledni dobou za moda. Lidi bud mluvte cesky nebo anglicky. Za hitlera se ponemcovalo, ted se pro zmenu przni cestina anglictinou. Jak to navic vidim jeste v mediich , tak se mi chce fakt zvracet. Je to jak mor.

jurajjuraj*
hodnocení

2x

manzela bych pochopil ale tchyni? mozna udelat rovnou online prenos?

hodnocení

2x

To Vaše "určitě manžel" mě dost děsí. Pokud chce jít dobrovolně, tak budiž, je to jeho volba. Ale pokud nechce přemlouvat byste ho neměla.

Já byl u porodu dcery, protože se to očekávalo. Už nevím kolik hodin, ale dodnes vidím ty "vražedné oči" mé bývalky za to, že ji nutím ležet v nepohodlné a zřejmě bolestivé pozici z pověření doktora, který to po mě chtěl. Nakonec jsem byl rád, že pro nepostupující porod došlo na císaře u kterého jsem být nemohl. *uf*

Nakonec jsem z toho měl krásný zážitek díky tomu, že mi malou dali sestřičky až poté co byla v zavinovačce.

Jen pro upřesnění... nejsem žádná citlivka, ale u všeho být opravdu nemusím.

hodnocení

1x

@mommy2020 - je pro mě jasne, že u porodu bude určitě manžel
Pro manžela je to jasné taky? Respektive přeje si to sám nebo vám chce jen vyhovět?

mommy2020
hodnocení

Ne že bych se ho ptala, to že bude u porodu věděl už od chvíle kdy jsme se snažili o dítě a myslím, že kdyby nechtěl, jistě by se ozval. Sice není tak angazovanej jako jeho maminka, ale z těhotenství má radost a má velmi pozitivní přístup, tak ten porod bude pro nej už zážitek.

fota
hodnocení

1x
U porodu jsem byl 22hodin. V zivote nebudu litovat. Nedokazu si predstavit, ze bych tam nebyl. Uteklo to neuveritelne. Pocit hrdosti a stesti.. Jen vytesnit z hlavy co jsem videl trvalo asi rok...

misuc
hodnocení

1x

Tchyni k porodu ne. Měla by mít sama rozum.

Abyste za rok nepsala a chtěla poradit - tchyně nám zasahuje do života - tchyně si dělá nároky - tchyně je u nás pečená, vařená - tchyně neustále kontroluje moji péči o dítě apod..

jp

Souhlas s ,,dolga,,. Chlapa bych netahala k porodu ani náhodou, a tchyni už vůbec ne. Opravdu to není nic hezkého

k pokoukání a mě by to znervozňovalo, že mne někdo vidí v takové situaci.

radajz*
hodnocení

1x

Na porod není třeba se nijak připravovat, pokud člověk není z těch, kteří omdlí z kapky krve. Aspoň já jsem se na to nijak nepřipravoval, protože si myslím, že se na něco takovýho ani teoreticky připravit nedá. Pokud manželovi neřeknou jinak, tak by se měl držet mírně stranou, aby náhodou nezavazel. To byl teda alespoň můj přístup. Ale personál se stejně snažil mě zapojovat, takže jsem byl u partnerky stejně jako oni.

K porodu si samozřejmě vezměte koho chcete a koho vám porodnice dovolí, za předpokladu, že i ten dotyčný chce. Ale myslím, že partner by tam být měl. Pokud byl i u početí, tak nevidím důvod, proč by neměl být u porodu. A bláboly o tom, že už ho pak třeba nebudete vzrušovat, jsou jen kecy.

etana*

Jen kecy to nejsou, takových mužů je skoro stejné promile jako těch žen, které po porodu odmítají svého muže a některým to vydrží hodně dlouho, ale nastávající maminka svého muže zná, takže se toho nejspíš nebojí a dobře dělá. Další lidi bych si k porodu nezvala, on je to docela záhul a je úžasné, že vás může držet manžel za ruku a povzbuzovat, ale aby vám čuměla do rozkroku tchyně, to už by bylo trochu úchylné:)

radajz*

Beru to z mého pohledu a myslím si, že je nesmysl, aby někdo cítil "odpor" k partnerce kvůli tomu, co viděl u porodu. Aniž bych srovnával porod třeba s bouračkou, tak přece nikdo nepřestane spát s partnerkou kvůli tomu, že po bouračce byla celá od krve a má třeba 4 jizvy.

Samozřejmě netvrdím, že se to nestává, ale to se nebavíme o zdravých jedincích. ;)

Jinak pokud jde o názor na tchýni u porodu, tak to vidím stejně. *smich*

hodnocení

1x

Nic zvlastniho.

Chlap je tam za podrztasku, s bolesti ani s porodem samotnym stejne nijak pomoct nemuze.

Psychicka podpora mozna, ale v rozhodujici chvili je to rodicce asi putna, pac ma uplne jine starosti.

Vyhoda je, ze po porodu, zatimco zena lezi vysilena, muze muz zkontrolovat, ze bylo dite radne oznaceno a pod. a ze nedojde jen tak lehko k jeho zamene.

Kazdopadne je hezke videt sve dite hned po porodu.

hodnocení

0x

Jaké to je, nevím. Znám jen vlastní porody. Ale zřejmě tam i přes to slyšitelné naříkání a viditelnou krev proběhne mezi partnery něco nevyslovitelného. Syn byl u třech porodů a o podrobnostech se mnou nehovořil, ani jsem to nechtěla. Byly to prožitky jeho a jeho ženy. Proto si myslím, vlastně určitě vím, že Vaše tchýně je nerozumná osoba, když se cpe někam, kde není její místo. Snad jedině v případě, že byl otec dítěte v cizině, ve vězení, upoutaný na lůžko nebo tak něco, by Vám mohla být oporou ona.

hodnocení

0x

já byla u porodu své dcery spolu s jejím přítelem - ne že bych po tom toužila, ale dcera mě tam chtěla - a nelituji... několik hodin jsme jí zpříjemňovali čekání v jakési garsonce, která se pak obratem ruky proměnila v operační sál - já a přítel jsme stáli za její hlavou, drželi rodičku za ruce a psychicky podporovali - nic krvavého jsme neviděli... pak první koupání miminka :) bylo to hezké, a když si vzpomenu na svůj porod, kdy jsem čekala vystresovaná sama v anonymní kóji, tak tohle bylo opravdu mnohem příjemnější! :)

dolga*
hodnocení

0x

Jinak pro zakladatelku otázky -

Porod je normální lékařský ukon. Převlíknete se do "andělíčka", prohlédne Vás doktor, aby posoudil, v jaké stadiu je porod a sledují tam váš zdravotní stav. Protože příroda je moudrá, tak porodní cesty včas upravuje, tedy rozšiřuje, aby dítě mohlo projít na svět. Když porodíte, lékař vás ošetří, to jste už štastná, že to máte za sebou a je vám dobře.

Pokud jste mladá a zdravá, nemáte se čeho bát a uvědomte si, že těhotenství ani porod není nemoc, ale normální běh přírody. Takže dělat z toho drama na několik dějství je naprosto zbytečné. Jste snad dospělá žena, když máte porodit, tak se podle toho chovejte a nevyžadujte doprovod rodinných příslušníků. Když se dětátko bude chtít narodit dříve, také nepočká třeba, až manžel přijde z práce a narodí se třeba, když to přeženu, v kadeřnictví, kde si budete chtít dát nový učes. Prostě to tak je.

Porod je opravdu naprosto normální a běžná záležitost a pokud se ho bojíte, tak nemáte důvod. Máme špičkové doktory, porodnice, rychlé sanitky a dokonce mediahelikoptéry, takže nejste někde na poušti, ale v civilizaci. Nechci vás strašit, ale můžou vás později v životě potkat daleko horší věci, než běžný a normální porod. Také budete potřebovat mít za pozadím vždy manžela? Myslím že ne. A u porodu také ne, tahle moda se nepovedla. Jiná věc je u hodně nemocných žen, kde se předem ví, že porod nemusí probíhat dobře, ale o tom nic nepíšete...Takže hodně zdaru a zdraví Vám přeji.

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]