Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinnost zřídit si účet

Od: keebleek® odpovědí: 18 změna:

Mám dotaz na takovouhle věc.

Kamarád je zaměstnaný a doteď bral výplatu hotově. Vedení firmy mu přikázalo, že si má zřídit bankovní účet.

Má nějaké exekuce, splátkový kalendář, který funguje, ale stejně má obavu, aby mu nějaký zdivočelý exekutor nezablokoval jeho prachy z výplaty i s účtem. Musí si ho zřídit? Když to dosud několik let fungovalo? Prý to je kůli poplatku za přijatý šek. Není známé nějaké jiné řešení téhle věci? Děkuji za kámoše.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ucetni
hodnocení

5x

Dobrý den, pracuji jako mzdová účetní. Sice je to pro mě trošku nepohodlné, když zaměstnanec nechce výplatu posílat na účet, ale nemůžu ho nutit.

Exekuce zaměstnance (ať už má výplatu v hotovosti nebo na účet), musím zpracovat. Sražené částky za exekuce zašlu exekutorům a částku, která náleží zaměstnanci, vyplatím.

hodnocení

4x

Nedávno se to tu řešilo a nemusíte mít účet. Je lépe se dohodnou a zřídit si ho.

nějaký zdivočelý exekutor se domáhá oprávněně splátky dluhu, je to jeho povinnost.

Určitě není povinnost dělat dluhy, ale je povinnost je splácet.

hodnocení

4x

Kolega v podobné situaci to měl se zaměstnavatelem domluvené tak, že se pro peníze musel dostavit osobně na pokladnu. Tím zaměstnavateli nevznikly další náklady. Ale je to o dohodě.

hodnocení

Jejich účetní musí dané peníze pro platby výplat v hotovosti, vybrat z firemního účtu a ty převést do pokladny. Až pak jednotlivě předávat v hotovosti. Náíklad má být ten hotovostní výběr na přepážce v bance. Například Komerční banka mnohde už zrušila jejich pokladny. Zřizují proto vkladové bankomaty.

jenda2*
hodnocení

3x
Nedelejte to. Zamestnavatel vam penize vyplati v nezabavitelnem minimu hotove. Na uctu v bance dostanete jednorazove danou castku a pak uz nic. A ze musite platit jidlo nikoho nezajima. Rady ze musite vam nezaplati ani rohlik.

hodnocení

2x

@keebleek - Vedení firmy mu přikázalo, že si má zřídit bankovní účet.
Přikázat nemůže - leda by se dohodli. Krom toho "zašle" nemusí znamenat jen na účet.

Ale jak bylo uvedeno, zaměstnavatel mu může znepříjemnit život jinak.

ZP § 142

(3) Mzda nebo plat se vyplácí v pracovní době a na pracovišti, nebyla-li dohodnuta jiná doba a jiné místo výplaty nebo není-li v tomto zákoně dále stanoveno jinak. Nemůže-li se zaměstnanec dostavit k výplatě z vážných důvodů, zašle mu zaměstnavatel mzdu nebo plat v pravidelném termínu výplaty, popřípadě nejpozději v nejbližší následující pracovní den na svůj náklad a nebezpečí, pokud se se zaměstnancem nedohodli na jiném termínu nebo způsobu výplaty.

nebo výjimečně

(4) Zaměstnavatel se složitými provozními podmínkami pro výplatu mzdy nebo platu, pokud by byla výplata obtížná nebo neproveditelná, může zaměstnanci zaslat mzdu nebo plat na své náklady a nebezpečí, a to tak, aby je měl zaměstnanec k dispozici nejpozději v termínu určeném pro jejich výplatu.

hodnocení

2x

Pokud je to dobrý kamarád a věříte si vzájemně, může klidně dát číslo Vašeho účtu. Vy mu pak jeho peníze vyplatíte v hotovosti. Já jsem kdysi přesně takto vypomohla své kamarádce, která měla asi podobný problém, nevyptávala jsem se na podrobnosti. Trvalo to víc jak rok.

hodnocení

Díky za příspěvky. Nejlepší asi byly ty od Sebod a Suzymon. Tak mě napadlo, bylo by možné či dobré zřídit druhý účet a dát k němu samostatnou dispozici pro výběr tomu potřebnému?

I to by šlo. Bylo by to jednodušší a nemusel byste chodit peníze vybírat Vy. Nový účet na Vaše jméno a kartu k tomu. A tak budete mít i Vy přehled, co se na účtu děje a také ho můžete Vy kdykoliv zrušit. Teda v případě, že byste se nepohodli, nebo vyvstal nějaký vážný problém.

hodnocení

1x

Ze zákona účet mít nemusíte, ale většina zaměstnavatelů ho vyžaduje. Když to odmítnete, může se Vám stát, že si zaměstnavatel jednoho krásného dne uvědomí, že jste vlastně ve firmě nadbytečný a Vaše místo zruší.

Bát se zablokování účtu exekutorem je zbytečné. Když k tomu bude mít exekutor důvod, peníze z Vás dostane, i kdybyste je měl doma pod matrací.

doplněno 26.07.19 07:36:

Sebod - můžete upřesnit, v čem konkrétně onu "blbost" vidíte? Máte-li jiný názor, tak sem s ním. Takhle je váš příspěvek jen výkřik do tmy.

doplněno 26.07.19 08:48:

Jenda2 - Dík za vysvětlení, až takové podrobnosti neznám (naštěstí se mě to zatím netýká), ale svou odpovědí jsem chtěl naznačit, že když exekutor nenajde účet, ze kterého by mohl peníze strhnout, prostě je sebere rovnou z výplaty (i to má samozřejmě svá pravidla). Takže nevlastněním účtu nic nevyřešíte.

sebod*

Bože, Bože... tak takovou blbost jsem dlouho nečetla!

jenda2*

To magdon:

blokace účtu nebo účtů je to první, co exekutor udělá. Banka má povinnost vyplatit 2 násobek životního minima jako jednorázovou platbu a tím to také končí.

" Lze z účtu získat nějaké peníze?

Pojďme se podívat i na vaše práva. Ta souvisí s tím, zda je možné ze zablokovaného účtu vůbec získat nějaké finanční prostředky. A jaká je odpověď? Ta je pozitivní. Skutečně to možné je. Nikoliv ale klasickou cestou, která by byla spojena s tím, že si vezmete kartu a vyrazíte k bankomatu. Ten vám hotovost odmítne vydat. Jedinou možností je návštěva pobočky, kde sdělíte svou aktuální situaci a požádáte o výběr.

Ten není automatický, jelikož se nejprve musí ověřit a musí ho schválit odpovědný pracovník. Vše se může protáhnout i na několik desítek minut. To mějte na paměti. Také je třeba mít na paměti, že není na vás, kolik si vyberete. Není to ani na bance. Vše upravují zákony, které říkají, že maximální vyplacenou sumou je dvojnásobek životního minima. A to vyplacená jednorázově. V případě, že na účtu tolik peněz nemáte, bude vám vyplacena suma odpovídající vašemu zůstatku."

jirkovapujcka.cz/...

sebod*
Já reaguji na toto, co jsi napsal : " Bát se zablokování účtu exekutorem je zbytečné. Když k tomu bude mít exekutor důvod, peníze z Vás dostane, i kdybyste je měl doma pod matrací." To je opravdu strašná hloupost. Zablokovaný účet exekutorem je obrovský problém. Dlužník dostane jednou jedinkrát z takového účtu něco málo přes 6000 a další měsíce neuvidí ani korunu. Má-li doma rodinu - ženu a dvě děti, tak nedostane ani korunu navíc a může jít tak akorát krást! Takže ano, obava je na místě. A pro ty, co teď tady budou kázat, že se dluhy mají platit. Ano mají. Ale zrovna zde zmiňovaný dlužník nejspíš dluhy platí, nepracuje nikde na černo, ze mzdy mu jsou prováděny exekuční srážky. Takže na účet mu jde pouze nezabavitelné minimum, na které ve své podstatě exekutor nárok nemá. Sebrat tyto peníze je svinstvo !Tak, Magdone, doufám, že jsem Ti vysvětlila, jakou hloupost jsi napsal. Věř tomu, že já nepíši příspěvky, které jsou výkřikem do tmy !

hodnocení

0x
Budeš si ho muset zřídit. Exekutor si neumí vzít peníze přímo od zaměstnavatele? Teda pokud nepracuješ na černo.
jenda2*
Pisete nesmysly. Nemusi a zamestnavatel to musi rozeslat podle prikazu. Z uctu nedostane nic, protoze je automaticky blokovany. Zamestnavatel ho bude platit hotove do vyse nezabavitelneho minima. Vic ani tuk.

hodnocení

0x

A co se domluvit se zaměstnavatelem a na účet posílat jen to co si strhává exekutor a zbytek hotově.

hodnocení

Děkuji za Vaše reakce. Psal jsem, že má splátkový kalendář. Co má navíc, nad nezabavitelnou částku podle zákona, mu mzdová účetní odesílá podle něho tomu, jak rozhodl soud. Podle právního bordelu, chápu obavy kámoše z toho, že by stejně mohly nastat finanční potíže, při zablokování jeho nově zřízeného účtu. Má jít pouze o poplatek za vybraný šek v hotovosti. Docela jeho obavy chápu.

Že se dluhy dělat nemají a musí se splácet, psát netřeba. Někdy vlivem okolností prostě vzniknou. V minulé a ze řetězu utržené době a situaci.

sebod*

jestli má dluh vyšší, tak ať pouvažuje o oddlužení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]