Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak postupovat, když dítě fetuje?

Od: jin* odpovědí: 3 změna:

Dnes jsem se dozvěděl , že můj dospělý syn užívá drogy. Nepíchá si , ale šňupe , dle popisu zřejmě pervitin. Má pravidelné zaměstnání na směny ,čistý příjem 25000-29000 kč , věk 32 let. Bydlí samostatně . V minulosti byl závislý na hazardu (gembler) výherních automatů v důsledku čehož se dopustil úvěrových podvodů , za což byl odsouzen. Celou dobu docházel do práce - bez absencí . Soud mu nařídil uhradit vzniklou škodu (cca240000 kč) a pokud by ji neuhradil ve stanoveném termínu, musel by nastoupit do výkonu trestu. Já , jako rodič jsem po dohodě s ním požádal o půjčku a závazek jsem vyplatil s tím , že syn bude pravidelně závazek splácet. Dosud byla splacena polovina. Syn před dvěma měsíci přestal závazek splácet . Při zjišťování proč jsem se dozvěděl , že syn užívá drogy ve formě prášku který šňupe. Do dvou dnů po obdržení výplaty je již bez koruny. Když mu kamarádi vytýkají jeho chování , tak odpovídá , že je hrdý na zařazení - pracující feťák. Jsem bezradný, syn se ztrácí před očima , odmítá komunikovat a na veškeré domluvy odpovídá , že je to jeho život. Navíc za něj musím splácet výše uvedené závazky , což mě docela ničí.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Říkám to strašně nerada - ale s dospělým synem neuděláte vůbec nic, pokud nebude sám chtít. A věřte, že vím o čem píšu.

Jestli máte nějakou písemnou dohodu ohledně splácení, dalo by se uvažovat např. o platebním příkazu a následné exekuci.

id
hodnocení

4x

To co napíši se vám na první pohled nebude ani trošku líbit, ale po čase vzpomenete, že jiné východisko není.

Odstřihnout se od syna, vyměnit zámky u svého bytu, nepomáhat vůbec v ničem, je to jeho život, tak ať si jej žije bez vás. Málokterý rodič to dokáže. Vždy uvěříte slibům a jakákoliv pomoc od vás jej srazí ještě níž. Pokud nespadne až na úplné dno, nikdy mu to nedocvakne, že je něco špatně a že potřebuje léčení. Léčba je dobrovolná a vy nemáte žádnou páku jej donutit k léčbě. Telefon neměňte, dohodněte se s ním, že vám může zavolat jen když bude potřebovat nějaké info o léčebnách, třeba odvoz do ní a podobně. Jiné jeho problémy nikdy neřešte, vždy mu sdělte, že je to jeho život. Vím to přesně, několik let jsem v léčebně pracovala s naromany. Prosím, dokažte to a máte šanci zachránit syna.

Smiřte se s tím, že půjčku za syna uhradíte celou sám. Pokud byste si půjčku nevzal, syn mohl být již o kus dál směrem ke dnu. Nakonec v kriminále by byl také bez drog (snad). Pro něj by to byla další zkušenost.

V názvu máte slovo DÍTĚ. Pro vás bude pořád dítě, ale připusťte si, že je to dospělej chlap.

hodnocení

0x
Ste v maléru ze kterýho asi neni cesta ven syn je feták a nechce to řešit
Navíc vás jako rodiče podrazil přestal splácet peníze které vám dluží a kterými sto ho zachránil od maléru
No synek se poved proč nesplácí je zřejmé potřebuje prachy na fet
Já bych toho zmetka odepsal a pokud bych měl nákej dúkaz že sem mu pučil prachy dal bych ho k soudu
No pokud by se soud vyhrál mohla by se dát exukuce a pokud dělá mate šanci na to že by se vám ty peníze snad vrátili
Je třeba si uvědomit že je těžce závislej a že se to bude jen zhoršovat a on bude potřebovat vic a víc peněz
Zajistěte si majetek takovým zpúsobem aby se k němu synáček nedostal
A syn nesyn vúbec se snim nemazlete nebo na jeho závislost dojedete i vy

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]