Nejste přihlášen/a.
Od 1.3.10 nastupuji u společnosti jako obchodní zástupce, spolupráce na ŽL, který již mám na zprostředkování služeb a obchodu. (Tato firma se zabývá tvorbou webových aplikací a vývojem SW na míru). Účetnictví si povedu sám, asi bude bohatě stačit daňová evidence. V podstatě za měsíc budu mít dvě vydané faktury (fixní náhrada + % z měsíčního obratu) a nákladové položky (mobil,internet co mám doma od O2, pohonné hmoty, drobné vydáni – parkování, občerstvení atd., zdravotní a sociální pojišťení, záloha na daň). A nyní bych Vás poprosil o zodpovězení těchto otázek, případně pár rad do začátku:
1) Abych si mohl dát mobil do nákladů je nutné svůj soukromý paušál u T-Mobile převést na fyzickou osobu na IČ?
2) Co je potřeba, abych si mohl cestovní náklady odečítat? Je nutné se přihlásit k silniční dani na FÚ? Je problem, když auto je psané na mojí matku?
3) Co vše si mohu dát s touto činností do nákladů? (Např. kancelářské potřeby např. toner do tiskárny, IT vybavení např. když si koupím nový PC, propagační materiály vizitky, reklama, pracovní oběd atd.).
Předem moc děkuji
0x
ad 1) U telefonu vedeného nikoli na živnost jsem to kdysi řešil evidencí hovorů, do nákladů šly jen ty služební. Ale i u telefonu "na živnost" by mohl FÚ při kontrole chtít, abyste doložil, že hovory jsou jen služební. Konkrétně u osobních aut se doporučovalo alespoň 10-15% najetých km přiznat jako služební.
ad 2) Auto, které není ve vlastnictví firmy: vykazují se náklady na 1 km podle vyhlášky (číslo nevím, mez 3-4 kč/km) + náklady na PH dle skutečných km, průměrné spotřeby (např. dle údajů v TP) a buď skutečné ceny nebo ceny pro daný rok vyhlášené MF. Silniční dani používání auta podléhá.
ad 3) Můžete si tam dát cokoli o čem FÚ přesvědčíte, že jste to použil na dosažení příjmů.
ŽL mám od r.1990, do r. cca 1998 jsem na něj protočil docela dost, pak jen 2 fa ročně, do loňska daňové přiznání sám. Od loňska DP od účetní, mám klid, že je všepodle aktuálních předpisů a když ona něco splete je na škodu mě způsobenou pojištěna. Současné předpisy a daňové zákony jsou tak nepřehledné a tak často se mění, že bych nikomu "amatérské" vedení účetnictví nedoporučil.
0x
Ve vašem případě bych zvážil Výdajový paušál. Nemusíte se starat o doklady,knihu jízd,... Prostě vystavíte fakturu a z té částky budete mít náklady 50%. A ještě něco ušetříte na účetní
,pokud si tedy nechcete dělat účetnictví sám,ale jak píše repak není to jen tak, jsou to starosti navíc. Něco víc o výdajovém paušálu: ihned.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.