Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhrada škody

Od: irena* odpovědí: 13 změna:
Zajímá mě nestranný názor třetích osob na můj problém. Pracovala jsem pro rodinu k oboustranné spokojenosti celý rok, hlídala jsem příležitostně dům se zvířaty v době nepřítomnosti majitelů. Měla jsem u sebe trvale klíče od domu. Po roce spolupráce se mi bohužel stalo to, že mi klíče spadly v místě mého bydliště (20km od domu mých klientů) do trávy a už jsem je nenašla. Nabídla jsem zákazníkům, že zařídím výměnu zámků, zaplatím nové vložky, klíče i práci zámečníka. Stávající vložku se zbylými klíči jsem v tom případě zamýšlela si ponechat pro svoji potřebu. Klienti však jsou toho názoru, že i když jim zajistím nové vložky a klíče, ty staré si ponechají taky, protože je dříve koupili. Tak mě zajímá váš názor, komu by měly patřit původní zámky ,?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

@irena - komu by měly patřit původní zámky

Samozřejmě původním majitelům.

To, že nahradíte způsobenou škodu, ještě neznamená, že byste měla jakýkoli nárok na cizí majetek, pokud se vlastník nechce dohodnout.

re4zon
To je ale pekna kravina. Kdyz nekomu nabourate auto, tak mu koupite nove a jeste si necha to puvodni a treba ho proda? To asi tezko
Maji narok na nahradu skody, a to jsou nove klice, to je vse. Ze jim chce koupit nove vlozky je dobra vule tazatelky. Hlidat nekomu zvirata a v pripade problemu takhle narazit, poslal bych je nekam a dal jim maximalne cenu kopie klicu.
donpapa

Když mi na autě jeden šikula pomačkal blatník, tak to šlo z jeho povinného ručení, dostal jsem nový blatník a servis mi samozřekmě poškozený blatník vydal. Jen blázen by měl dům zamčený zámkem, ke kterému nemá všechny klíče.

re4zon
@donpapa porovnavate neco uplne jineho, zamyslete se. Blatnik nikdo neresi, protoze je k nicemu, ale kdyby to byla totalka, tak si budte jisty ze vam pojistovna odecte z vyplaty cenu vraku, nebo ji ho budete muset nechat do aukce. A jen blazen by veril tomu, ze klice ztracene kdo vi kde nekdo najde a trefi ke spravnemu domu. Majitel to vi zrejme moc dobre, chce se na ztrate obohatit a zamek si dat treba na chatu. A na to narok opravdu nema. Je to kravina, ale tohle bych klidne nechal dojit k soudu.

Máš velice divné představy o "obohacení". Trochu se nad svým výlevem zamysli!

re4zon
@satam Nevim nad cim bych se mel zamyslet. Poskodim ti vec, ale tak ze je porad pouzitelna, nabidnu ti at mi ji das vymenou za novou. Ty budes chtit mit obe. Co jineho to je kdyz ne obohaceni? Jestli to chces pochopitelne i pro tebe: 1+0.5!=1

Máš vskutku podivný způsob přemýšlení. K žádnému "poškození" věci nedošlo. Slečna (paní?) zakoupí nové zámky včetně klíčů, nechá je vyměnit a obdrží staré zámky ve zlomkové hodnotě proti těm novým. Netuším, kde vidíš nějaké obohacení*sok*

re4zon
@satam A cetls vubec otazku? Jde prave o to ze koupi nove a neobdrzi nic...

Otázku jsem pochopitelně četl. Jen asi mezi námi došlo k nedorozumění. Asi jsi to nevhodně napsal, ale měl jsi na mysli obohacení těch majitelů domu? Pokud ano, pak se omlouvám, protože se tu bavíme já o koze a ty o voze*smich*

re4zon
Tak tim se to vysvetlilo a uz bych o tom nemluvil *smich*

lmgify
hodnocení

0x

Pokud nahrazuješ stejnou nebo lepší kvalitou, nahrazovaná část by měla připadnout tobě.

Majitel ještě může být rád, že dostává komplet nové zámky a ne jen náhradu jejich zůstatkové hodnoty jako od pojišťovny.

klicnice
hodnocení

0x

Popřemýšlejte a optejte se u své pojišťovny, banky, jestli nemáte nějaký bonus /ani o tom nevíte/ jako je pojištění odpovědnosti za škodu. To jenom aby Vás to tolik nebolelo. Jednou jsem měla takhle půl roku pojištění k nějakému sjednanému produktu.

Pojištění - ,,odpovědnost za škodu,, si můžete sjednat do budoucnosti, není až tak drahé.

Z bezpečnostních důvodů by si měl majitel zajistit /vybrat/ zámečnickou firmu sám. A jejich práci a materiál byste měla Vy zaplatit.

Můj názor - Starý zámek by měl zůstat majiteli, ale co s ním bude dělat? Bylo by velkorysé Vám ten starý nechat.

Myslím, že Vám chce jenom znepříjemnit život, pomstít se.

A nestojí to za to, se kvůli tomu soudit.

hodnocení

0x

Myslím si, že jste jednala trochu unáhleně. Klíče jste ztratila 20 km od jejich domu v trávě. Předpokládám, že jste u nich neměla cedulku s jejich jménem a adresou. Takže i kdyby klíče někdo našel, tak by je pravděpodobně odnesl někam na místní úřad, do ztrát a nálezů. To bych teda udělala já. Je také dost možné, že je na podzim, až nebude tráva, najdete i Vy, protože Vám to asi nedá a půjdete do těch míst hledat znova. To bych také udělala já. ;) Mohla jste jim samozřejmě zaplatit nové klíče k původnímu zámku a bylo by to vyřízené. Myslím si, že by se nešprajcli, neboť oni Vás také potřebují a ztratit klíče je sice nemilé, ale stane se. Ale jelikož jste jim nabídla to co jste jim nabídla, oni Vám skutečně nemusí původní vložku a zbylé klíče dát. Mohli by, ale nemusí. To už záleží na lidech. Nevím jaké máte vztahy, ale já už bych tam nešla. Já mám také klíče od sousedky a kdybych je ztratila, dala bych jí udělat nové a bylo by to vyřízené. Ale my jsme také kamarádky a já si za občasné služby nic neberu, tak v tom to bude asi jiné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]