Nejste přihlášen/a.
Patreon je crowdfundingová platforma se sídlem v USA, kde mohou lidé sponzorovat drobnými částkami různé tvůrce, kteří vytvářejí napříkklad mody do her, animace, grafiku, 3D modely pro použití v různých hrách atd.
Pokud by si někdo s trvalým pobytem v ČR založil na Patreonu kampaň a získával takto drobné sponzorké dary, jakým způsobem příjmy danit? Jedná se o dary od lidí z různých částí světa, ale platforma sídlí v USA a příjmy tedy tvůrcům chodí z USA.
Pokud se jedná o relativně drobné částky měsíčně, finančák asi nemá moc šanci tyto finanční toky zaznamenat, ale jak postupovat, kyby tyto finance chtěl člověk řešit legálně?
Pokud je pro člověka kampaň na Patreonu jen sponzorováním koníčku, nikoliv hlavním příjmem, je možné vystupovat jako fyzická osoba a použít nějakou kolonku v přiznání k DPFO, nebo je potřeba na něco takového založit živnost?
Nejedná se o prodej jakýchkoliv produktů, jde o sponzorské dary.
je to prijem jako kazdy jiny, pokud to jsou drobne castky, mate rocni limit prijmu, ktery se danit nemusi, ted nevim kolik myslim ze to snizili na 10k rocne
A pokud by to náhodou přesáhlo 10 000 Kč ročně, lze to zařadit mezi ostatní příjmy v DPFO?
Jaký doklad je potom nutný? Problém bude v tom, že pokud člověk dostaně od patreon nějaký výpis potvrzující příjmy, bude tam údaj v USD.
ja se zivim taky worldwide a zadne male castky to nejsou, danim pausalem a zadne doklady nepotrebuju, a kdyz jsem mel kontrolu kvuli neaktualniho sidla stacil vypis castek z uctu, ale bez ICO to nejde o tom zadna
za tech 15 let uz mi davno doslo, ze stejne nikoho nezajimate, staci podat priznani
Předpokládám příjmy, které mohou přesáhnout 10 000 Kč, ale nebudou to zas tak velké částky, aby mi stálo za to zakládat živnost. To už bych se na to raději vykašlal úplně.
Takže otázka zní, jak jako fyzická osoba zdanit sponzorské dary ze zahraničí, jejichž celková objen přesáhne 10 000 Kč ročně a jakou přílohu doložit k přiznání z DPFO? Je vůbec možné takto postupovat jako fyzická osoba?
To jsem zkoušel procházet ale nejsem z toho úplně moudrý.
Platforma funguje tak, že člověk nejedná na základě jakéhokoliv smluvního vztahu s uživateli díla. Pokud se někomu dílo líbí, může přispět například částkou 5 nebo 10 USD a celkový může měsíčně dosahovat od pár dolarů až po tisíce dolarů.
Můžo takto člověk podle našich zákonů postupovat jako fyzická osoba a zahrnout celkovou výši darů mezi ostatní příjmy( bezúplatný příjem)?
Nebo je nuttné tyto dary považovat za autorské příjmy a danit příjem jako příjmy ze samostatné činnosti dle odstavce 2(a)?
V rychlosti jsem přiletěla website Patreonu a myslím si toto: Příjem tohoto typu, který jste sám nazval sponzorským příspěvkem, není předmětem daně z příjmu. Podporují vás drobní dárci, peníze se shromáždí na jednom účtu. Ještě otázka: za tyto dárky něco poskytujete?
To víceméně záleží na autorovi. Někdo takto vytváří například nezávislé hry, která později uvolní zdarma a odměnou pro sponzory (patrony) je například to, že mají k novým verzím přístup o pár dní až měsíců dříve než neplatící veřejnost, nebo třeba obrázky z budoucívh verzí atd..
Není to ale pravidlem a činnot autora nemusí zahrnovat žádnou takovou odměnu pro sponzory.
Pokud je protislužbou to, že se sponzor dostane k obsahu o pár dní dříve než ostatní, je z hlediska našich daňových zákonů tato situace odlišná od stavu, kdy autor žádnou takovou odměnu nenabízí?
@alena350 je mnoho lidi kteri maji mesicne na patreonu klidne $2000, a to fakt v CR od dane oprosteno neni, kdyby to bylo oprosteno od dane, uz by to vyuzival kdokoli jako kanal pro danovou optimalizaci
Nicméně příspěvky od jednotlivých sponzorů (patronů) jsou obvykle ve výši třeba 1 nebo 5 dolarů měsíčně.
Je možné povolit i větší platby, ale případy, které znám se obvykle pohybují od 1 do 10 dolarů.
je uplne jedno kolik mikroplateb se vam posklada na prijem, odeslanim na vlastni ucet to musite zdanit, crowdfunding se pohybuje take v minimalnich castkach od jednotlivcu a dosahne klidne 100.000$
Fanancování přes Patreon se dá přirovnat k tomu, jako kdybyste někde na ulici a vybírali peníze do klobouku.
Ale je pravda, že někteří jedinci do toho klobouku vyberou tisíce dolarů měsíčně.
Nicméně, pokud by se to danit muselo, dá se to legálně provozovat bez živnosťáku a danit a dle následujícího odstavce?
(2) Příjmem ze samostatné činnosti, pokud nepatří do příjmů uvedených v § 6, je dále
a) příjem z užití nebo poskytnutí práv z průmyslového vlastnictví, autorských práv včetně práv příbuzných právu autorskému, a to včetně příjmů z vydávání, rozmnožování a rozšiřování literárních a jiných děl vlastním nákladem,
Co napsat přímo finančnímu úřadu s jasně formulovanou otázkou A samozřejmě anonymně? Podstatou otázky je podle mého názoru to, jestli je to příjem takzvaně vydělaný...
Čistě teoreticky, pokud tyto drobné dary, i když v součtu mohou dát částu několika desítek tisíc Kč, budu považovat za příjem, který nepodléhá zdanění, žádné daně nebudu řešit, peníze získané z Patreon jednou za čas vyberu na svůj Paypal účet a dále použiju k platbám za různé nákupy, nebo převedu na svůj osobní účet, co se může stát, pokud se o tyto transakce začne finančák zajímat? Doměří mi daň, kdyby usoudil, že tato činnost zdanění podléhá? Nebo může napařit i nějakou mastnou pokutu?
Our biggest goal here at Patreon is to set the creative class up for sustainable success. Part of that means being as transparent as possible about things like managing your financial success. As you get started on Patreon, please take some time to learn about taxes, and don’t forget to pay them. Seriously. Pay your taxes.
Asi bych ani neměl problém ty daně zaplatit, pokud je to příjem, který podlhá zdanění:
Jen kvůli tomu nechci zakládat živnost, a chtěl bych, aby s tím bylo spojeno co nejméně papírování. Protože kvůli příjmu, který pro mě není až tak zásadní, by mi to prostě nestálo za to.
Osobne to vidím tak, že jste tvůrce, tak jste se popsal. (Podívejte se na Autorský zákon, tedy už jste se asi díval) ) a Živnost na to nepotřebujete. Nemá a nepotřebuje jí malíř (ne pokojů!), spisovatel, hudební skladatel ...autor softveru.
Nejde o živnost, nicméně mohlo by jít o "Příjmem ze samostatné činnosti, pokud nepatří do příjmů uvedených v § 6, je dále"
A s takovou činností je stejně jako s živností spojno spousta administrativního vopruzu, zdravotka, sociálka, atd.
Nícméně: porti tomu, že se jedná o samostatnou činnost mluví několik faktrorů:
1)Nikomu nic neprodávám, produkty jsou všem dostupné zdarma komukoliv kdo má zájem.
2)Nebudu nic fakturovat, všechno příjmy jsou dobrovolné dary.
3)S nikým neuzavírám žádnou smlouvu, kde by se zavazoval cokoliv mi za mou činnost paltit. Patreon je jen zprostředkovatel, který si bere provizi.
Připadalo by tedy v úvahu zdanit to jako dary, tedy ostatní příjmy, pokud celkový roční příjem vybraných darů přesáhne 15 000 Kč, což je u darů pokud vím rozhodující částka?
Taky mi to tak připadá, když jste to konečně rozepsal, o co jde... nicméně zákon vykládá soud. Můžete snad ale Svůj výklad konzultovat s finanční správou nebo daňovým poradcem. I když někdy odpovědi bývají strašlivé, poskytnou aspoň základní orientaci. V žádném případě bych odborné otázky tohoto typu resp. odpovědi na ně nehledala www.poradte.cz, I když pár odborníků v sociální oblasti tu odpovídá... Daně, daňový únik, daňové pokuty a sankce, to za to nestojí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.