Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak podnikat v zahraničí s českým ŽL

Od: veve* odpovědí: 4 změna:

Ahoj všichni, zajímá mě zda můžu s ŽL vystaveným v česku podnikat i v rakousku?Nebo je lepší vyřídit ŽL tam?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

3x

Pozor! Právní systém různých zemí se značně liší - nepřekvapí Vás, že co stačí u nás, nemusí stačit jinde a naopak. Teď jde ale o typ podnikání. Pokud jste osoba podnikající na ŽL z Čech a máte rakouského zadavatele, klidně mu můžete fakturovat přes český ŽL, jinými slovy vystavovat české faktury zahraničnímu odběrateli služby samozřejmě lze. Jiné to bude, pokud si budete chtít za místo podnikání zvolit Rakousko. V takovém případě jsem téměř přesvědčena, že český ŽL stačit nebude, nemá s rakouským systémem nic společného - je potřeba prostudovat rakouské zákony a podívat se, co potřebujete. Ale na stranu druhou si myslím, že pokud máte trvalé bydliště v ČR a přechodně pobýváte v Rakousku, stále můžete fakturovat na český ŽL - v tomto případě však jste stále český daňový rezident, musíte platit do ČR veškerá pojištění apod. - což nemusíte odvádět rakouské straně. Ale nejsem si jistá, jak pak řešit dlouhodobější pobyt v dané zemi, která navíc pro nás, pokud sleduji, stále plně neotevřela pracovní trh (není to tak?). Otázka je položena velmi stručně - ale také budu doufat, že se najde ještě nějaký právník, který mi informace potvrdí.

doplněno 01.03.10 20:32:

Machr a veve jedna osoba jest? *vezen* Dobrá tedy.. No, já bych v tom neviděla problém, teď je ale otázka, jak budete řešit pojištění při práci. Pokud nejste zaměstnán u firmy/člověka, kteý po Vás pomocné práce vyžaduje, budete vyjíždět na obyčejné cestovní pojištění? Co kdyby se něco stalo? To se mi moc nezdá.. *nevi* Co se toho ŽL týká, stále stojím za tím, že zůstáváte-li daňovým rezidentem ČR, můžete fakturovat na český ŽL. Ale jinak s podmínkami práce, to bych se raději ještě přeptala - raději vzneste dotaz i na jejich zastupitelství, měli by Vám poradit, nestojí to za případné potíže *stop* .

machr*
hodnocení

Chci tam jen dojíždět a typ práce bude -pomocné práce..

veve*
hodnocení

děkuji, jsem tatáž osoba, jen syn měl přepnutý účet.. Jde o to, že známý si v rakousku otevřel restauraci a zhruba na 30 hodin týdně potřebuje pomoct s úklidem, v kuchyni popř. na place..

repak*
hodnocení

2x

Pokud nechcete narazit ami v Rakousku ani tady a ani známého přivést do problémů poraďte se s odborníky a nesbírejte tady rady "já se domnívám". Pokud je ten Váš známý Čech a otevřel si provozovnu v Rakousku mohla byste to mít podobně jako on. Ale Vy tam nebudete mít provozovnu. Pokud je on Rakušan pak mu jen budete poskytovat služby a v EU platí volný pohyb služeb. Co to ale přesně znamená já nevím. Ale určitě to nemá nic společného s volným pohybem pracovní síly jak už tu někdo uvádí. To je zase o zaměstnávání "cizinců".

Existuje třeba portál www.businessinfo.cz , který o sobě tvrdí, že je oficiální. Možná se tam dozvíte co potřebujete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]