Dobrý den včera jsem byl na výběrovém řízení v Praze u jedné nadnárodní společnosti. Překvapilo mě, že součástí výběrového řízení byli i psychologické testy,ač je roznášela paní Magistra, možná, že měla státní zkoušku z psychologie, ale tento postup se mi zdálo značně pokriveny. Proto jsem odstoupil z výběrového řízení. Jaký je Váš názor? Může zaměstnavatel prostřednictvím svého zaměstnance provádět psychologické šetření a závěry?
Hm. Proč ten hněv? Já pracuji v nadnárodní společnosti a přes nástupní psychotesty jsem prošel taky.
Ono se vám totiž může stát, že váš ředitel bude němec, šéfinženýr belgičan, váš přímý šéfík francouz a jednací řeč bude angličtina. Že anglicky pořádně neumíte, že jste ji v životě nepoužil a že firemní problematice moc nerozumíte? To není až takový problém, dostanete čas, abyste se zaškolil a resty dohonil. No a jestli je dohoníte či ne, to se pozná v psychotestech. Psychotesty napoví jestli se někdo pod tlakem složí, jestli rezignuje, jestli se obrní a postaví kolem sebe zeď, jestli se začne hádat anebo jestli ho tlak popožene k většímu usilí.
Co myslíte? Který z nich jste vy? Ve vašem dotaze je to dobře vidět.
Proč by nemoh je čistě na zaměstnavateli jakým zpúsobem vede výběrové řízení a je jen na vás zda to podstoupíte či ne Sám sem několika takovými řízeními taky prošel a neměl stim jedinej problém Pokud se mi test nelíbyl nebo se mi zdál divnej stejně sem ho vyplnil po svém - napsal sem tam co mi napadlo první
Použít je můžou. Zdá vyplníte je na vás. Já jsem se s tím též setkala. Místo mě zajímalo kvůli praxi i když bylo za spíš podprůměrné peníze. Normálně mě tyhle testíky celkem i baví, ale testování na 4h mi přišlo trochu moc. Rozumím tomu, že když mám 2 dobré kandidáty na nějakou vyšší pozici tak tyto testy mohou pomoct. Ale testovat žabku do kanceláře mi přijde trochu ujeté. Hlavně proto, že kvůli holkám co se tam točí si jistě nezaplatí psychologa na vyhodnocení. Jsem přesvědčená, že testy vyhodnocovala personalistka podle nějaké brožurky Psychologie v personalistice atp. A někdo takový fakt nemůže dělat závěry z grafologie a Baumova testu. Na mě to působí tak, že si na něco hrají. Dělají se důležitější, než jsou. Byli někde na školení kde slyšeli že je to trend v jůesej a zavedli to počesku taky. Jo, na tu pozici narážím od onoho pohovoru pořád dokola co pár měsíců, tedy si ani za pomoci psychotestu asi úplně dobře nevybírají... A taky mě zaráží, že ani u jednoho pohovoru mě nikdo nezkoušel z praktických dovedností. Chápu že člověk se učí, ale jaktěživ mě nikdo neposadil k PC a nechtěl napsat pár řádek souvislého textu, zdá jsem toho schopná bez chyb a souvisle, zatelefonovat v angličtině nebo udělat jednoduchou tabulku se vzorci. Ale odpovídat na hromady nesmyslů spíše ano/rozhodně ne... To je zajímá.
jxg*
Přesně tak, očekávám od pohovoru praktické zkoušky, třeba jak napsala lee tabulku, telefonát, ale né šetření v kolik vstávám, zda se budu stěhovat nebo jestli jsem vlastníkem nemovitosti. Svářeče se také neptají zda sváří levou, pravou rukou nebo oběma...
@ixq - Může zaměstnavatel prostřednictvím svého zaměstnance provádět psychologické šetření a závěry? Proč by nemohl? Stejně jako vy můžete odmítnout - se všemi z toho vyplývajícími důsledky.
Krom toho při přijímacím řízení se podle nich hodnotí schopnosti/dovednosti potřebné pro výkon konkrétní práce - nikoli pro potencionálního zaměstnavatele zbytné informace.
Může a začíná to být běžné na všechny pozice.Vyhodnotit test podle tabulek zvládne i cvičená opice, nemusím na to být promovaný psycholog ale dá se předpokládat, že Mgr státnice má tak netuším co vás pobouřilo. Nejsem psycholog ale myslím, že už to, že jste odstoupil vypovídá o tom jak by asi test dopadl, nerad se podřizujete autoritám a měl byste problém s plněním daných příkazů ale to je pouze můj názor.
Pokud není člověk úplný blb, dají se i ty psychotesty vyplnit tak, abyste z nich vyšel se ctí. Některé otázky jsou až trapné. Třeba: Rozbil jste v posledním měsíci něco ze vzteku? Jasně že nenapíšu, že se rozvádím a rozšlapal jsem vzteky sluneční brýle darované manželkou.
Při posledních jsem hlásil psycholožce splnění a ona mi řekla: Tak si běžte někam na kafe, ti pitomci to tu budou vyplňovat ještě aspoň hodinu...to od ní taky nebylo příliš slušné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.