Nejste přihlášen/a.
To není drnčení strun, jaké znáte z kytary. Na kytaře drnčí struny, když jsou příliš blízko hmatníku, něco takového ale u piana nehrozí. Možná jste si někdy všiml, jak zakmitávají reproduktorové soustavy. Také se z nich ozývá takové jakési slabé a sotva slyšitelné drnčení či hukotání. Je sice slabé a sotva slyšitelné, jenže jak se jej naučíte rozpoznávat, tak vám dovede úplně zkazit poslech. Dochází k němu tak, že reproduktor rozkmitává celou skříň soustavy. Vám se asi uvnitř piana také něco rozkmitává. Co s tím? První nápad je samozřejmě zavolat toho, kdo piano ladil a čistil, ať se podívá, zda na něco nezapoměl. Ladiči při ladění používají taková pěkná malá dusítka, která se strkají mezi struny. Možná že tam nějaké zůstalo a někam zapadlo.
Druhý nápad : Skříň piana se dá snadno rozmontovat, protože jednotlivé desky nejsou nijak sešroubované. Odmontujte vrchní desku a zkuste zvuk. Jestli se drnčení ozývá dále, odmontujte horní přední čelo, pak tvarovou desku nad klávesami, pak dolní přední desku atd a hledejte místo, odkud se drnčení ozývá. Asi by bylo dobré si zavolat pomocníka, protože ono místo najdete spíš hmatem neš sluchem.
Zkuste a připište jak se zadařilo.
Měl jsem stejný problém se starým pianinem a drnčení mě přivádělo k zuřivosti. Ozvučná deska se kvůli suchému vzduchu rozeschla a objevily se v ní praskliny, které při určitých frekvencích nepříjemně rezonovaly. Dřív stačilo umístit dolů sklenice s vodou, ale po přesunutí do sušší místnosti se vše zhoršilo. Proto jsem dolů přidělal "prádelní šňůru", pověsil na ní mokrý hadr a pod něj dal podlouhlou misku na odkapávání. Hadr z misky saje vodu jako knot. Je to trochu brutální řešení, ale do druhého dne bylo po drnčení. Možná bude zase chvíli stačit sklenice.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.