Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Alimenty jak dlouho platit

Od: houbes* odpovědí: 14 změna:
Dobrý den, můj syn, kterému je už 24 let a na , kterého platím výživné, bude dělat v září závěrečnou zkoušku na vysoké škole. Když jsme byli spolu ptal jsem se ho a kdy mi skončí alimenty abys sis už vydělával sám a měl svou výplatu. Odpověděl no když to teď v září neudělám tak opravku dělám až v lednu. Mně se to moc nezdá a nabývám dojmu jestli syn mě netahá za nos a já abych mu neposílal pořád peníze.Kdyz přestanu platit mám strach abych se nedostal do křížku se zákonem : (

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

2x

Do září to máte jasný, platit musíte. Syn by vám měl předkládat studijní výsledky a také potvrzení, že je studentem. V září si tyto doklady vyžádejte a uvidíte. Nepředložíli, neplaťte.

Doplatit můžete vždy, přeplacené výživné se nevrací.

honzan
hodnocení

1x

Alimenty přestat platit dokončením studia, tzn. syn je schopen sám se živit. Pokud nesežene okamžitě práci, úřad práce, atd. ...to už je jeho starost. Tohle vyjádření uvedl v mém případě soud.

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den, podle mého byste měl alimenty platit do doby, než si začne váš syn vydělávat na živobytí, tedy než si najde nějaké zaměstnání. Nebo ho necháte bez peněz, když si práci nebude moci najít? A ano, na VŠ to může být tak, že opravné zkoušky jsou až za několik měsíců od těch řádných.

doplněno 07.08.19 13:55:

Diesel a Gismo: A kde v mém textu vidíte, že píši o nemakačenství? Domýšlíte si něco, co tam vůbec není. Najít si práci chvíli trvá. Řekněme, že synek tazatele v září úspěšně dokončí studium na VŠ a půjde si hledat práci. Tu najde až v polovině října. V polovině listopadu dostane první výplatu. A do té doby bude žít z čeho? Ze vzduchu, protože ho tatínek nechá na holičkách a přestane mu alimenty vyplácet již v září?

Takže jako když se bude bez práce (a zájmu si najít práci) flákat třeba dalších 5 let tak pořád platit?

Eulalie: Doufám, že vás názor byl myšlen jako vtip, nebo si vážně myslíte, že podporovat potomka v nemakačebstvi je ten správný krok, jak ho uvést do dospělého života?
Znám pár takových, který to dělali jako vy navrhujete. Trvalo více než rok, než pak začali pracovat...

Píšete než si začne vydělávat na živobytí-ale ono to až tak úplně není pravda!
Pak když ukončí statit sudenta a stane se z něj uchazeč o zaměstnání pak již nebude platit alimenty.

vyzivne

eulalie - dobrý vtip. Normální VŠ si již při škole vydělává neo přivydělává a zajímá se o práci v konkrétních formách po ukončení VŠ a néééé až se mu povedou zkoušky. Takže kdy si syn tazatele najde práci je jen jeho problém.

lidus*
hodnocení

0x

Zatím to máte jasné, platíte a myslím, že nemůžete jen tak přestat až dostuduje ale musíte o zrušení žádat.

honzan

O zrušení žádat nemusí. Jakmile obdrží od syna potvrzení o ukončení studia, přestává platit. I kdyby se to synovi nelíbilo, nic s tím nenadělá. Ukončením studia povinnost platit alimenty končí.

zhh
Jistě to obhajite i v zákoně ze?
Dokud se není schopen sam živit a to muže v některých případech trvat i cely život..
Pokud se domníváte, ze se studiem mate pravdu, prosím, dokazte mi to v z.č.89/2012 Sb.
honzan

Ano, je to tak jak píši. V této oblasti se vyznám. Samozřejmě se může vyskytnout výjimka, kdy je dítě těžce postižené, ale u zdravého potomka to opravdu končí ukončením studia. Soudem je už tohle zbytečné řešit. Kdyby se syn přesto s potvrzením o ukončení studia domáhal o obnovu placení alimentů, je to bezpředmětné.

bhf
No právě, v případě, že nastoupí ihned do práce, tak výplatu dostane až v po měsíci a ten měsíc se není schopen sám živit.

@bhf - Schopnost se sám živit nesouvisí s termínem výplaty ani s její výší. Samozřejmě u zdravého jedince ;)

hodnocení

0x

Opravná státní zkouška pro podzimní semestr je skutečně až na jeho konci (t.j. v lednu až únoru). Během semestru státnice neprobíhají; na velké části oborů dokonce nejsou ani v září.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]