Nejste přihlášen/a.
Ne, to neznám, Proč bych měl platit předem? Maximálně poštovné předem. Nemám zájem být dalším troubou, který nedostal to, co předem zaplatitl. Ať už se jedná o zboží, práci atd.
A pokud tazatelka prodává, klidně může na dobírku a peníze ji přijdou na poštu složenkou.
To neznáte? Divné...
trouba ste leda vy. kdyz vam poslu v krabici cihlu misto toho co si kupujete, tak to stejne nepoznate driv nez zaplatite dobirku.
Přesně tak. Riziko, že nedostanu předem zaplacené zboží z internetového obchodu, je mnohem nižší, než že na dobírku dostanu cihlu.
Jestli rozprodáváte jenom to, co je Vaše tak toho zase nebude tolik, když jste ještě tak mladá a nemáte doma letité zásoby, jako třeba já. Pochybuji, že by se Vám podařilo to co popisujete prodat za víc jak 100 tisíc. Pokud teda neprodáváte i věci třeba od svých známých, za drobný poplatek za službu, kterou jim děláte. Nevím co je té Vaší bance divné a co mohou považovat za "praní špinavých peněz", když jde drobné částky kolem pěti stovek a méně. Ale to musíte vědět Vy, v jakých částkách se to na Vašem účtě pohybuje. Podle mne Vám účet oni jen tak nezruší, zvláště když zaznamenali něco podezřelého. Já bych tam došla a napřed se jim snažila vysvětlit o co se jedná a viděla bych, co mi na to budou říkat oni. Také mne teď napadlo, že by si mohli v dnešní době myslet, že třeba prodáváte "trávu", a to jsou také malé částky za pár gramů je to pár stovek, přesně to nevím, ale pokud se to objevuje pravidelně na účtě a plátci jsou pořád jiní lidé, tak je jasné, že jde o nějaký obchod. Ale zase který blázen by si nechával posílat peníze za "marjánku" přímo na účet. Já bych Vám poradila jít do té banky, tam bych napřed získala podrobnější informace a pokud by se ukázalo, že jde jenom o to, abyste platila daně ze zisku, tak bych na to upozornila ty své přátele a už bych jim tu službu nedělala. Nebo se s nima dohodla, že se budou na daních podílet. Ale já Vás z ničeho nepodezírám, aby nedošlo k nedorozumění. Mne to napadlo jenom proto, že já to třeba dělám. Nakupuji pro své známé na AliExpresu a nakupuji opravdu hodně, pořád. Všechno platím ze svého účtu a oni mi pak platí na ruku v hotovosti, takže já mám teda pohyby v drobných částkách na účtě fakt hodně a zatím mne nikdo kvůli tomu nekontaktoval. Asi opravdu bude záležet na bance. Já mám Č.S.
Ještě bych k tomu dodala, že já bych postupovala tak jak jsem napsala proto, že mám ve zvyku problému porozumět. Jsem asi ta stará škola. Vím že tady všichni radí vykašlat se na to a jít do jiné banky, ale kdo ví, co se může dít potom? Paní to udělá a ta stará banka to přece jenom někam nahlásí a paní se to ani hned nedozví, až už bude pozdě a rozjedet se proti ní nějaký "proces". Nemyslím samozřejmě soudní, ale někde to bude nahlášené a najednou se objeví nepříjemnosti, kterým se dalo předejít.
Všechno platím ze svého účtu a oni mi pak platí na ruku v hotovosti,
Vy máte na účtu výdaje, ale tazatelka příjmy a to je podstatný rozdíl.
To je fakt. Ale mohli by se mne zeptat, kde na to třeba beru. Docela mne tato otázka dala brouka do hlavy. Také se mi často stane, že jedna kamarádka potřebuje někam "uklidit" peníze. Není to horentní suma, ale je to dost. No a já pak jdu do banky a obnos vyberu a dám jí to do ruky v hotovosti. Nešťourám se, nevyptávám. Prostě mne požádala, jestli by to bylo možné a já souhlasila. Poradila jí to její účetní a vím odkud peníze pramení. To je všechno. Ale po téhle otázce mi to začalo vrtat v hlavě, protože se mi také objeví na účtě třeba dvakrát do měsíce částka, kterou bych já nemohla rozumně zdůvodnit. Ale zatím se nic neděje.
Tak to jste si nevybrala dobrou banku. Solidní bance do původu peněz nic není. Nemůže suplovat policii. Být vámi, rychle ji opustím.
Nic nemusíte, vůbec bych se s ní nebavil. Pokud tedy nejde o vyšetřování policie, ale přes banku se to nedělá. Pokud by bylo podezření na nekalý původ peněz, pak by se vás měla ptát policie a ne banka.
Já bych mlčel, ať si to zjistí sami, mají na to dost velký aparát úředníků. To je přesně ten případ, kdy je uplatnění zákona použito na nesprávném místě! Mamina na MD propírá peníze po stovkách a tisících. Mohou vás napráskat berňáku, ale to dělají automaticky inzertní portály, při mnoha prodejích přes inzeráty.
Dobrý den,
pamatuji se před lety na kauzu, kdy si finanční správa vyžádala od Aukra výpisy maminek, které prodávali přes aukro různé použité věci od svých ratolestí a všechny dostaly pokutu za neodvedení daně. Hodně se to tehdy řešilo. Holt smrti a daním se člověk nevyhne.
Problém je, že vše co Vy prodáte, tak ten zisk, který z toho máte, byste správně měla od určité výše danit. Tuším, že od příjmu 10001Kč.
Jinak každá banka má povinnost hlásit ze zákona všechny transakce, které jsou ji podezřelé viz psfv.cz/...
Pro banku jste tedy podezřelá tím, že máte hodně transakcí od různých lidí, což u ní budí pochybnosti v rámci využívání Vašeho účtu u nich (viz VOP), neboť více plateb u nich evokuje možnost, že ten účet využíváte pro podnikání.
Problém je, že vše co Vy prodáte, tak ten zisk, který z toho máte, byste správně měla od určité výše danit.
Proti tomu nic. Ovšem koupím věc za 100 Kč, dítě ji rok dva nosí (nebo třeba vůbec) a prodám třeba za 30. Kde je ten zisk? Tolik k maminkám a Aukru.
Není to všechno postavené na hlavu? To danění? Kolikrár chce stát daně? Ta věc, kterou maminka pro děcko z výplaty třeba manžela /přítele/ koupí, přece koupila za peníze, které si již někdo vydělal a mzdová účtárna daně z příjmu odvedla!
To už nebudeme defakto nic mít ve vlastním držení? Všechno bude státu a požadavek bude stále platit, platit! To jenom postesknutí.
--------------------------------------
Také to vidím na nezdaněný příjem.
Danit příjem z prodeje svých věcí je zase jednou pořádná hovadina. Kam na to chodíte? Daní se příjem z obchodní činnosti nebo zisku, tedy rozdílu nákup a prodej. a ne prodej např. použitého kočárku se ztrátou. Ach, to je děs.
Co se týká banky tak tady je citace z pasáže zákona proti praní špinavých peněz:
"
§ 9
Kontrola klienta
(1) Kontrolu klienta provádí povinná osoba
a) před uskutečněním obchodu mimo obchodní vztah
1. nejpozději v době, kdy je zřejmé, že dosáhne hodnoty 15000 EUR nebo vyšší,
2. s politicky exponovanou osobou, nebo
3. s osobou usazenou v zemi, kterou na základě označení Evropské komise nebo z jiného důvodu je třeba považovat za vysoce rizikovou,
b) v situacích, na které se vztahuje povinnost identifikace podle § 7 odst. 2 písm./..., a to nejpozději před uskutečněním transakce,
c) v době trvání obchodního vztahu,
d) uvedená v § 2 odst. 1 písm. c) při obchodu v hodnotě 2000 EUR nebo vyšší, nebo
e) uvedená v § 2 odst. 2 písm. c) a d) při obchodu v hodnotě 10000 EUR nebo vyšší.
(2) Kontrola klienta zahrnuje
a) získání informací o účelu a zamýšlené povaze obchodu nebo obchodního vztahu,
b) zjišťování vlastnické a řídící struktury klienta a jeho skutečného majitele, pokud je klientem právnická osoba, svěřenský fond nebo jiné právní uspořádání bez právní osobnosti, a přijetí opatření ke zjištění a ověření totožnosti skutečného majitele,
c) průběžné sledování obchodního vztahu včetně přezkoumávání obchodů prováděných v průběhu daného vztahu za účelem zjištění, zda obchody jsou v souladu s tím, co je povinné osobě známo o klientovi a jeho podnikatelském a rizikovém profilu,
d) přezkoumávání zdrojů peněžních prostředků nebo jiného majetku, kterého se obchod nebo obchodní vztah týká, a
e) v rámci obchodního vztahu s politicky exponovanou osobou též přiměřená opatření ke zjištění původu jejího majetku. "
Bance po tom nic není a může vám tam chodit cokoliv. Pokud to tedy nejsou podezřelé transakce, a to ty vaše určitě nejsou. Rychle pryč od takové banky, která otravuje. Na nic jim nemusíte odpovídat, účet u jiné banky zřídíte během minut, a pak tam své peníze převeďte a účet zrušte. Mám mBank a FIO, vše zdarma, a jsem maximálně spokojená. Jen mB nemá pokladnu, takže žádné hotovostní platby, jen internet, ve FIO pokladny pro vklady i výběry v hotovosti jsou. Ale jsou jiné nové banky které lidé chválí, Air apod. A daníte až od X tisíc Kč a to asi nedosahujete.
Bance po tom samozřejmě je a docela hodně. Ze zákona je povinna sledovat nestandardní finanční operace a zjištěná podezřeni je povinna hlásit FAÚ MF ČR. Pokud někdo má celé roky na účtu měsíčně jednu příchozí a dvě odchzí platby v řádu tisíců a nejednou má desítky plateb v celkové hodnotě desítek či stovek tisíc, kontrolní systém banky to vyhodnotí jako něco "divného".
Stejně tak, pokud účet byl zřízen jako účet určený pro fyzické osoby nepodnikající a najednou jsou na něm desítky příchozích plateb od různých fyzických osob, tak banku zajímá, jestli tento účet není využíván k podnikatelským aktivitám.
Takže si myslím, že normální člověk silácké mudrování nahradí slušnou odpovědí a bude vše vyřešeno ke vzájemné spokojenosti.
ve fio se me ptaji na puvod penez pokud vkladam vic jak 300 tisic, stejne jim vzdycky reknu uspory
taky prodavam stare veci pres net ale asi nemam tolik plateb na ucet anebo to je me bance jedno, na druhou stranu bych jim rekl ze jim do toho nic neni
poslal byc je do pryc a zmenil si banku
Jak už tu někdo psal, sdělil bych jim, že se jedná o prodeje po dětech. A zároveň bych se zeptal, s čím mají problém oni, ať mi konkrétně napíšou (ne obecný důvod "prevence proti praní..."), proč se ptají. Nejlepší by bylo zajít na pobočku, ale možná u vás není.
Banky opravdu mají za povinnost bránit praní špinavých peněz, takže se ptají, jestli nejsi politicky činná osoba, když přineseš větší hotovost, tak se ptají, odkud to pochází apod. Ono je to ve skutečnosti asi ani nezajímá, ale musejí něco vyplnit do chlívečku, když se jim rozsvítí "POZOR". Dál asi samy nic nezjišťují. Ovšem když jim uspokojivě neodpovíš (tzn. i třeba nijak), tak předpokládám, že to opravdu nahlásí třeba na policii.
Vsechny vydelky nad 20 tisic ty ročne se musi danit a uvadet v danovem priznani. Do 20 tisic to jen ohlasite na financni urad. V opacnem pripade vas ceka pokuta a dodaneni s uroky. To, ze to delaji ostatni maminky kdekoliv je samozrejme spatne a je jen otazkou casu, kdy si bude nekdo stezovat a kdy financni urad si najde cas se tim zabyvat. Je spousta maminek, ktere na facebooku prodavaki obleceni nove i pouzite a ve velkem a ani netusi, ze na to musi mit zivnostak a vse danit a delat ucetnictvi, eet a kontrolni hlaseni. Pak se vzdycky jednoh za cas nekdo divi, ze se ozve banka nebo FU a vyslefkem je treba 200 tisic za neohlasene podnikani, uroky z 5 let zpetne a jeste dalsi penale. Kamaradka v meste take takto podnikala pri materske z domova, na fb prodavale nejdrive svoje veci a pak kdyz to slo, tak i bazarove veci od ostatnich. No a po 5 letech se nekdo z maminek ozval, ze nedostala doklad za koupene tricko, prisla kontrola z financaku, vytahli si vsechny platby za 5 let z banky a bylo z toho 200 tisic + dalsich asi 50 sankce a penale.
Tak přesně tohle jsem měla na mysli. Ono nejde o to, když se příležitostně prodá pár věcí po dítěti, ale znám případ, že když začalo Aukro, tak jedna známá se tam přihlásila a uměla v tom velmi dobře chodit. Napřed prodávala jenom své věci, pár kousků, ale pak to řekla jiné kamarádce a ta jí hned poprosila, jestli by jí neprodala také něco. No a už to jelo. Nakonec tahle první paní opravdu jezdila i po okolí s foťákem, kde ji kdo požádal přes svého známého, tam tu věc ofotila a dala na Aukro a prodala. Dotyčný jí vždy z prodeje dal nějaké procento za práci. A ona už nic jiného nedělala, než tohle a docela jí to vynášelo, ale pak přišel nějaký průšvih a s někým se nepohodla a obrátilo se to proti ní. Měla fakt velký problém, protože lidi dokáží být opravdu hodně zlí. Dneska už to nedělá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.