Nejste přihlášen/a.
Prosím neví někdo, jak se řeší, pokud je někdo v nemocnici např. v umělém spánku a je potřeba zajistit jeho finanční chody, smlouvy, platby, popř. právní úkony? Nemá partnera, ale je potřeba zaplatit byt, mobil, postarat se o barák atd... peníze má na účtě ale k těm se dostat nedá a asi by se to ani nemělo. A platit za někoho měsíčně tolik peněz, na to každý nemá.
Mě se to naštěstí netýká, ale mluvil jsem se známou, která má takhle bratra v nemocnici, vypadá to na dlouhu dobu. On nemá ani rodiče, ani manželku, jen jí, sestru. Mají dobrý vztah, takže on by se vším souhlasil, jen teď jaksi nemůže. Dík za každou radu
Zajímavá otázka. A praktická.
Podíval jsem se krátce na internet. Tady epravo.cz/... o tom něco píšou a závěr je, že to je vlastně špatně vyřešený právní problém. Něco se píše i v paskvilu nazývaném nový občanský zákoník od paragrafu 457 dál.
V podstatě jsem to pochopil tak, že soud určí opatrovníka a ten může spravovat soudem povolené záležitosti, jakmile se však objeví cokoliv neobvyklého nebo jiného, musí se zas na soud, aby opatrovníkovi rozšířil pravomoc (a on ji asi rozšíří jen o tu jednu konkrétní záležitost). A všechno je to zdlouhavé a pracné a opatrovník mezitím musí chlácholit ty, kteří něco požadují, aby byli trpěliví.
Jestliže osoba leží dlouhodobě v umělém spánku a je moje blízká příbuzná, obrátila bych se na sociální pracovnici, která v nemocnici pomáhá řešit nejrůznější problémy.
O ustanovení opatrovníka už napsáno bylo, jen bych dodala, že se takováto situace dá ošetřit i předem - i když si každý myslí, že jemu se nic podobného stát nemůže
NOZ § 38
V očekávání vlastní nezpůsobilosti právně jednat může člověk projevit vůli, aby byly jeho záležitosti spravovány určitým způsobem, nebo aby je spravovala určitá osoba, nebo aby se určitá osoba stala jeho opatrovníkem.
a §§ následující.
Když už chce někdo v této situaci pomáhat, tak ať pomáhá se vším všudy, tedy nakládá vlastními prostředky, nikomu nepřísluší nakládat s prostředky jiné svépravné osoby když k tomu nedala souhlas.
Takže třeba pohřbít někoho za jeho prachy nelze? Nebo odvézt někoho na záchytku?
Vážně nevím jak bych se zachoval. Na běžné platby bych třeba měl, ale co kdyby ta osoba třeba složenkou splácela hypotéku? To by přišli do nemocnice exekutoři?
To myslíte vážně? Měsíční poplatky bratra mohou být třeba několik desítek tisíc měsíčně, klidně to může být srovnatelné s výší platu té sestry. A vykašlat se na to taky nemůže, to by mu prostě sebrali byt kvůli pár měsícům v nemocnici. A osoba bez možnosti právního projevu prostě není totéž, co svéprávná osoba.
Děti mají opatrovnický soud, třeba na to existuje něco takového.
Tak bohužel případ má pokračování...
Byl nalezen syn a stanoven opatrovníkem. Bohužel byl vychován matkou a je to darebák co už seděl i v kriminále. V současné době rozkrádá věci z baráku. Rozbil auto, sebral co mohl. V nemocnici mu dali klíče.
Sestra /nemocného ležáka/ se sice odvolala, ale nemá spisovou značku rozhodnutí, takže se s ní nikdo nebaví. Nikoho tato situace nezajímá. Co dělat? Teď se nemocný probudit, tak ho trefí šlak.
Asi trestní oznámení na syna za poškozování cizí věci a porušení povinností při správě cizího majetku a i z krádeže. A fofrem.
To už se stalo, ale z něj si nikdo nic nevezme a barák vykradený. Kdo za to teď může? Nemocnice mu dokonce vydala i klíče z práce a klíče od bytu jeho přítelkyně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.