Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trvalé bydliště?

Od: miuska* odpovědí: 21 změna:

Dobrý den,

jsem studentka VŠ a po rozvodu svých rodičů jsem zůstala u matky. Bohužel vztah s matkou je mizerný, už několik let, a tak mi otec nabídl, ať se nastěhuji k němu. Háček je v tom, že otec se znovu oženil a nevlastní matka mě dost nesnáší a je vlastníkem toho domu, na který si vzali hypotéku. Musí mi to trvalý bydliště nevl. matka zřídit? Nebo mám prostě smůlu? Ze zákona budu potřebovat totiž její souhlas a to pochybuji, že mi dá.

Budu ráda za každou radu. Děkuji

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nemusí. Jen v případě, že by s Vámi uzavřela nájemní smlouvu, byste měla právo si tam nechat zřídit trvalý pobyt. I bez jejího souhlasu. Pokud tam budete bydlet bez smlouvy, pak máte smůlu.

hodnocení

2x
No majitelem domu je macecha je tedy jen na ní komu povolí trvalý pobyt ve svém domě
Kapku mi překvapuje že todle váš otec připustil jestli si vzal hypotéku nebo jestli jí jen pomáhá splacet je asi jedno ale nenechat se napsat jako spoluvlastník domu tak to je slušný dobrodružství
To si nemúže doma ani dupnout neb by taky moh skončit s holým zadkem na ulici *smich*
A pokud vás macecha nesnáší tak bych řek že máte s trvalým pobytem smúlu
Co si nechat trvalej pobyt u matky a bydlet u otce pokud vás tam macecha strpí?
miuska*
hodnocení

Naprosto s váma souhlasím. Byl dost blbej a pěknej pod pantoflák. Já jsem si zase říkala, že bych alespoň tátovi pomohla tím, že by mohl na mě uplatnit slevu na dani. Nechápu proč by ho měla mít moje matka, když nebude mít na mě žádné ,,náklady", jestli mi rozumíte. No strpí, ale těžce, bude dělat velký naschvály. Máme už zkušenost. Můj bratr tam bydlel, ale s ním měla dobré vztahy ze začátku. Po roce zažíval chudák děsné muka. Naštěstí, už dostudoval a osamostatnil se. *smich*

id

Pokud matce nepředáte potvrzení o studiu, tak žádné úlevy mít nemůže.

dolga*

miuska® 19.07.19 12:32
Napsala jste kultivovaně o svém otci...Byl dost blbej a pěknej pod pantoflák.
--------------------------------
Jako macecha bych Vás doma také nechtěla, slečno studentko...

@dolga: Klidně může napsat, že byl blbej a podpantoflák a přesto ho může mít ráda a vážit si ho.

hodnocení

2x

miuska, buď musíte mít nájemní smlouvu, nebo písemný souhlas vlastníka objektu s ověřeným podpisem.

... nebo vlasníka byto sebou na úřadě.

arne, správně.

donpapa
hodnocení

2x

Stěhovat se do domu, kde mě "dost nesnáší" nevypadá jako dobrý nápad. Jste si jista, že za Vás někdo bude platit provoz - topení, TUV, SV, elektřinu, vodné a stočné, zařízení domácnosti, atd. Proč by to dělal? Nakonec ještě rozvrátite manželství svého otce. Raději bych volil osamostatnění se vším všudy - jistě to zvládnete,

dolga*
hodnocení

1x

Oba rodiče jsou povinni Vám příspívat po dobu studií alimenty + máte nárok na příplatky - sociální. Takže spolu s nějakou tou brigádou byste zvládla podnájem, třeba s další studentkou a měli by klid všichni. I Vy. Nevidím v tom problém. Jinak to na mně působí divně - s matkou máte problém, s macechou máte problém - s kým nemáte problém a proč?

iz*

@Dolga, kam na ta "moudra" chodíte?

Studentka bude společně posuzována s jedním z rodičů. Znáte snad jejich příjmy, abyste mohla tvrdit, že tazatelka bude mít "nárok na sociální příplatky"?

Např. pro příspěvek na bydlení (dávka státní sociální podpory, na kterou se "dosáhne" asi nejsnáze) je potřebná nájemní smlouva na jméno žadatele plus trvalý pobyt v bytě, k němuž by o příspěvek žádala. (Na podnájem příspěvek na bydlení nezíská.)

hodnocení

0x

V případě, že máte konflikty s vlastní mámou i "macechou", se zkuste poohlédnout po nějakém podnájmu s více lidmi. I jako studentka byste na něj s pomocí stipendia, výživného a brigád mohla dosáhnout.

Bydlení u otce by mohlo být řešení v případě, že otec se svou novou partnerkou vyjedná kompromisní podmínky pro všechny. To nechte zcela na něm. Poděkujte za nabídku a ptejte se, jestli je to se vším všudy, tedy i s trvalým pobytem. A právě ten trvalý pobyt, výši Vašeho příspěvku do domácnosti, společné nebo oddělené stravování atd. musí vyjednat on. Ať to dají on a jeho paní nanečisto na papír. Možná podepíšete, možná nepodepíšete.

miuska*
hodnocení

To je další problém. Moje máma mi stěží dává 2000 kč měšíčně a je v tom dosti nespolehlivá. Otec je úplný opak, ale i tak v dnešní době s 5000 kč se neuživím, když spolubydlení je minim. za 3000 kč a to nemáte stravu + hygienické potřeby, dopravu..

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. A nemůžete mít prostě "trvalé bydliště" i nadále u matky a vedle toho adresu u otce jako tzv. "reálné bydliště"? (Dřív se tomu říkalo "přechodné bydliště"). Ida

miuska*
hodnocení

Děkuji, zkusím zjistit :)

hodnocení

0x

Vztah s matkou je mizerný,macecha vás dost nesnáší a s 5000,- měsíčně nevyžijete. Možná by jste se měla nad sebou trochu zamyslet.Brigády by vám trochu peněz navíc přinesly tak proč je nevyužít?

miuska*
hodnocení

Brigády využívám už od svých 15 let. Od té doby se sama šatím a platím veškeré ,,moje" potřeby sama. Nemyslete si prosím, že jsem ten typ líné studentky, která by chodila za rodičema a říkala ,,Mami dej mi". To u nás nikdy nefungovalo a hanba by mě už fackovala. Ale teď při studiu brigády zvládám jen o prázdninách a na VŠ si musíte kupovat např. učebnice každé pololetí za nemalé částky a opravdu 5000 kč na měsíc je málo, když jenom spolubydlení stojí přes 3000 kč a to nemáte stravu a další položky.

Jakou školu studujete?
dolga*

Moje dcera při studiu na VŠ ve všední dny i v sobotu ráno ve 4 hodiny za každého počasí roznášela noviny. Pak se na Národní třídě převlékla a šla na přednášky na UK. Mimoto ještě pracovala každý víkend v jedné IT společnosti od rána 9 hodin do večera na počítači. A to celých 5 let !

Proč nemůžete dělat brigády během semetrů? Jste nemocná? Dcerka byla, měla epilepsii, přesto to dělala, potřebovala totiž peníze. Vám peníze dělají problémy jen v tom, že máte jen 5 000, stravu a bydlení máte asi u matky. Takže dodělejte školu a a hned se budete mít lépe, když začnete pracovat.

dolga*

Jinak skripta si kupujte také starší od studentů před Vámi, jako dcera, to se ušetří hodně a co je moc drahé, si půjčujte v univerzitní knihovně. Všechno má řešení. Touha po vzdělání musí být taková, že dokážete i zdánlivě nemožné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]