Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej nemovitosti - KUPNÍ SMLOUVA

Od: tigrine* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, mám takový dozaz. Prodávám nemovitost ( garáž ) jedná se o 1/4 domu stávájicímu majiteli, ktarý má o ní zájem. Problém je však v tom, že jsme se dohodli na splátkovém kalendáři na dobu 5 let a já se obávám, že kdyby nemohl z jakéhokoli důvodu zaplatit a garáž už bude napsaná na něho v katastru, tak budu z něho těžko dostávat garáž na zpět do mého vlastnictví. Sice jsme se dohodli na tom, že dáme do smlouvy ručení tou garáží po dobu splatnosti. Dnes jsem byl u notářky, ale podle ní to nic nezaručuje.

Proto bych potřeboval poradit, jak to lze právnicky ošetřit, abych nepřišel o garáž a i peníze. Děkuji Bittner D.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vratimovka*
hodnocení

2x

1. na katastru při přepisu, zavést věcné břemeno- po celou dobu splátek

2. při podpisu smlouvy vést věcné břemeno a je možnost směnky na dlužnou částku, je tam možnost ve chvíli kdy dotyčný nebude splácet uplatnit směnku na dlužnou částku

repak*

Myslím, že nejde o věcné břemeno (to je třeba právo používání), ale zástavní právo.

vratimovka*

Jo je to zástavní právo, zanáší se to i do katastru- jako omezení vlastnického práva. Použila jsem blbý výraz, jen tohle by měl právník prodávajícímu poradit.

arecibo*

Dle zkušeností praxe se vyplatí sepsat i věcné břemeno užívání (zde můžete doplnit i to, že můžete pověřit i jinou osobu).

Prakticky za oněch pět let nemusíte vstoupit fo garáže, ale v případě nutnosti Vám nesmí nový majitel odepřít vstup do garáže.

tigrine*
hodnocení

Děkuji za odpověď. Bittner

tigrine*
hodnocení

Děkuji všem za odpověď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]