Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bezúročná půjčka kamarádovi

Od: jirka1789 odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, jak by to bylo s daněním, pokud bych kamarádovi půjčil peníze bezúročně ve výši 300 000Kč na jeden rok.

Jde mi o to, že když on mi peníze vrátí do 1 roka, tak mi přijde mých 300 000 Kč zpátky na účet, jestli bych byl povinnen platit nějakou daň, neboť zcela jistě banka nahlásí tuto transkakci na bernák. Smlouvu ohledně bezúročné půjčky by mi vyhotovil právník.

Čerpal jsem z zakonyprolidi.cz/...

a moc nerozumím větě v § 4a odstavce m, bodu 4 :v úhrnu příjmy z těchto majetkových prospěchů od téhož poplatníka nepřesáhnou ve zdaňovacím období částku 100000 Kč,

neboť při vrácení peněž mi vlastně od kamaráda přijde příjem

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

12x
Nejsem finanční poradce.
Ale je velká šance, že přijdete o kamaráda i o peníze.

joudic*
hodnocení

6x
tohle konciva bez penez a bez kamarada a mnohdy jde jen o 30.000, ale kazdy sveho stesti... mam skveleho, docela zajisteneho, celozivotniho kamarada s dobrou praci, ze ktere nemuze byt jentak odejit, a ani tak bych mu nepujcil vic nez 10-20k (napr kdyby uviznul v zahranici okradeny o vsechno) a ani by me naopak nenapadlo se jej zeptat o pujcku.. radsi bych jedl suchy chleba

hodnocení

5x

Neraďte mu co má dělat. Rozhodl se půjčit kamarádovi, má k tomu nějaké důvody. Možná mu dřív kamarád zachránil život nebo mu půjčil peníze, když on sám byl v krizi. O riziku, že přijde o peníze i o kamaráda, snad ví a je ochoten to riziko podstoupit. Třeba pro něj 300 tisíc není tak zásadní částka, neznáme jeho majetkové poměry.

Ok, máte pravdu...

Půjčit bezúročně může kdokoliv komukoliv cokoliv - nejsou z toho pak žádné daňe.

sebod*

pletiplot *hej*Divná doba. Ve všem se snažíme hledat to špatné. Důvody, proč něco neudělat, než udělat.

hodnocení

2x

Byli 2 bratři,jeden druhému půjčil ,,jen,, 10.000,- a ten co si půjčil se neměl k placení,došlo až k soudu.Ten co si půjčil musel 10.000,- šupem vracet a + 15.000,- soudní výlohy a bylo po bratrství.

lidus*
hodnocení

2x

Vyberete peníze a pak je zpět vložíte, to nikdo neřeší. Peníze půjčíme jen v rodině, kamarádi ať se zařídí jinak. Zatím tedy kamarády máme.Na dobré slovo si kamarádi nepůjčují.

hodnocení

1x

No já bych řekla, že budete mít jiný problém, než ten s tím zdaněním. Jak už tady někdo psal, nakonec nebudete mít nic. Ani peníze, ani kamaráda. Dokonce se traduje, že pokud se chceš zbavit kamaráda, tak mu půjč peníze. ;) Z 99% je zdárný výsledek zaručený. Zejména při takové výši částky. Ale pokud to chcete mermomocí udělat, tak přece nikde není napsáno, že Vám musí poslat celou částku najednou. Může Vám je klidně přinést domů v hotovosti a Vy si je můžete po částech vložit na účet, nebo je může vkládat po částech on. A máte to bez problémů.

bulik*
hodnocení

1x

Naučte se říkat NE ! Jinak si z vás udělají trhací kalendář. Co to je za kamaráda, co žádá o takovou půjčku. Jestli je solidní, půjčí mu solidní půjčovací instituce. A pokud má na splácení, má i na splacení úroků. Kamarádovi se musí pomoci. Třeba ho měsíc skromně živit nebo ho nechat přespat. Ale půjčit na rok 300 000? Půjčit se může jen to, co můžete postrádat(=stratit). Jestli můžete přijít o vašich 300 000, tak do toho běžte. Jestli o ně nechcete přijít, řekněte NE a budete mít ze sebe dobrý pocit, že nejste za hovězí ! Smlouvy o půjčkách jsou bezcenné cáry papíru !

Mimochodem, má kamarád nějaký majetek aspoň ve výši půjčky?

hodnocení

0x

Možná se tato odpověď nebude líbit adminovi.

Ale když mi právník vyhotoví smlouvu tak bych se ho zeptal i na ostatní věci kterým nrozumím - např:

a moc nerozumím větě v § 4a odstavce m, bodu 4 :v úhrnu příjmy z těchto majetkových prospěchů od téhož poplatníka nepřesáhnou ve zdaňovacím období částku 100000 Kč,

radajz*
hodnocení

0x

Tohle je jen na peklo. Říká se, že do kšeftů neptaří rodina ani kamarádi, tohle je to samý. I když je to bezúročný, jde prostě o prachy a ty obecně ve vztazích nemají úplně vděčnou roli. I když nebude darebák, ale prostě jen přijde o práci nebo onemocní a nebude ti to moct splácet, tak se začnete hádat, protože ty budeš chtít svoje prachy zpátky, ale on ti je nebude mít z čeho dát. Nestojí to za to.

pavelpavel*
hodnocení

0x

Takového kamaráda nemám a mít nebudu. Vše podložit smlouvou, nebo to dopadně tak jak píšou ostatní. Kamaráda dnes těžko hledat a mluvím z praxe. Každý je kamarád, dokud nedojde na přísloví : v nouzi poznáš kamaráda. Poznal jsem a nepůjčil bych jim ani korunu a kdyby ano, tak jedině přes smlouvy. Jak říkají moudří starci "málokdo má kamaráda" :(

hm*
hodnocení

0x

Ježkovy voči, kdybych někomu bezúročně půjčil, tak bych opravdu daň neřešil. Jednak nevím, proč by banka měla hned hlásit takovou "maličkost", jako že někam přeběhlo 300 tisíc (ale dneska je možné všechno), a jednak jsem půjčil a on jen vrátil (nic navíc nedal) - tak není nic k danění. Vůbec nic bych neřešil a hotovo.

Kdybys chtěl být hyperkorektní, tak si vyplň daňové přiznání (ale až ti peníze vrátí), kde přiznáš příjem 300 000 a zároveň uvedeš náklady vynaložené na dosažení tohoto přijmu ve výši taky 300 000. Rozdíl bude 0 a ten odpovídajícím procentem zdaníš (= 0). Jen si ověř, do jaké doby lze náklad uplatnit, jestli tam není nějaké omezení, nechtělo se mi to hledat.

Ohledně zmíněného § 4a odstavce m: Píše se tam "v podobě majetkového prospěchu vydlužitele při bezúročné zápůjčce, ..." (o výpůjčku ani ten třetí nesmysl se ve tvém případě nejedná), přeloženo do původního lepšího názvosloví "v podobě majetkového prospěchu dlužníka při bezúročné půjčce, ...". Tedy paragrafem by se eventuálně měl zabývat tvůj kamarád, tebe se netýká. Podle mě se tě týká § 8 (1) g).

! Nejsem právník, jedná se jen o můj názor. !

sen
hodnocení

0x

Nebuťe naivní a peníze si nechte radši pro svou rodinu. Nikdy nevíte, jak na tom kdy budete. Ani přítel by neměl vědět, že peníze máte a vůbec kolik. Smluv od právníka můžete mít třeba deset, ale když kamarád nebude mít peníze, nemá z čeho vrátit.

hodnocení

0x

Nejradši bych vám poslal kontakt na spolupracovníka, který byl mnohem štědřejší... U jednoho kamaráda byl ručitelem, druhému půjčil bezúročně na 1 rok. Už se desátý rok tahá po soudech, zatím má úspěch v soudním příkazu ... bohužel, oni bývalí kamarádi nemají NIC! A kde nic není, ani soudy neberou.

hodnocení

0x
Kdes na to přišel, že bys měl platit daně? Daň se platí jen z příjmů a banky rozhodně nezajímá odkud a kam peníze chodí, žádná banka financaku nic nehlásí. Jo kdyby ti kamarád slíbil úrok třeba 2% který dneska dávají banky na sporicich účtech, tak teprve z těch úroků se platí 15%daň, ale když je to kamarád, určitě ti dá úroky bokem bez papírů. Takže 2% z 300tis ročně je 6 tis a těch 15 %daň by se platila jen z těch 6tis, tj 900 Kč. No a když jsme u té půjčky, samotná smlouva ti nedává žádnou ochranu. Jediná ochrana je ručení něčím, třeba majetkem a když je to kamarád a má čisté svědomí, neměl by mít problém se zaručit bytem, domem nebo podobným majetkem. Taky jsem měl kamaráda v práci, kolegu a potřeboval půjčku 50tis a tři ručitele. Jak to dopadlo? Půjčku splacel nesplacel deset let, pak se na to vykašlal úplně a já se soudil o 12tis dalších sedm let, které jsem jako rucitel musel zaplatit. Sranda byla v tom, že advokát, soudní poplatek a následně záloha exekutorovi mě stálo dalších 13tis, takže to už bylo pětadvacet a exekutor s tím měl další a další výdaje, který se vysplhali na dalších 16tis a já jsem přišel na řadu až poslední. A už nebylo co vzít, auto na sebe neměl, dům mu zajistil jiný exekutor, protože jak jsem se dozvěděl poté, měl těch dluhů s manželkou daleko více. Doma mu odpojili plyn, elektřinu a já jsem byl rád, že občas poslal exekutorovi pár stovek. Nakonec po sedmi letech jsem to dostal zpět i s urokama.

dengi
hodnocení

0x

Pošítám, že částku 300 000 Kč musíte navýšet o náklady, které Vám vzniknou při kontaktování právníka. Služby v této kategorii jsou drahé, třeba i 1500-1800 Kč za hodinu. Takže s tím počítejte.Jinak je dobrý alespoň malý úrok, jako byste to měl na stavebním spoření. Ale to už je Vaše věc.

hodnocení

0x
Pokud už bych chtěl být něčím štědrým strýčkem, vše bych v první řadě dobře právně ošetřil. Mimochodem, toho právníka by měl zaplatit kamarád. Jinak zkušenosti praví, že ztráta kamaráda i peněz je vysoce pravděpodobná.

hodnocení

0x

Pokud tedy nebudeme řešit kamaráda, může to třeba půjčit dítě rodičům a i třeba opačně, a když je to bezúročně, tak Ti nic nepřibylo, jinak by jsi měl zaplatit daň z úroků, a to, že Ti peníze přišli neznamená, že to musí být příjem... A nevím proč by to banka měla hlásit finanční úřad... Myslíš, že hlásí každé stavební spoření na účet?

A když třeba prodáš auto, jako občan, tak jsi osvobozen od daně z příjmu fyzických osob...Sice je můžeš prodat jenom jednou za rok...A peníze Ti dojdou na účet, tak ton ikdo neřeší...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]