Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náj.sml. na dobu neurčitou?

Od: nj odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, prosím, poradil by někdo s novou nájemní smlouvou na dobu neurčitou?

Mám 20 let nájemní smlouvu na dobu neurčitou, pronajímatel navrhl podepsat novou smlouvu. Poradíte mi podepsat novou nebo nepodepsat?

1.) Pronajímatel v nové nájemní smlouvě na dobu neurčitou uvádí, že může každoročně k výr. dni smlouvy zvýšit nájemné o inflaci.

Znamená to tedy, že může navyšovat nájem jen o inflaci? Nebo může navýšit o inflaci + k tomu navýšit za poslední tři roky až o 20% nájmu?

2.) Uvádí, že ze smlouvy vylučuje § 2285 – Pokračuje-li nájemce v užívání bytu po dobu alespoň tří měsíců po dni, kdy měl nájem bytu skončit, a pronajímatel nevyzve v této době nájemce, aby byt opustil, platí, že je nájem znovu ujednán na tutéž dobu, na jakou byl ujednán dříve, nejvýše ale na dobu dvou let; to neplatí, ujednají-li si strany něco jiného. Výzva vyžaduje písemnou formu.

Nevztahuje se toto, ale jen ke smlouvě na dobu určitou? Prosím o vysvětlení? Proč to pronajímatel ve smlouvě vylučuje?

Děkuji za radu.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

danys*
hodnocení

1x
Tady moc právníků není, nebál bych se říct, že žádný. Doporučuji kontrolu smlouvy jako celku u právníka, něco zaplatíte, ale určitě neprodelate

hodnocení

1x

Nejsem právník, proto rada je zdarma.

Nikdo Vás nemůže nutit podepsat něco co nechcete. Je to jen na Vás, jak se rozhodnete. Je zase na pronajímateli, co pak udělá, klidně Vám může dát výpověď z nájmu.

Doba neurčitá není na pořád. Buď se domluvíte, nebo se rozloučíte. Navyšovat nájem může jak chce, přesněji, jak mu dovolí zákon.

Pronajímám několik bytů, pokud zvýším nájem, nájemník s tím nesouhlasí, má na to právo a nájem na další dobu neprodloužím. Zatím se mi to nestalo, že by někdo sdělil, že je to hodně a končí. Nemám zájem, aby se nájemníci střídali jako ponožky.

nj
hodnocení

To máte pravdu, nikdo mě nemůže nutit k podpisu nové smlouvy, když stará je na dobu neurčitou.

Zrovna tak mi nemůže dát také výpověd z nájmu z důvodu, že nepodepíši novou śmlouvu.

1. ) Na navýšení o 20% jsme se dohodli, to již platím. Proč pronajímatel teď chce ještě novou smlouvu? Kvůli inflační doložce? Vždyť navyšování podle inflace není výhodnější než navyšování podle NOZ (tj. do 20% za poslední 3 roky). Pokud je ve smlouvě inflační doložka, tak může zvyšovat nájemné jen podle inflace stanovené ČSÚ. Dle mého názoru není pro pronajímatele inflační doložka nijak výhodná, nedosáhne 20 % za 3 roky...

2.) Ještě k § 2285 - proč ho může chtít ze smlouvy vyloučit?

Jaký je váš názor?

Děkuji

lmgify
hodnocení

0x

Proč bys podepisoval novou nevýhodnější smlouvu, když už smlouvu, se kterou jsi spokojen, máš?

lmgify,

co se asi stane, když to nepodepíše?

hodnocení

0x

Nemůže vylučovat to, co určuje zákon. V tomto bodě by smlouva byla neplatná, i kdyby takto byla podepsána. Soud by tento bod smlouvy neuznal.

nj
hodnocení

ad2). Ano, ale § 2285 vyloučit lze. Zajímá mě, proč ho chce pronajímatel ve sml. vyloučit. co tím zamýšlí?

krtek*
hodnocení

0x

na bod 1 není potřeba nová smlouva...to je ze zákona... k bodu 2 nevím...nic méně může se septat jen dodatek ke smlouvě...nemusí se celá smlouva

nj
hodnocení

ad1) Ano, není třeba nová smlouva, navyšování se dosud řídí podle § 2249 NOZ - o max. 20% za 3 roky.

Proč chce pronajímatel novou smlouvu? Kvůli inflační doložce - aby mohl zvyšovat nájem o inflaci?

Nemyslím si, že to je pro pronajímatele výhodnější? Nebo je to jinak, poraďte, prosím, pokud víte., děkuji.

"Proč chce pronajímatel novou smlouvu?"

To je jednoduché, protože se mu nelíbí Vaše smlouva na dobu neurčitou (pro něj nevýhodnou) a chce jí nahradit smlouvou na dobu určitou (nevýhodnou pro Vás). Se zvyšováním nájemného to nemá nic společného, to je jen záminka.

nj
hodnocení

Omlouvám se, v nadpise je chyba, jedná se o smlouvu na dobu neurčitou.

Pokud by byla nová smlouva na dobu určitou, tak tomu rozumím, ale když není, tak nevím?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]