Nejste přihlášen/a.
V srpnu loňského roku jsem zakoupil u německého obchodníka fotoaparát hodnotě 2500 €.
U fotoaparátu se nyní objevila závada,která byla autorizovaným evropským servisem vyhodnocena jako vada snímače,přičemž mi bylo sděleno,že výrobek nemá tzv.EU warranty a bude třeba jej zaslat až do servisního centra v Číně.Německý servis cenu opravy vyčíslil na 1040€.
Obchodní zástupce firmy se sídlem v Německu mi sdělil,že jejich firma zanikla a doporučil mi,abych přímo kontaktoval výrobce. (Podle tamního obchodního rejstříku však firma nezanikla).
Nyní řeším dilema, zda poslat na vlastní náklady foťák k reklamaci do Číny (záruka končí v srpnu t. r.) nebo jít do sporu s německým obchodníkem a riskovat, že vše skončí patem. Na znalého právníka aktuálně nemám...
Nemá někdo zkušenosti s podobným průšvihem? Jak byste postupovali vy?
Podle toho co popisujete, to vypadá na Německého překupníka, který nakupuje v Číně, třeba u AliExpress a pak s přirážkou přeprodává německým zákazníkům, kteří se přímo v Číně nakupovat obávají. U nás je to třeba e-shop "Pošta zdarma". Lidé mají stejné špatné zkušenosti, jako Vy, protože když pak dojde k nějakému problému, "obchodník-překupník" se začne kroutit a odmítá odpovědnost. Kdybyste si ten fotoaparát koupil rovnou na portálu AliExpress, tak teď jednáte přímo s prodejcem a určitě byste našli nějaké schůdné řešení. Oni jsou dost vstřícní, protože potřebují od lidí dobré hodnocení, tak se snaží. Ale v tomto případě Vás prodejce v Číně nezná, jelikož jste přístroj nekupoval Vy, ale ten Němec. Když mu to pošlete do Číny, nemáte žádnou záruku, že se tím bude zabývat, protože Vy nemáte proti němu vůbec žádnou "páku". Vy jste u něho nenakoupil, ale byl to ten německý "prostředník". Takže jedině zase ten "prostředník" by mohl tu reklamaci vykonat. Ale to on neudělá, protože takové jednání stojí hodně času a jemu se to nevyplatí. Proto Vám raději oznámil, že už jeho "firma" zanikla a Vy víte, že lhal. Podle mne asi už nic nezmůžete. Já bych to do Číny teda neposílala, protože Vás to bude stát jenom další peníze a ještě nervy navrch. A záruka, že by Vám fotoaparát vyměnil, nebo opravil a poslal zpátky, se rovná nule.
Moc děkuji za reakci. Mám ověřeno u čínského výrobce podle SN (jedná se o velkou společnost), že můj fotoaparát má záruku jen do 14. srpna t. r. Nabídli mi možnost, zboží poslat přímo k nim na opravu. Fakt, že zboží bylo zakoupeno v Německu pro ně nehraje roli. Je to pro mě velké dilema. Může se stát, že zboží bude zadrženo po opravě na celnici a vyměří mi vysoké clo a dph, které bude stejně vysoké ne-li vyšší než oprava v DE. Navíc bych platil nemalé poštovné, které jistě obchodník taky nebude ochoten uhradit. Racionálně vzato bych nejraději vymohl záruční opravu u prodejce, ale podle předběžných "signálů" se obávám, že odpovědnost nepřijme. Na stranu druhou je to přeci jen registrovaná společnost se zápisem v obch. rejstříku...
To je jedno, že je to registrovaná společnost. Určitě bude mít někde v jeho kupních podmínkách napsáno, za jakých okolností přejímá odpovědnost za případné reklamace. A bude to napsáno velice "šalamounsky" a to tak, aby se v tom člověk pořádně nevyznal, ale hlavně aby nabyl dojmu, že bude chráněn v případě problémů. Tohle dělají naprosto všichni, kteří se zabývají podobným prodejem. A na to si oni zaplatí právníka, který jim znění kupní smlouvy a podmínek vymyslí tak, aby v případě problémů, zákazník "utřel nos". Takže to, že to je společnost registrovaná, není v případě který popisujete, podle mne směrodatné. Ale co se týče toho, že byste eventuelně na své náklady zboží poslal přímo obchodníkovi do Číny za účelem reklamace, tak to byste snad podmínky mohl zjistit tady u nás na celnici. Myslím tím to, abyste pak neplatil za jednou zaplacené zboží dvakrát. Ale s tím zkušenosti nemám.
Máte nějakou osobní zkušenost s veropským spotř. centrem? Na svých stránkách zmiňují úspěšnost 50%. Vůbec netuším, jak velké mají na obchodníky páky...
Se spotř. centrem jsem již v kontaktu a založil jsem u nich případ. Rád bych se obecně vyhnul tomu, abych musel kameru posílat do Německa. Na obchodníka je řada stížností a moc mu nedůvěřuji. Jinak to ale asi nepůjde, že? Mám jako spotřebitel právo poslat kameru sám do servisu v Evropě a požadovat úhradu nákladů po obchodníkovi, pokud byla kamera také zakoupena na území EU?
Jedná se o značku DJI.Díky za reakci. Vidím to dost podobně.Při zadržení na celnici budu platit případně jen DPH a clo ne? Měl jsem za to, že je to právě naopak. Máte osobní zkušenost? Nějaký odkaz, prosím?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.