Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak prodat cenné papíry

Od: macina odpovědí: 5 změna:

Prosím, poraďte mi jak prodat cenné papíry. Mám necelých 100 ks cenných papírů společnosti ČEZ. ČEZ vyplácí rok od roku nižší částku za dividendu, proto bych je chtěla prodat. V takové neschopné společnosti nechci být podílníkem, byť malým, ale stále podílníkem. Poradí mi někdo jakým způsobem to udělám? Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokud byste o akciích něco věděla, tak se dozvíte, že dividenda není měřítkem výkonnosti firmy. O tom, kolik se vyplatí dividenda, se hlasuje (i vy máte tolik hlasů, kolik máte akcií). Někdy se prostě vyplatí míň, protože je potřeba investovat do nových projektů.

Ale k věci - zeptejte se ve Fio bance. Fio Banka je pokračovatelem společnosti RM-systém, která zajišťovala kuponovou privatizaci a burzu pro drobné investory stále zprostředkovává.

hodnocení

0x
Pokud vám můžu poradit, ještě si přikupte, protože nás čekají tučné roky. ČEZ vyplácí 80-100% ze zisku, letos to bylo 99%. A nutno říct, že letos byla dividenda nejnižší z důvodu malých zisků. Příští a další roky půjde divi zase výš, protože cena silové energie narostla od minim přes sto procent. Cena emisních povolenek taky roste a vzhledem k těmto skutečnostem je cena akcie ČEZu podhodnocena. Dnes je prodáte za cca 530kc, dle ceny energií bysme měli být min o 150 výše. Takže ČEZ vám přispívá na energii a čím víc platíte, tím víc dostanete. Anebo si můžete koupit tabák, ten letos vyplatil rekordní divi 1600kc na akcii a příští rok se očekává to stejné. Já jsem letos probral divi z Tabáku, z Kofoly, příští týden si jdu pro dividendu z ČEZu a na podzim to bude divi z E4U. Jinak jak už bylo řečeno, musíte si otevřít účet u nějakého brokera, abyste akcie mohla prodat. Je úplně jedno u kterého, jen fio má přístup kromě burzy také na rm systém, ale kvůli prodeji bych se tim nezabýval.

hodnocení

0x
Tak co, prodala jste nebo jste vydržela do výsledků za 2Q? Četla jste dnešní výsledky? EBITDA +36% a výhled na celý rok zatím potvrzený. Nutno říct, že se ještě naplno neprojevily realizační ceny energií, jelikož ČEZ preprodava až na tři roky dopředu, takže se máme na co těšit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]