Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdělení majetku po rozvodu

Od: michal8903* odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, v roce 2012 jsem koupil družstevní byt za 90 tis korun(nyní má hodnotu cca 600tis). V roce 2014 jsem se oženil. V roce 2018 jsem do spoluvlastnictví připsal manželku. Nyní se budu rozvádět a otázka zní.
Má moje manželka na byt nárok? nebo i když jsem jí připsal, ale byt jsem koupil ještě před svatbou je jen můj?
Díky

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nejsem právník, ale podle mne pokud jste ji připsal do spoluvlastnictví, tak jste jí vlastně polovinu daroval a má na byt stejný nárok jako Vy.

ppp
hodnocení

1x

Družstevní podíl byl jen Váš, byt teď je vás obou... Pokud se s manželkou nedohodnete jinak a je-li ona spoluvlastník, nezbyde než ji nějak z bytu vyplatit, protože z čistě právního pohledu na byt částečný nárok má.. Máte-li s ní dítě, které zůstane u ní, tak otázku bytu Vám nezávidím

hodnocení

1x
Asi dopadneš jak jeden múj kamarád který udělal něco podobnýho co ty akorát on měl barák v hodnotě 6 mega
Právník řek fifty fifty nebo rozumná dohoda
Při vší tý smúle měl kapku štěstí jelikož za ty prachy ten barák nikdo nechtěl a ona nechtěla čekat přistoupila na dohodu - koupil jí byt 3:1 za 1200000kč
Vzal si hypotéku dodnes splácí
Takže se připrav na to že jí budeš muset vyplatit

liska5
hodnocení

0x

Tím, že jste ji připsal, tak půlka je její. Takže 300 tisíc jí vyplatíte /jen za ten byt/ ...

jenda2*
Jakych 300 tisic? Zapomente. Odhad a pulku z odhadu. Pokud se nedohodnou.
Jak tazatel mohl prepsat pulku? Docasna indispozice. Tak ted mu to slabsi polovina spocita. Tak to ma byt.
liska5

Píše byt má nyní hodnotu 600 tisíc. Tak půlka.

hodnocení

0x
Ona je spoluvlastník. Už nezáleží na tom, jak se spoluvlastník stala. Budete ji muset vyplatit.

gerry
hodnocení

0x
Ajaj. Manželka tě odrbe. Kdybys jí nepřipsal, je byt jen tvůj, takhle máš pech. Pochopitelně bude chtít max., i když do toho nedala ani floka. Nějakou shovívavost, že jsi to platil celé sám určitě nečekej. Počítej, že ona už si to moc dobře zjistila, na co bude mít narok. Velmi drahé ponaučení pro příště - Do svého bytu nikdy nikoho jako spolumajitele nezapisovat. Vždycky na tom můžeš jenom prodělat. Nejlepší počet majitelů jakékoliv nemovitosti je pokaždé jen jeden. Abych řekl pravdu, vůbec ti to nezávidím. Jediné miniaturní plus snad je, že nejde o žádné miliony.

dolga*
hodnocení

0x

Vašemu zmatenému popisu nerozumím.

Byt byl Váš, protože koupí družstevního podílu jste se stal členem družstva, což znamená, že nejste vlastník ničeho, nejde přece o byt v osobním vlastníctví. Takže Vaše manželka by se musela stát členem družstva také. Jinak je jen a jen nájemník družstva, takže bud nevíte o čem mluvíte anebo si zákony ČR vykládáte po svém, ale realita je uplně jiná.

Manželka má papír jako Vy, že je také členem družstva? Pokud ho nemá, tak jí tam nepatří v bytě ani m2.

Připsat někomu polovinu bytu můžete jen v případě, že byt je v osobním vlastnictví a sepíšete u notáře něco jako darovací smlouvu. Pak se to zanese do katastru. Ale pokud je to družstvo, tak na katastru je vlastníkem družstvo. Vy ne. V jiné pozici jsou Vaše děti, ty mají automatický nárok a dokonce pokud jsou nezletilé, je nesmíte ani vyhodit z bytu.

Tak jak to tedy máte?

liska5

Dolgo, u družstevních bytů jsou jiná pravidla. Když byt během manželství dostane manžel darem třeba od svých rodičů, automaticky se převedou členská práva i na jeho manželku, aniž by něco podepsala! A to i v případě, když rodiče napsali, že je to dar jenom a pouze synovi. Když pak chce manžel převést byt na někoho dalšího, musí mít souhlas manželky, která k bytu přišla, jak slepej k houslím..Manželka je ve věci toho bytu zvána k advokátovi zároveň s manželem. Znám to z rodiny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]