Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyživovací povinnost na rodiče

Od: zmatenka® odpovědí: 14 změna:

Dnes mi volala zoufalá známá, říkejme jí Anna, která má matku - 71 letou důchodkyni. Ta ji stále vyhrožuje, že ji bude muset doplácet na živobytí, protože sama má málo peněz, bydlí v nájmu a dostává od státu i příspěvek na bydlení. Anna je ze 4 dětí, sourozenci jsou údajně na tom tak jako matka a prostředky na výživné nemají. Matka šla do předčasného důchodu, je silná kuřačka a s Annou jsou jen v občasném styku (ze strany matky cca 2x ročně, i když bydlí asi 20 km od sebe). Anna je vdaná, má manžela a dvě malé děti, oba pracují, začali stavět rodinný domek a mají hypotéku. Za matkou s dětmi občas jedou na návštěvu, podle Anniných slov spíš jen zdvořilostní, protože o vřelý vztah tam nejde a nikdy nešlo. O vnoučata ani o život rodiny se nezajímá. Anna se mě ptala, jestli bych nemohla zjistit, jak to je s povinností matce přispívat na živobytí a v případě že ano, jak se jeho výše určuje. Pokud máte někdo nějakou zkušenost, radu, pomoc, byla bych vděčná, kdyby se o ni podělil. Annu i její rodinu mám ráda a chtěla bych ji nějak pomoci, nebo alespoň ji uklidnit. Děkuji.

zámek
kapkanadeje uzavřel tuto otázku

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bubu*
hodnocení

5x
Je povinna ji zajistit nutnou výživu. Muže jak finančně, tak naturalně. De facto, když ji bude dávat bochnik chleba na dva dny, tak to je nutná výživa.
Děti vůči rodičům zajišťují pouze nutnou výživu, ne slušnou, či odpovídající.

vyzivne
hodnocení

2x

Kamarádku uklidněte. Nárok na výživné by matka musela podat k soudu a pokud má malý příjem, odpovídající bydlení ( ne 3+1) a není schopna si přivydělat, tak je možné, že soud určí výživné. Na výživném by se podíleli všichni sourozenci.

hodnocení

2x

Dobrý den. Je pravda, že děti mají k rodičům vyživovací povinnost. Pokud jsou rodiče v nouzi a potřebují to, tak děti jsou povinné zajistit jim slušnou (nikoli nutnou) výživu Pokud si děti tuto povinnost vůči rodičům neplní dobrovolně, mohou se rodiče splnění této povinnosti domáhat u soudu. Ten potom bude zkoumat, zda je matka paní Aleny opravdu v nouzi a neschopná se o sebe postarat ve všech směrech a může určit výši výživného všem dospělým potomkům. Anebo také výživné zamítnout, to záleží na prokázaných skutečnostech. Takže pokud je matka paní Aleny opravdu v nouzi, a v tíživé životní situaci, ať pomoc matce neodmítá. Ovšem dle svých schopností a možností. Udělat třeba 1 za měsíc větší nákup, na střídačku s ostatními sourozenci, aby máma netrpěla hlady (nabídnout jí to). Víte, v této věci je ošemetné někomu radit, když neznáme celou situaci. Zda máma paní Aleny nemá třeba zdravotní problémy, nemusí dávat peníze za léky atd. To, že kouří jistě také leze do peněz, v tomto by mohla máma určitě ušetřit, ale těžko někoho odsuzovat..Ono hodně záleží na tom, jaké vztahy dětí a rodičů jsou. Někdo rodičům vypomáhá automaticky jak to jen jde, aby jim k důchodu přilepšil, někoho nezajímá, jak si rodiče poradí..Většina rodičů nechce být svým dětem na obtíž, ale jsou i tací, kteří děti využívají..

Ale dle občanského zákoníku platí: § 915 2) Dítě je povinno zajistit svým rodičům slušnou výživu.

doplněno 07.08.19 19:21:

Přejmenovala jsem Vaši známou na Alenu - omlouvám se.:)

notak
hodnocení

2x

Dcera má jistě situaci zmapovanou, protože jste to posala docela podrobně. Ať se s matkou domluví, jak by jí měla pomáhat. Něco jiného je přání matky - chci peníze, a na druhé straně - přivezu ti na sobotu guláš s knedlíkem.A když jsou 4 sourozenci, tak ty víkendy má paní s jídlem pokryté. Co by mě štvalo, to by byly vyhozené peníze za kouření. Nejsem tedy zastáncem, aby dcera otevřela peněženku a matku sama od sebe dotovala.

Ale pokud tam proběhne návštěva pouze dvakrát za rok, tak se asi nedomluví, ty vztahy tam jsou nefunkční, pouze v rámci ,, aby se neřeklo,,.

Matka psychicky vydírá. A jak zde již píší ostatní, ať rozhodne soud. A vezmou se v potaz i ostatní sourozenci. Nemusí být pravda, že jsou na tom tak špatně. Jsou čtyři, tak třeba každý 250 korun? Co my víme, třeba k soudu ani nedojde a matka se bude muset uskrovnit.

Má svůj důchod, má příspěvek na bydlení, nemůže požádat třeba o mimořádnou dávku v nouzi - na nákup lednice, pračky?

dolga*
hodnocení

2x

Čtu tady, že se Vaše - přítelkyně? - pohádala s matkou. Proto, že její máma nemá na chleba? V jakém světě to žijeme?

hodnocení

1x

NOZ § 910

(1) Předci a potomci mají vzájemnou vyživovací povinnost.

§ 915

(2) Dítě je povinno zajistit svým rodičům slušnou výživu.

Podotýkám, že tato povinnost se týká všech potomků společně, jen nemusí být každému určena ve stejné výši:

§ 913

(1) Pro určení rozsahu výživného jsou rozhodné odůvodněné potřeby oprávněného a jeho majetkové poměry, jakož i schopnosti, možnosti a majetkové poměry povinného.

Pokud by matka žalovala o výživné pouze Annu, ta by měla namítnout, že další sourozenci by se měli na výživném rovněž podílet - jak úspěšně si ovšem netroufám odhadovat, protože soud bude brát v úvahu jejich majetkové a rodinné poměry.

hodnocení

1x

Silná kuřačka-tj. tak 2-3000,-za cigarety a ty nejsou k životu potřebné.Když si je odpustí,bude mít na chleba,šunku i oovoce a zeleninku.

dolga*

Víte, nemyslím, že je silná kuřačka - při jejím příjmu asi určitě ne. A tak když chci ublížit, zdůvodnit, proč se chovám hnusně k vlastní mámě, které z důchodu nezbyde ani na jídlo, tak potom to, že vykouří - 3 cigarety, uvedu, že hodně kouří, že?

Osobně se domnívám, že kdyby na to měla, dala by si ráda někde v cukrárně dortík, zašla ke kadeřnici a jiné věci, včetně občas nákupu oblečení, co dělají běžně lidé, ale nemůže si to dovolit, je to chudá máma, investovala do dětí...Já to vážně nechápu, tu tvrdost těch dětí, ten absolutní nezájem o člověka, který by měl pro každého z nás znamenat tu nejvyšší životní hodnotu. Je pravda ale, že jedna máma uživí 10 dětí, ale těch 10 dětí neuživí jednu mámu...

liska5

A proč šla do předčasného důchodu? Mně je skoro stejně a k důchodu si přivydělávám. Kdybych kouřila, jak fabrika, ani bych cestu na kole do práce neudýchala.

dolga*

liško, problém je v tom, že dnes lékaři nedají nemocnému člověku důchod, tedy invalidní, takže pokud má velké zdravotní potíže, tak volí předčasný důchod. Moje starší sestra, která měla velké zdravotní potíže, to tak měla, pro doktory mohla pracovat, ale za 3 roky kruté léčby pak zemřela na rakovinu, invalidní důchod jí ale nedali. Takže chápu, když mengelové berou důchody i beznohým, že nemocný člověk zvolí i tuto cestu. Co se týče cigaret, nemyslím, že ta matka hodně kouří, na to není vůbec majetná. Nejspíše to dělá tak, jak to dělají podobní chudáci, kupuje si levný tabák a balí si cigarety.

Víte, musí být těžké, mít 4 děti a zůstat sám, osamělý. Matky by neměly zůstávat osamělé a ignorované svými dětmi. Sedíte večer, nemáte žádnou dobrotu, kterou si nemůžete dovolit, šetříte vodou, teplem, možná nemáte ani ten počítač, nemáte na něj ani na placení internetu..také to bere el. energii, je to pro movité, tak si možná zalezete do postele a je Vám to líto, jak ten život šel a jak jste nakonec zůstala sama. Nepochybně své děti milovala, možná až moc, že se k ní dnes tak chovají a tak si zapálí balenou cigaretu, asi to jediné, co má..Protože mně by takové děti také braly chut do života. Možná se jí chce i umřít, ale to jí zařídí příroda.

výtka
Upozornění od sys kapkanadeje 07. 08. 2019 23:34:31
Je vhodnější věnovat se dotazu tazatele a snažit se poradit mu. Ne reagovat na ostatní rádce a rozebírat jejich rady. Pak se z vlákna zbytečně stává nepřehledná volná diskuze a zbytečně se odvádí pozornost jiným směrem. Mrkněte na pravidla poradny. Díky, že je budete respektovat!

lidus*
hodnocení

0x

Děti, které jsou schopny samy se živit, jsou povinny zajistit svým rodičům slušnou výživu, jestliže toho potřebují.

(2) Každé dítě plní tuto vyživovací povinnost takovým dílem, jaký odpovídá poměru jeho schopností, možností a majetkových poměrů k schopnostem, možnostem a majetkovým poměrům ostatních dětí (cit.zákona a doufám, že stále platná)

Rozhoduje soud a matka musí prokázat, že není schopná si zajistit výživu sama.

hodnocení

0x

Tak svou přítelkyni můžete uklidnit. Její matka může vyhrožovat do alelujá. Navíc píšete, že jsou 4 sourozenci, to vyhrožuje i těm zbývajícím třem dětem? Vaše kamarádka se se svými sourozenci nestýká? Je mi divné, že o problému mluví s Vámi a ne se svými sourozenci, kterých se to eminentně týká také. V každém případě to není tak jednoduché a musela byste asi vědět všechno. Možná má ta paní na vyživovací pomoc právo, možná ne. O tom by rozhodl soud, pokud by to došlo tak daleko. A kdyby rozhodl že na to právo má, tak by byly brány v potaz všechny děti, nejenom Vaše kamarádka. Vy sice píšete, že ti jsou na tom údajně stejně jako ta matka. Ale slovo "údajně" pro soud není směrodatné. Jinak nelze odpovědět, protože neznáme vůbec situaci. A možná, že ji neznáte ani Vy. Ale jestli se Vaše kamarádka bojí, že by v tom byla sama, tak ji uklidnit můžete, protože v tom sama určitě nebude.

hodnocení

Jste všichni úžasní, děkuji za všechny ohlasy. Anně jsem přeposlala adresu této stránky a už mi i odepsala:

Děkuji, přečteno a hodně mi to pomohlo.. No asi by bylo fajn, jednou za měsíc jí nakoupit tašku potravin a víc nic neřešit. 8325,- Kč je její důchod a nájem platí 7455,- Kolik je příspěvek na bydlení netuším. Už jsem se víc neptala. Pohádaly jsme se... Ale nějak to nebudu řešit, když jsem se s ní chytla.. Už mi pak ani nenapsala.. A je to tak lepší.. Po výplatě ji udělám nákup, donesu a ať to třeba vyhodí.. Jen mě to mrzí co ona kdy udělala pro nás?

Takže milí rádcové ještě jednou děkuji i za Annu. Zachová se podle vašich rad a hlavně - bude mít v duši klid.

dolga*

8325,- Kč je její důchod a nájem platí 7455,- Kolik je příspěvek na bydlení netuším.

----------------

Když jsem to četla, neměla jsem dobrý pocit, že by šlo o hodné, nesobecké a starostlivé děti. Nebylo psáno - tak ráda bych matce pomohla, ale nemám z čeho, byla psaná jen chladná slova plná sobectví, at si máma trhne nohou, nic jí nedám dobrovolně. Je to přímo tragické, že jí její dospělé 4 děti nepomáhají už dávno... Jak matka bydlí, že platí tolik? A je to i s energiemi?

Kolik jí je? Je zdravá natolik, že by si mohla přivydělat, asi ne, když šla do předčasného důchodu.
Má 4 děti, nedá se říci, že by pro ně nic neudělala, zkuste mít 4 děti a nezastavíte se...k tomu ještě chodit do práce, kdyby do ní nechodila, neměla by žádný důchod.

Nevím, proč paní Anna tvrdí, že matka pro ně nic neudělala, to se mi jeví jako nereálné nařčení matky. To ty děti vyrostly samy od sebe a matka se celé dny válela a nic nedělala? To snad ne, takové děti pak končí v dětských domovech.Proč dospělé děti očekávají, že matka pro ně bude něco dělat? Proč mámu nevezmou na výlet, proč nezajdou jí umýt okna, donést buchtu a popít s ní kafe u té buchty. To ne matka, ale děti neudržují rodinné vztahy. Zvou matku na návštěvu k sobě?

Nemohla bych sníst ani sousto, kdybych věděla, že moje máma má hlad, že má nedostatek. A nečekala bych, že pro mně bude něco dělat proboha. Pokud by to šlo, vzala bych ji k sobě.

Naopak je na čase, aby pro ni něco dělaly její děti konečně. Mít 4 děti a muset je dávat k soudu, aby mi přispěly dejme tomu 300 korunami měsíčně, což je určitě nezruinuje, ale MÁMA se nají, je povinnost dětí i bez soudů sakra.

A nespraví to 1 nákup měsíčně. Spraví to opravdový zájem o člověka, který mi dal život a staral se o mně, než jsem odešla z domova a ted potřebuje on moji starost.. Většinou se takto chovají k rodičům rozmazlené děti. Bylo by mi hanba, že mě vlastní matka musí dát k soudu, protože jsem sobecká dcera, která navíc nechápe, že jednou ona sama bude muset dát k soudu svoje děti, aby jí pomohly, protože to vidí doma, jak se chová matka k babičce. .

Musím přiznat, že děti mi samy pomáhají, ačkoliv na tom nejsem vůbec tak, jako matka paní Anny. Být na místě té matky, chtělo by se mi umřít zklámáním, co jsem to vychovala..A tak se ptám, jestli znáte nyní k tomuto smutnému příspěvku tak aktuální verše, které jsou nejpravdivější co znám...:

JAN NERUDA - DĚDOVA MÍSA

V kamnech praská, dědek každou chvíli
svadlé ruce sobě zahřívá,
kolo vrčí, syn si s prací pílí,
nádobu si z dřeva vyrývá.

Kolečko si divnou píseň šumí,
vnoučeti se očka kmitají -
"Hele, co náš táta všecko umí,
jak mu tříšťky z rukou létají!

Dřevo ukradl jsi v panském lese -
komu děláš z něho koryto?
"Dědovi; - již se mu ruka třese,
nádobí už všechno rozbito."

"Nauč mne to!" - "Vida toho kluka,
nač by tvá to ruka uměla?!"
"Až se tobě třásti bude ruka,
koryto ti synek udělá!"

V kamnech praská, dědek shrben pláče,
svadlé ruce syn mu zulíbá,
kolo mlčí, vnouče kolem skáče -
"Táto, proč se kolo nehýbá?"

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]